"Trast" nije na listi prioriteta poslanika

Mjesec nakon izbijanja afere ASK još ispituje činjenično stanje, SDT sakuplja izjave, a iz Skupštine nema najave da će se baviti poslovima predsjednika države

41486 pregleda 35 komentar(a)
Evropski parlament je pozvao na pokretanje temeljnih istraga o “Pandora papirima”: Milo i Blažo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Evropski parlament je pozvao na pokretanje temeljnih istraga o “Pandora papirima”: Milo i Blažo Đukanović, Foto: Savo Prelević

Iako su ranije iz opozicionih klupa problematizovali imovinu i poslove predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića, partije aktuelne vlasti gotovo mjesec od afere “Pandora papiri” nijesu inicirale parlamentarnu istragu, kontrolno ili konsultativno saslušanje.

Evropski parlament je 21. oktobra usvojio Rezoluciju o Pandora papirima, u kojoj pozivaju vlasti država da sprovedu odgovarajuće istrage. Među političarima koji se pominju je i predsjednik Crne Gore.

Sve to nakon što je mreža istraživačkih novinara objavila tekstove u kojima se u “Pandora papirima” pominje više političara navodno povezanih sa ofšor kompanijama u više država.

U Crnoj Gori, MANS je 3. oktobra objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara. Sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je ranije formiralo predmet u vezi ovog slučaja, u okviru koga je 22. oktobra saslušan sin predsjednika države Blažo Đukanović, dok se Milu Đukanović izjasnio pisanim putem, a što je juče saopšteno Vijestima.

Iz četiri vladajuće partije (Demokrate, URA, PzP, Demos) odgovorili su Vijestima na pitanja u vezi moguće parlamentarne istrage, a na pitanja predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću stigao je uopšteni odgovor.

Upitani da li će Skupština preduzeti nešto u vezi Rezolucije EP, u odgovorima Službe za odnose s javnošću se navodi da je ona pokazala potrebu nezavisne i objektivne istrage jer se pominju brojni državni zvaničnici, uključujući Đukanovića.

”Svakako da zabrinjava činjenica što se u EP o Crnoj Gori govori u ovom kontekstu, jer to može imati negativne efekte na naš ugled u međunarodnoj zajednici. Izražavamo očekivanje da će nadležni organi nepristrasno djelovati u pravcu što efikasnijeg rješavanja ovog pitanja, kako bi pravda bila zadovoljena, a sve dileme otklonjene”, navode iz Skupštine.

Objašnjava se kako poslanicima Skupštine stoje na raspolaganju kontrolni mehanizmi parlamentarnih saslušanja i parlamentarnih istraga, te na koji način oni mogi biti promjenjeni.

Šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović za “Vijesti” kaže da poslanike obavezuje Rezolucija EP, gdje su jasno date instrukcije koje treba sprovesti.

”To znači da jasno iznosim stav našeg Kluba o formiranju anketnog odbora koji bi prikupio informacije i činjenice o Đukanoviću i sinu i njihovom ofšor poslovanju i njihovoj odgovornosti. Treba imati u vidu odredbe Zakona o parlamentarnoj istrazi i mogućnost opstrukcije od strane parlamentarne manjine, koju će sigurno iskoristiti da bi zaštitili voljenog vođu i njegovog sina”, rekao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Savo Prelević

Iz GP URA podržavaju fomiranje anketnog odbora. Demokratski front odbija da daje izjave za Vijesti, ali je nezvanično rečeno da ništa nije rađeno u vezi sa ovim pitanjem.

Iz GP URA kažu da je za pokretanje, kako navode, razotkrivanja slučaja “Pandora papira”, neophodno nezavisno i profesionalno Tužilaštvo.

”Bez nezavisnog Tužilaštva i izbora novog Tužilačkog savjeta funkcionisanje bilo kog anketnog odbora biće uzaludno. Dakle, mi dajemo podršku za formiranje anketnog odbora, ali najurgentnije pitanje je izglasavanje novog Tužilačkog savjeta i reforma Tužilastva bez kojih nije moguće omogućiti ozbiljnije i djelotvornije promjene”, rekli su iz te partije.

Iz Demokratske Crne Gore kažu da podržavaju sve procese koje će omoguciti da se utvrde sve činjenice, odgovornost i zadovolji pravda u slučaju afere "Pandora papiri".

“Činjenica da se radi o tajanstvenim i sumnjivim odlukama, koje su dobile kroz Rezoluciju EP i veoma značajnu međunarodnu dimenziju, dodatno nameće potrebu profesionalne i nezavisne istrage. Kada govorimo o parlamentarnoj istrazi, moramo imati na umu da je zakonska obaveza da predsjednik Anketnog odbora bude iz reda opozicije, što može u slučaju formiranja Odbora da dovede do paradoksalne situacije, odnosno do opstrukcije i obesmišljvanja rada odbora, zbog paradoksa da suštinski proces istrage vodi onaj ko je predmet istrage”, kazali su za “Vijesti” iz Demokratske Crne Gore.

Podsjećaju da je za procesuiranje Predloga odluke o formiranju anketnog odbora potreban potpis najmanje 27 poslanika.

“Podrška Demokrata apsolutno nije sporna u rasvjetljavanju cjelokupnog procesa, kao i ovog mehanizma, ali treba još jednom sagledati cjelinu predmetnog pitanja, kako bi se donijela najbolja moguća odluka, koja će značiti korak naprijed, a ne korak unazad”, rekli su iz Demokratske Crne Gore.

Branko Radulović kaže da je Milo Đukanović, zbog mnogo čega što je učinio na materijalnu štetu i degradacije ugleda Crne Gore, sa brojnim jasnim indicijama i dokazima da je to bilo protivzakonito i na kriminogen način, zaslužuje građansku, političku i krivičnu odgovornost.

”Tzv. ‘Pandora papiri’ su još jedno utemeljenje da Đukanović mora da snosi sve tri sankcije. Osnivati ofšor firme, te na taj način izbjegavati poreski sistem svoje države i transparentnost poslovanja, zahtijeva preispitivanja državljanstva svakom građaninu. Ako to učini premijer, predsjednik države ili partije, taj mora po automatizmu da podnose ostavku. Kada se ima u vidu kriminogen način poslovanja preko ofšor firme i praksu Đukanovića, koja je već ima brojne dokaze u ovom slučaju, tada ‘Pandora papiri’ zahtijavu temeljnu istragu od strane Skupštine, pravosudnih organa i cijelog društva”, rekao je Radulović.

U Demosu smatraju da je neophodno formiranje anketnog odbora o"Pandora papirima”, jer bi se, kako kažu, na taj način, pokazala bi se nedvosmislena odlučnost za dekriminalizacijom države.

“Uostalom, ozbiljne istrage o ovoj opskurnoj aferi u koju su involvirani predsjednik crnogorske države i njegov sin, zahtijevaju i najviše evropske institucije. Pošto je sada aktuelan nov politički momenat unutar parlamentarne većine, gdje preovladava raspoloženje za zajedničkim djelovanjem, sigurni smo da će formiranje Anketnog odbora o Pandora papirima biti na vrhu liste zajedničkih inicijativa svih demokratskih političkih aktera”, kazala je “Vijestima” potpredsjednica Demosa Ksenija Milović.

MANS je, u oviru globalne istrage, u dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) limited” registrovanom na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja ovlašćena je da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Iz Đukanovićevog kabineta su ranije kazali da je on tokom 2012. godine, u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, radio na uspostavljanju infrastrukture za počinjanje poslovnih aktivnosti sa sinom i da je osnovao Victoria Trust, koji, “dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer nikada nije ni aktiviran”.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), ranije su “Vijestima” saopštili da su pokrenuli postupak “radi utvrđivanja činjeničnog stanja”.

Oni, međutim, juče nijesu odgovorili da li je postupak završen i šta su utvrdili.

Stiglo pisano izjašnjenje Đukanovića

”Vijestima” je juče iz SDT-a saopšteno da im je stiglo izjašnjenje predsjednika države Mila Đukanovića, koje mu je to tužilaštvo tražilo u sklopu izviđaja oko predmeta “Pandora papiri”. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je ranije objasnio zašto su od Mila Đukanovića tražili samo pisano izjašnjenje.

”Ono se omogućava visokim funkcionerima, ne zato da bi bili privilegovani ili izdvojeni od drugih, već da bi se izbjegla procedura kontrolisanja prostorija. Zato je jednostavnije da pošaljemo pitanja i uputimo ih na izjašnjavanje”, rekao je Katnić.

Za parlamentarnu istragu treba inicijativa 27 poslanika, odbor vodi opozicija

Poslovnikom Skupštine je predviđeno da se parlamentarna istraga može otvoriti radi sagledavanja stanja u određenoj oblasti i razmatranja pitanja od javnog značaja, prikupljanja informacija i činjenica o pojedinim pojavama i događajima vezanim za utvrđivanje i vođenje politike i rada nadležnih organa u tim oblastima, a koje bi mogle biti osnova za odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funkcija ili preduzimanje postupaka iz svoje nadležnosti, podsjeća se u odgovorima Skupštine.

Skupština na predlog 27 poslanika može obrazovati anketni odbor, na čijem čelu treba da bude opozicioni poslanik.

"Anketni odbor ima pravo da, u cilju sprovođenja parlamentarne istrage, traži od državnih organa i pojedinih organizacija podatke, isprave i obavještenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca, ako to ocijeni potrebnim. Državni organi i druge organizacije, kao i pojedinci dužni su da daju istinite isprave, podatke, obavještenja i izjave koje od njih traži anketni odbor", podsjećaju iz parlamenta.

Sudski postupak do pravosnažnosti presude privremeno suspenduje rad odbora.

Bonus video: