Premijer imao pripremljen predlog liste ministara: Opet izostavio Mandića, Kneževića i Medojevića

Prema informacijama "Vijesti" predsjednik Vlade je za potpredsjednike planirao da ostavi Abazovića kao prvog vicepremijera, a da druge dvije pozicije pokrivaju Branka Bošnjak i Momo Koprivica

64849 pregleda 122 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Krivokapić, Foto: Savo Prelević

Premijer Zdravko Krivokapić imao je spreman plan rekonstrukcije Vlade, na čijem spisku nije bilo čelnika Demokratskog fronta. DF je preduprijedio početak razgovora o tome, kada su objavili da je vrijeme da se razgovara o nekoj novoj vladi, saznaju "Vijesti" iz više izvora.

Jedan izvor rekao je da je bio "pripremljen predlog liste ministara koji ostaju i onih koji bi mogli pokriti ostala ministarstva".

"Planirano je da budu sazvane konsultacije i da se razgovara o tom predlogu," navodi izvor.

Krivokapić je 21. septembra saopštio da pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima od kojih je jedan da on bira ministre.

Kako je tada saopšteno iz kabineta premijera, rekonstrukcija Vlade bi bila zasnovana na nekoliko principa. Jedan je da predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

Vlada bi imala, kako je objasnio, tri potpredsjednika. Aktuelni potpredsjednik Dritan Abazović bi bio prvi potpredsjednik, a ostali bi bili i resorni ministri.

U saopštenju je navedeno da je premijer odlučio da resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti budu podijeljeni saglasno dogovoru sa parlamentarnom većinom:

“Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”

Krivokapić je saopštio da Vlada ima podršku "sve dok se nešto novo ne desi".

"Da bi se to novo desilo, moraju se pokrenute određene procedure koje to obezbjeđuju. Za novu Vladu i premijera treba da postoji saglasnost 41 poslanika, da li će to biti u skorije vrijeme ili ne, ja ne znam", istakao je on u Beogradu na pres konferenciji sa predsjednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić.

Prema informacijama "Vijesti" predsjednik Vlade je za potpredsjednike planirao da ostavi Dritana Abazovića (GP URA) kao prvog vicepremijera, a da druge dvije pozicije pokrivaju Branka Bošnjak (Pokret za promjene) i Momo Koprivica (Demokrate). Ranije je u saopštenju iz njegovog kabineta objavljeno da bi novi potpredsjednici bili zaduženi za određene resore- odnosno ministarstva.

Ideja je bila da ostane osam ministarstva a da ih ukupno bude 16 ili 17, a u opciji za neka od tih mjesta su bili Božena Jelušuć i Suada Zoronjić (URA) Zdenka Popović i Boris Bogdanović (Demokrate), Zatim Strahinja Bulajić i Slaven Radunović (DF), zatim bivši ministar policije Andrija Jovićević, lider SNP Vladimir Joković i poslanica Danijela Đurović, te Miroslav Jeremić, Mirko Lalatović, Mara Šćepanović i Danijela Pavićević, sadašnja direktorica "Službenog lista" i bivša poslanica SNP.

Jedno mjesto premijer je namijenio manjinama.

Najveći konstituent vlasti u Crnoj Gori- Demokratski front (DF) je 1. novembra objavio da neće biti rekonstrukcije Vlade. Jedan od lidera DF Andrija Mandić kazao je tada da je došao trenutak da konstatuju da se zbog Abazovića i Krivokapića završava faza razgovora za rekonstrukciju Vlade.

Krivokapić je rekao da od stupanja na funkciju ima "opstrukciju koja je neprimjerena". "Ako želimo da se igramo sa državom, dajte da se igramo. Sa državom ne može da se igra bilo koji političar, bez obzira na bilo koju podršku. Narod je važniji od bilo koje politike, a pogotovo političkih lidera koji zbog nevidljivosti pokušavaju da pokažu svoju moć", kazao je Krivokapić u Beogradu.

Rekao je da je spreman za bilo kakav vid saradnje koja će unaprijediti rad Vlade i svih državnih institucija, kako bi ih ojačali i učinili takvim da građani imaju benefit od toga.

On je 21. septembra saopštio da pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima od kojih je jedan da on bira ministre. Kako je tada saopšteno iz Kabineta premijera, rekonstrukcija Vlade bi bila zasnovana na nekoliko principa. Jedan je da predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

U saopštenju je navedeno da je premijer odlučio da resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti budu podijeljeni saglasno dogovoru sa parlamentarnom većinom "Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti", saopšteno je tada iz Kabineta premijera.

Komentarišući izjavu premijera da DF ucjenjuje, Slaven Radunović je novinarima rekao da je logičan potez da premijer podnese ostavku jer mu je lista koju je predvodio na izborima i skupštinska većina uskratila podršku.

"A to što neko želi da morališe DF-u,:"Nećete nas valjda srušiti sa DPS-om", ne, mi hoćemo da pravimo vladu sa onima koji su pobijedili na izborima 30.avgusta. Svi smo tu, 41 nas je, svi smo živi i zdravi, možemo ponovo da glasamo. Ako se ovaj projekat nije pokazao kao dobar, dajte da ga promijenimo", rekao je Radunović.

Istakao je da se ova Vlada nije pokazala kao dobra: "Kako će ova Vlada biti smijenjena, da li ostavkom premijera, da li tako što će biti podnijet zahtjev za njegovu smjenu i izglasano nepovjerenje, da li će da bude neko saglasje, vidjećemo. Postoje različiti načini, ali jedno je sigurno- rekonstrukcije nema, a status kvo sigurno neće ostati".

Istakao je da će najvjerovatnije u ponedjeljak početi dijalog oko nove Vlade i da će se u toku novembra naći rješenje: "Svima nam je sve jasno, nema razloga da se odugovlači".

Poslanica GP URA Božena Jelušić je kazala da su spremni da razgovaraju i da sebe ne vide kao nekoga ko koči procese, ponavljajući da je za tu partiju izglasavanje Tužilačkog savjeta prioritet.

"O tome šta će se dogoditi i na koji način će se ta većina od 41 poslanika dogovoriti, to ostaje da vidimo kad počnemo da razgovaramo", rekla je Jelušić. Ona je istakla da je ekspertska vlada minimum da bi se postigao konsenzus između ideološki različitih političkih subjekata.

"To smo morali da uradimo da bismo demontirali tridesetogodišnji politički sistem, a ne zbog bilo kakve krvoločnosti", rekla je Jelušić.

Bonus video: