Bečić: Građani svima očitali lekciju, izbori u jednom danu smanjiće polarizaciju

"Ja misilim da je taj zakon i taj predlog zakona nešto što je potrebno Crnoj Gori, što može da racionalizuje mnogo toga u Crnoj Gori i ne vidim argumente protiv činjenice da tih 17 izbornih procesa objedinimo i da se ti lokalni izbori održe krajem maja 2022. godine", rekao je Bečić

30928 pregleda 28 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da je zajednički projekat "Skupština građana" priznanje za to što su učinili u prethodnih 14 mjeseci na polju transparentnosti.

On je nakon sjednice Skupštine građana rekao da je ovo početak i kada je riječ o preporukama koje su čuli, o kojima će biti riječi i na matičnim odborima.

Zahvalio se građanima, navodeći da su svima očitali lekciju.

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Vladimir Bilčik, je kazao da je današnji sastanak bio dobar jer su čuli predloge kako se boriti sa korupcijom.

Istakao je da mu je drago što je Skupština danas bila puna, te da se nada da će neki od predloga građana biti implementirani.

Bečić je, odgovarajući na novinarsko pitanje koje se ticalo Zakona o lokalnoj samoupravi, koji će se naći kao prva tačka dnevnog reda na sjednici 12. novembra, rekao da je taj zakon neophodan da se objedine predstojeći lokalni izbori i održe u jednom danu, krajem maja 2022. godine.

"Ja misilim da je taj zakon i taj predlog zakona nešto što je potrebno Crnoj Gori, što može da racionalizuje mnogo toga u Crnoj Gori i ne vidim argumente protiv činjenice da tih 17 izbornih procesa objedinimo i da se ti lokalni izbori održe krajem maja 2022. godine", rekao je Bečić.

Istakao je da Ustav ne definiše trajanje mandata lokalnih skupština.

Bečić je kazao da je i međunarodna zajednica prepoznala da stalni izborni procesi polarizuju Crnu Goru:

"Motivi su krajnje iskreni i krajnje dobronamjerni. Time se ne uskraćuje bilo kakvo pravo već se produžava mandat određenim Skupštinama Opština".

Bilčik je rekao da nije najbolje za stabilnost i rad državnih institucija, ako je zemlja u stalnoj političkoj kampanji.

On je rekao i da to nije novo pitanje i da bi EP volio da vidi rješenja i rezultate, te da pozdravlja činjenicu da će Skupština zasijedati bez bojkota.

"Takođe podržavam mogućnost nastavka rada Odbora za izbornu reformu. Izborna reforma zaslužuje kontrolu od strane javnosti i treba da dobije široku podršku", naveo je Bilčik, pozivajući sve da se uključe u reformu izbornog zakonodavstva.

Poručio je da "stalna izborna kampanja nije dobra za kvalitet rada javne uprave".

Komentarišući nformaciju da je premijer Zdravko Krivokapić spremio spisak rekonstruisane Vlade gdje je za potpredsjednike planirao da ostavi Dritana Abazovića (GP URA) kao prvog vicepremijera, a da druge dvije pozicije pokrivaju Branka Bošnjak (Pokret za promjene) i Momo Koprivica (Demokrate), Bečić je kazao novinarima da je za takav spisak saznao iz medija:

"Tako da o onom spisku imena niko sa mnom nije razgovarao".

On je podsjetio na raniju izjavu Krivokapića - da mu je žao što Koprivicu nije predložio za ministra pravde.

"Tako da to ime je već pominjano. Meni je žao što je taj proces zastao, ja sam smatrao da taj proces treba da ima svoje faze, da treba da se nastavi, da je nakon prve upješne faze i najvećeg saglasja 38 poslanika i predsjednika Vlade o konceptu, trebalo nastaviti i ući u narednu fazu vidjeti kakva je to konačno struktura Vlade koja bi trebalo da bude, kada govorimo o rokonstruisanoj, koliko bi trebalo da bude ministarstava, ko su ministri koji su zadovoljili i koji definitivno ostaju, koje su upražnjene pozicije, kako dogovoriti kanditaturu za upražnjenje pozicije", rekao je Bečić.

Bonus video: