Marković: Obaveze u poglavlju 3 se ispunjavaju u kontinuitetu, jasni zadaci za privremeno zatvaranje poglavlja

Marković je istakla da ovogodišnji izvještaj Evropske komisije konstatuje da je postignut određeni napredak u ovom poglavlju što je rezultat posvećenog rada tokom proteklog perioda

4137 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Imajući u vidu kompleksnost, kao i povezanost sa drugim pregovaračkim oblastima, obaveze u poglavlju 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga se ispunjavaju u kontinuitetu, a pred Radnom grupom su jasni zadaci u pravcu ispunjenja uslova za privremeno zatvaranje poglavlja, kazala je zamjenica šefice Radne grupe Ivana Marković.

Danas je održana konstitutivna sjednica Radne grupe za 3. poglavlje na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i predstojeće obaveze, prevashodno u pogledu izrade Mape puta za privremeno zatvaranje poglavlja i razmotrene ocjene iz ovogodišnjeg izvještaja EK za Crnu Goru u dijelu prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga.

Marković je istakla da ovogodišnji izvještaj Evropske komisije konstatuje da je postignut određeni napredak u ovom poglavlju što je rezultat posvećenog rada tokom proteklog perioda.

"U skladu sa preporukama Evropske komisije, fokus našeg rada, kao i rada nadležnih institucija biće na aktivnostima za obezbijeđenje elektronskih sistema za elektronsku registraciju svih oblika privrednih drustava; uspostavljanje jedinstvene kontakt tačke za usluge i nastavak usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa Direktivom o uslugama. U dijelu međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija predstoji usklađivanje sektorskog zakonodavstva u dijelu automatskog priznavanja profesionalnih kvalifikacija i donošenje podzakonskih propisa, kao i osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara“, kazala je Marković.

Ona je istakla da dodatnu vrijednost unapređenju stanja u oblasti poštanskih usluga predstavlja osnivanje Radne grupe u okviru CEFTA-e za sprovođenje relevantnih aktivnosti u okviru prekogranične elektronske trgovine i dalji napredak i brže usklađivanje sa Regulativom o prekograničnoj dostavi paketa.

Kazala je i da Evropska komisija pozdravlja ovu inicijativu i vidi je kao dio mjera rane integracije.

Radna grupa za 3. poglavlje formirana je u septembru ove godine i broji 34 člana.

Bonus video: