Otvorena pitanja ostala i nakon posjete

Ana Brnabić je rekla da bi nakon posjete Krivokapića dvije vlasti mogle ući u novu fazu odnosa, ali nije nagovijestila da bi otvorena diplomatska pitanja i izručenje Svetozara Marovića mogli biti pozitivno riješeni

28792 pregleda 51 komentar(a)
Vučić i Krivokapić, Foto: Saša Matić/gov.me
Vučić i Krivokapić, Foto: Saša Matić/gov.me

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da bi nakon posjete predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića dvije vlasti mogle ući u novu fazu odnosa, ali nije nagovijestila da bi otvorena diplomatska pitanja i izručenje bivšeg visokog zvaničnika SRJ Svetozara Marovića mogli biti pozitivno riješeni.

Krivokapić je boravio u zvaničnoj posjeti Srbiji, a osim sa Brnabićevom, juče se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem.

Brnabićeva je na konferenciji za novinare kazala da se nada da je prva zvanična posjeta Krivokapića početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore.

Ona je dodala da je sa Krivokapićem razgovarala o mogućnosti održavanja zajedničke sjednice dvije vlade. Brnabićeva je pozvala Krivokapića da razmisli o otvorenom pozivu koji Crna Gora ima za inicijativu "Otvoreni Balkan".

Kazala je i da sa kolegom iz Crne Gore nije razgovarala o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i da, kao predsjednica Vlade, nema ingerencije na tu temu.

Na pitanje zašto Srbija neće da izruči bivšeg funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića Crnoj Gori već pet godina i postoji li neki konkretan pravni ili politički razlog, Brnabićeva je odgovorila da mora da provjeri sa pravosudnim organima o čemu se tu radi i da se nije time bavila. "Nije tajna da imamo čitav niz otvorenih i teških pitanja. Ova posjeta je bila usmjerena, prije svega, na pozitivne stvari", navela je premijerka.

Odgovarajući na pitanje da li su se na sastanku dogovorili o normalizaciji diplomatskih odnosa, ona je kazala da će prihvatiti koga god da Podgorica predloži za ambasadora Crne Gore u Srbiji.

O tome da li Srbija i dalje insistira da njen ambasador u Podgorici bude Vladimir Božović ili će predložiti nekog drugog, Brnabićeva je rekla da je to "na terenu Podgorice" i da o tome nijesu razgovarali.

Komentarišući doček crnogorskog premijera na aerodromu, ona je odgovorila da je prekršen dres kod, a možda i diplomatski protokol, ali da se to nije desilo sa bilo kakvom lošom namjerom.

"Moja je greška zato što je Krivokapića trebalo da sačeka ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. On se zadržao u Atini i u posljednjem trenutku smo promijenili i odredili (Branislava) Nedimovića da dočeka premijera", navela je Brnabićeva i dodala da Nedimović često krši dres kod.

Krivokapić je kazao da su u razgovoru najmanje pažnje posvetili politici, a najviše ekonomiji i uspostavljanje dobrih veza, koje uvijek postoje između građana Crne Gore i Srbije. On je rekao da su, nažalost, u posljednje vrijeme, naročito preko medija, dolazile "poruke otrovnih strijela", koje nijesu potrebne ni jednoj ni drugoj strani.

Vučić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sa Krivokapićem razmijenio mišljenja o mogućnostima za unapređenje bilateralne i regionalne saradnje, kao i dodatno produbljivanje ekonomskih odnosa.

"Intenzivan i kontinuiran dijalog na visokom nivou predstavlja glavni preduslov za stvaranje klime boljeg razumijevanja i lakšeg prevazilaženja eventualnih razlika između dvije zemlje. Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja. Vjerujem da dijelimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obje strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa", rekao je Vučić.

Krivokapić se juče sastao i sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem koji je, kako je saopšteno, naglasio da Srbija nema bližu državu od Crne Gore i da tu činjenicu treba pretočiti u komparativnu prednost, kada su u pitanju međudržavni odnosi Crne Gore i Srbije.

Značaj gradnje saobraćajne infrastrukture i zajednički nastup na trećim tržištima

Na sajtu predsjednika Srbije je objavljeno i da su sagovornici istakli da je od velikog značaja izgradnja putne i željezničke infrastrukture, kao i dalji rad na energetskim projektima, te zajednički nastup na trećim tržištima.

”Predsjednik Vučić i premijer Krivokapić su u tom smislu posebno istakli strateški značaj izgradnje auto-puta Beograd - južni Jadran i modernizaciju pruge Beograd-Bar”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: