Bilčik: Skupština Crne Gore pokazuje regionalno liderstvo u otvorenosti i demokratskom razvoju

"Evropska unija jeste sudbina Crne Gore i mi ćemo opet sjesti sa nekima od vas zajedno u Evropskom parlamentu. Građani Crne Gore to zaslužuju i, uvažene kolege, mi ih ne smijemo razočarati"

8527 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Crna Gora ima najveće šanse da bude prva naredna članica Evropske unije, a na tom putu Evropski parlament je spreman da snažno podrži njene dalje reformske procese, poručio je predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

On je naglasio da je crnogorski Parlament "institucija koja je ključna u ovom procesu".

Uz poruku da je prioritet rješavanje trenutne političke situacije u zemlji, tokom sastanka Bilčik i Bečić su, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, saglasili stavove da u tom procesu dijalog i kompromis unutrašnjih političkih i društvenih faktora, neće i ne smije imati alternativu.

"Poželjevši dobrodošlicu poslanicima Evropskog parlamenta, te ističući zadovoljstvo zbog činjenice da se radi o prvoj posjeti evroposlanika od trenutka kada je preuzeo funkciju predsjednika crnogorskog parlamenta, predsjednik Bečić je istakao da ga dodatno raduje činjenica što je današnja posjeta rezultat zajedničkog projekta od velikog značaja za crnogorsko društvo i parlament kao predstavničku instituciju. Navodeći da je članstvo Crne Gore u EU strateško opredjeljenje i najvažniji vanjskopolitički cilj, te da je posvećenost Crne Gore evropskom putu neupitna, predsjednik Bečić je upoznao delegaciju Evropskog parlamenta sa političkim promjenama koje su se desile prošle godine, te naglasio da je Sporazum koji je potpisan nakon izbora, čvrst garant da Crna Gora nedvosmisleno i do kraja ostaje dosledna evroatlanskim, evropskim integracijama, te regionalnoj sardanji", navodi se u saopštenju.

Bećić je naveo da je upravo konkretno djelovanje nove vlasti u prethodnih 14 mjeseci potvrda takvog stava.

"Potvrda poštovanja Sporazuma za nas je pitanje bez alternative", kazao je Bečić.

Uz ocjenu da je odluka Crne Gore da prihvati novu pregovaračku metodologiju potvrda posvećensti procesu i odraz spremnosti da Crna Gora u intenzivnijem dijalogu sa EK i državama članicama sprovede dalje reforme, predsjednik crnogorskog parlamenta je ukazao i na činjenicu da je u tom smislu u potpunosti prepoznata važnost suštinske reforme vladavine prava, kao noseće za cjelokupan proces evropskih integracija i potvrdio da to jeste ključno opredjeljenje vlasti.

Vladimir Bilčik, Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

Ipak, kako je naveo, neophodnost da se proces sagleda kao dvosmjeran, obavezuje i Crnu Goru, ali i evropske adrese "te očekujemo zajedničko dinamiziranje procesa i znamo da ste vi tu da bi nam pomogli da proces ubrzamo".

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju u zemlji, složenost i kompleksnost koja je karakteriše, Bečić je uz ocjenu da su "dijalog i kompromis, riječi bez alternative", ocijenio da je izuzetno važno da u ovom trenutku "svi unutrašnji politički činioci shvate, da svi moramo da podnesemo žrtvu, da bi Crna Gora dobila".

"Svjesni smo složenosti političkih relacija i odnosa, ali to ne znači da rješenje nećemo moći da nađemo, mi smo u obavezi da ga ponudimo", kazao je Bečić.

On je upoznao predstavnike delegacije, sa pomacima koji se u skladu sa dogovorom parlamentarne većine, očekuju u parlamentarnom radu, te dodatno apotrofirajući svekolika zalaganja Skupštine u dijelu transparentnosti i javnosti rada institucije, što je kako je naveo "proces koji će svakodnevno biti dalje unapređivan" i naglasio da je "Skupština u svakom smislu otvorena za sve sugestije građana".

Ocjenjujući da je saradnja Skupštine i Evropskog parlamenta, čak i u izazovnom periodu u kom se cijeli svijet nalazio bila odlična, Bilčik je kazao da postoji otvorena spremnost da se u narednom periodu "nastavi sa podrškom na unapređenju evropskog puta Crne Gore".

U tom smislu, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, Bilčik je apostrofirao značaj zajedničkog projekta Skupštine građana, projekta koji se po prvi put u istoriji EU testira u parlamentu zemlje koje nije članica.

"Kroz prodršku ovom projektu, vaša Skupština pokazuje regionalno liderstvo u otvorenosti i demokratskom razvoju. Neke države članice Evropske unije i Evropska unija sa ovom konferencijom u budućnosti Evrope razvili su slične alatke, ali ni jedna druga zemlja Zapadnog Balkana nije to primijenila. I ovo je zaista istorijski trenutak za Crnu Goru i za vaš region", kazao je Bilčik.

On je uz poruku da "Crna Gora ima najbolje šanse da u narednim godinama bude naredna članica Evropske unije" ukazao na značaj rješavanja unutrašnje političke situacije u zemlji, sugerišući da u tom procesu kopromis i dijalog moraju biti primarni.

Vladimir Bilčik, Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

"Ono što je ključno, jeste rad na političkoj situaciji, društvu, strukturama genaralno, a Skupština je ključna u tom procesu", poručio je Bilčik.

"Ako ostanete lojalni ovim vrijednostima, dijalogu i pluralizmu - možete računati na našu punu podršku i uskoro ćete se pridružiti Evropskoj uniji. Ja sam ubijeđen u to. Evropska unija jeste sudbina Crne Gore i mi ćemo opet sjesti sa nekima od vas zajedno u Evropskom parlamentu. Građani Crne Gore to zaslužuju i, uvažene kolege, mi ih ne smijemo razočarati", poručio je Bilčik.

Ističući da upravo projekat Skupštine građana, "pokazuje dodatnu posvećenost i želju da proces bude unaprijeđen" poslanik EP Tajs Rojten je naglasio i da odabir današnje teme o kojoj će biti riječi tokom zasijedanja "svjedoči o ozbiljnosti sa kojom pristupate procesu".

Navodeći da je povjerenje građana esencijalno u svakoj demokratiji, poslanik Danijel Frojnd je istakao da je uvijek treba unapređivati komunikaciju na relaciji institucija – građani.

"Sagovornici su se saglasili da je današnje zasijedanje Skupštine građana potvrda kvalitetne saradnje Skupštine i Evropskog parlamenta", zaključuje se u saopštenju Kabineta predsjednika Skupštine.

Bonus video: