Bilčik: Prisustvo svih poslanika dobar znak

Bilčik je kazao da su evropski parlamentraci tu da pomognu partnerima iz Crne Gore u njihovom dijalogu i u dijalogu sa građanima

9669 pregleda 6 komentar(a)
Bilčik, Foto: Luka Zeković
Bilčik, Foto: Luka Zeković

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik ocijenio je danas da je prisustvo predstavnika svih partija u crnogorskom parlamentu dobar i obećavajući znak za Skupštinu da ide naprijed u donošenju odluka i rješavanju teških zahtjeva.

"Bojkot je nešto što je veoma prisutno u demokratijama na Zapadnom Balkanu, ali primjećujem da su danas svi bili prisutni i svi su učestvovali u debati", rekao je Bilčik na Skupštini građana koju je Evropski parlament prvi put organizovao sa Skupštinom Crne Gore.

Tema Skupštine građana bila je korupcija u zdravstvu i javnom sektoru.

Bilčik je kazao da su evropski parlamentraci tu da pomognu partnerima iz Crne Gore u njihovom dijalogu i u dijalogu sa građanima.

Rekao je da su spremni da se vrate za šest mjeseci i da vide rezultate današnje Skupštine građana i ispunjavanje preporuka.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da korupciju treba što više problematizovati kako bi se išlo ka rješavanju tog gorućeg problema i kako bi edukovali mlade.

"I najmanja koruptivna radnja je oduzimanje zajedničke budućnosti i suprotno od patriotizma. Patriotizam je kada ste spremni da date dio sebe za opšte dobro", rekao je Bečić.

On je ocijenio da je Skupština građana uspješan i istorijski projekat.

"Čuli smo preporuke, analizirali smo ih i trudićemo se da ih uvažimo na realan moguć i pravno utemeljen način. Za početak dio preporuka može naći mjesto u okviru rasprava na skupštinskim odborima, a neke od njih u narednih mjesecima možemo formalizovati kroz konkretne zakonske projekte", rekao je Bečić.

On je zahvalio građanima na lekciji koju su očitali "i ovom domu i onima van doma" jer se nijesu bavili podjelama i time "čiji je đed bio u pravu u određenom vremenskom periodu".

Bonus video: