Namješten tender za posao od pet miliona?

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević dostavio tužilaštvu informacije o mogućim zloupotrebama u postupku nabavke sistema video-nadzora za više gradova. Dokumentaciju najprije otkupilo 20 firmi, od kojih se nijedna nije javila na tender: “Pretpostavka je da su uvidjele da se radi o namještenom tenderu”, piše u dokumentu

59067 pregleda 67 komentar(a)
”Tenderom tražena specifična oprema koju ima samo jedan proizvođač”: Nadzorne kamere u Podgorici, Foto: SAVO PRELEVIC
”Tenderom tražena specifična oprema koju ima samo jedan proizvođač”: Nadzorne kamere u Podgorici, Foto: SAVO PRELEVIC

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Rade Milošević dostavio je tužilaštvu informacije sa, kako je naveo, osnovanim sumnjama u zloupotrebu službenog položaja u postupku nabavke sistema video-nadzora gradova Crne Gore, vrijednog više od pet miliona eura.

U dokumentu u koji su Vijesti imale uvid, Milošević navodi da je Međuresorska komisija za provjeru javne nabavke sistema video-nadzora, čiji je on predsjednik, utvrdila brojne nepravilnosti u postupku sprovođenja tendera za sistem video nadzora za Podgoricu, Bar i Budvu.

“Međuresorska komisija je tokom rada, uvidom u postojeću dokumentaciju, obilaskom terena i kontrolom otvorenih izvora, utvrdila činjenično stanje, evidentirajući brojne nepravilnosti, koje ukazuju na osnovanu sumnju da su članovi Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda za nabavku sistema video-nadzora gradova Crne Gore počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi”, navodi se u informaciji uz koju je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dostavljen izvještaj Komisije.

Sumnja u zloupotrebe službenog položaja: Milošević
Sumnja u zloupotrebe službenog položaja: Miloševićfoto: Luka Zeković

Milošević navodi da postoji osnovana sumnja su ta krivična djela počinili Vojin Rondović, Filip Vujošević, Ivan Glomazić, Nikola Rogošić, Tatjana Drobnjak i Sonja Radonjić.

Drobnjak, Rondović, Glomazić i Milić privođeni su početkom marta u slučaju “Granica” zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama tokom nabavke elektronske opreme za nadzor granice, kupujući jeftinije uređaje od predviđenih i lijepeći na njih lažne oznake. Pronevjeru je otkrila Međuresorska komisije MUP-a na čelu sa Miloševićem, a riječ je o ugovoru vrijednom 1.144.850 eura.

U izvještaju Miloševićeve komisije za provjeru javne nabavke sistema video-nadzora, piše da je jedan član tenderske komisije rekao da nema nikakve veze sa tenderom i da je saznao da je član te komisije 45 minuta prije objavljivanja tendera.

Odluka o pokretanju postupka javne nabavke donijeta je 9. oktobra 2019. godine. Na čelu MUP-a tada je bio Mevludin Nuhodžić, koji je donio rješenje o imenovanju Komisije za izbor najpovoljnije ponude.

Tender je objavljen 11. oktobra 2019, a dio tenderske dokumentacije je proglašen tajnom.

Od 20 firmi koje su otkupile dokumentaciju, kako je navedeno u izvještaju, nijedna se nije javila na tender.

“Pretpostavka je da su kompanije uvidjele da se radi o namještenom tenderu, odnosno da nijesu mogli ispuniti uslove iz tendera”, navela je Međuresorska komisija.

Rok za dostavljanje ponuda produžen je sedam dana “bez zahtjeva ponuđača”, do 25. novembra 2019. Tada ponudu dostavlja konzorcijum kojeg čine Institut Mihailo Pupin Beograd, Telegroup Beograd, All Control Beograd, BitInfo IPC Mladenovac i Čikom Podgorica, a ugovor sa njima je potpisan 17. decembra iste godine. Ugovoreni rok izvršenja je 365 dana.

”Simptomatična je pojava da se u vremenskom period od 2016. godine do 4. decembra 2020, skoro na svim tenderima MUP-a javlja samo jedan ponuđač”, ukazuje Međuresorska komisija.

Međuresorska komisija, koja je formirana 21. februara ove godine, navela je da je jedan ili više službenika Centra za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a, prije termina zaključenja roka za predaju i otvaranje pristiglih ponuda imao draft ponude izabranog konzorcijuma.

Komisija je utvrdila i da je tenderom tražena specifična oprema koju ima samo jedan proizvođač i “tehnička specifikacija je prepisana iz proizvođačke specifikacije”, čime je, kako je ocijenjeno, direktno narušen princip konkurentnosti i ravnopravnosti.

“Dva člana Međuresorskog tima su izjavili da im je bilo prijećeno u toku realizacije projekta, ali nijesu željeli da pričaju detaljnije o tome”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da izabrani konzorcijum u izvođačkom projektu nije prikazao pojedinačne cijene za predmjer instalacionog i montažnog materijala već je paušalno naveo krajnji ukupni iznos od 579.590 eura.

Komisija je utvrdila i neslaganje broja traženih, planiranih i isporučenih kamera, da su više puta mijenjani uslovi tendera, naročito tri dana prije isteka roka za predaju dokumentacije.

Utvrđeno je i da postojeća infrastruktura na terenu ne obezbjeđuje funkcionalnost sistema, zbog čega je potrebno obezbijediti dodatni novac, “što bi odložilo implementaciju projekta sistema video nadzora na duži period”.

“Niko od nadležnih u odnosu na brojne probleme i nedostatke nije pokrenuo mjere i radnje za očuvanje intersa MUP-a shodno zaključenom ugovoru, već naprotiv predmetni nedostaci su minimizovani i opravdavani”, ukazala je Komisija.

Dodaje se i da treba provjeriti proceduru i kako je MUP preuzeo obavezu plaćanja PDV-a od 867.444 eura, u odnosu na ukupnu cijenu, uključujući i ugovor za nabavku dodatne opreme gdje je MUP preuzeo obavezu plaćanja PDV-a od 55.605 eura.

“Napominjemo da je Vlada za ovaj projekat opredijelila više od pet miliona eura, a da na ovaj način nijesu namjenski utrošena sredstva od preko milion eura”, navela je Komisija.

Ističu da MUP kada nabavlja sredstva i usluge van Crne Gore može biti oslobođen troškova plaćanja PDV-a, carine i drugih troškova.

“S obzirom na to da je na osnovu projektnog zadatka konzorcijum dao ponudu i kasnije izradio izvođački projekat, on se kao dobavljač obavezao da obezbijedi sve što je potrebno kako bi sistem po isporuci i montaži u potpunosti funkcionisao”, navodi se u izvještaju Komisije.

Dodaje se da se MUP obavezao da će staviti na raspolaganje svu postojeću infrastrukturu, pa se postavlja pitanje učešća MUP-a i lokalnih uprava u projektu “jer njihov angažman i materijalne obaveze nijesu predviđene projektnim zadatkom”.

“Napominjemo da je samo Glavni grad Podgorica za nedostajuću infrastrukturu utrošio 270.000 eura, što predmetnim projektom nije planirano”, navela je Komisija.

Međuresorska komisija je, zbog, kako je objašnjeno, odsustva dokumentacije i specifičnosti tendera, posebno u dijelu realizacije plaćanja i analize analitičke kartice, predložila angažovanje Državne revizorske institucije (DRI).

“Ističemo da se radi o preliminarnom izvještaju koji je sačinjen zaključno sa 21. septembrom 2021. godine na osnovu dostupnog vremena i dokumentacije. Zbog specifičnosti projekta, brojnih nedostatka i problema u realizaciji, Komisija će kada se steknu uslovi i po potrebi nastaviti sa radom”, navedeno je u izvještaju.

Komisija je analizirala i tendersku dokumentaciju za pregovarački postupak, bez prethodno objavljenog tendera, za nabavku dodatne opreme, shodno ugovoru koji je zaključen 4. decembra 2020. godine.

Odluka o pokretanju postupka javne nabavke donijeta je 9. oktobra 2019. godine, a tadašnji ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić donio je rješenje o imenovanju Komisije za izbor najpovoljnije ponude. Rješenjem je za predsjednika imenovan Vojin Rondović, a za članove Zoran Milić, Ivan Glomazić, Nikola Rogošić i Tatjana Drobnjak.

Napominjemo da je samo Glavni grad Podgorica za nedostajuću infrastrukturu utrošio 270.000 eura, što predmetnim projektom nije planirano", navela je Komisija

Konzorcijum tražio produženje roka

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je 26. februara donio odluku da konzorcijum obustavi sve radove dok novoformirana Međuresorska komisija ne istraži cijeli projekat.

Konzorcijum se, kako se navodi u izvještaju, nakon toga obraćao ministru sa molbom da se nastave radovi, ali je ukazao i na probleme u realizaciji ugovorenih radova.

”Konzorcijum je tražio da se hitno izvrši preugovaranje (produženje) roka završetka cijelog projekta, preuugovaranje obaveza i dijela koji se odnosi na finansijske uslove i uslove garancije”, piše u izvještaju.

Bonus video: