Posjeta pokazala gdje je kome mjesto

Krivokapić je otišao u Beograd sa brojnim otvorenim pitanjima, ali nijedno nije riješeno. Srpskoj premijerki nije palo na pamet da bi izručenje Marovića moglo doći na dnevni red...

32663 pregleda 46 komentar(a)
Ministar u farmericama dočekao premijera, Foto: Gov.me
Ministar u farmericama dočekao premijera, Foto: Gov.me

Premijer Zdravko Krivokapić tokom zvanične posjete Beogradu nije mogao voditi ozbiljnu priču zbog neizvjesnosti oko svog opstanka na funkciji, pa je sve ostalo na nivou pokazivanja gdje je kome mjesto, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

U prvu zvaničnu posjetu Beogradu, u prvoj godini mandata, Krivokapić je u ponedjeljak otišao sa brojnim otvorenim pitanjima između dvije zemlje, a nijedno nije riješeno. Čini se da o mnogim gorućim temama nije ni razgovarano - na primjer o izručenju pravosnažno osuđenog nekada visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, imenovanju ambasadora, platnom prometu...

Prva posjeta Krivokapića Beogradu organizovana je u momentu duboke krize njegove Vlade, a najjači subjekt parlamentarne većine - Demokratski front (DF), tražio je formiranje nove vlade istog dana kada je premijer otputovao.

Novinar “Monitora” Zoran Radulović kaže da je vrlo problematično u kojem svojstvu je išao Krivokapić u Beograd.

”Mi znamo da je on sada premijer, ali ne znamo da li će to biti do kraja ovog mjeseca, tako da je i njemu i zvaničnicima iz Beograda bilo vrlo teško da vode bilo koju ozbiljnu priču”, rekao je Radulović za “Vijesti”.

DF je 1. novembra saopštio da neće biti rekonstrukcije Vlade i zatražio izbor nove, nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, Krivokapić imao spreman plan za rekonstrukciju, ali na spisku ministara i potpredsjednika nije bilo lidera Fronta. DF je za ponedjeljak zakazao sastanak sa kolegama iz parlamentarne većine o izboru nove vlade, a kako su kazali, očekuju da će se tokom novembra naći rješenje.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za “Vijesti” kaže da je utisak da je tokom posjete Krivokapića Beogradu sve ostalo na nivou uzajamnog testiranja i pokazivanja “gde je kome mjesto”.

”Rekao bih da su potezi svih aktera jalovo taktiziranje i pokušaj jačanja trenutne svoje pozicije na nivou devetnaestovjekovnog razumijevanja i vođenja politike. Od ovoga nikakve koristi neće biti za građanke i građane Crne Gore. Kao ni za demokratiju, pa ni za bar pristojne odnose Srbije i Crne Gore. Ne znam samo da li iza ovih petparačkih priča i amaterizma stoji sopstvena pamet i namjera ili se radi tek o onome što sufliraju mentori iza scene”, rekao je Stojiljković.

Krivokapića je u ponedjeljak na aerodromu dočekao potpredsjednik Vlade Srbije Branislav Nedimović - u farmericama, čime je prekršen diplomatski protokol i dres-kod, što je dio javnosti ocijenio kao nepoštovanje premijera i države iz koje dolazi.

Pažnju javnosti izazvao je i sastanak Krivokapića sa ambasadorima SAD, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije u Srbiji i sa 32 nerezidentna ambasadora u Crnogorskoj kući u Beogradu. Dio javnosti je kritikovao Krivokapića što se sastao sa ambasadorima Kvinte u Srbiji, jer te zemlje imaju svoje diplomatske predstavnike u Crnoj Gori.

Tokom zvanične posjete, Krivokapić se u Beogradu sastao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Krivokapić i Brnabićeva su održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj je, između ostalog, rečeno da dvije države ulaze u novu fazu odnosa.

Zoran Radulović je ocijenio da o ozbiljnosti te posjete govori to što srpskoj premijerki nije palo na pamet da bi pitanje izručenja Svetozara Marovića moglo da dođe na dnevni red.

”Prema onome što smo čuli u javnim obraćanjima, ni crnogorskom premijeru nije palo na pamet da postavi pitanje, ne nediplomatskog, nego neljudskog tretmana dijela crnogorskih poslanika koji nijesu po volji zvaničnog Beograda, koji su kad god pođu u Srbiju izloženi maltretiranju na granici”.

Podsjeća da, kada je Milo Đukanović 2013. išao u prvu zvaničnu posjetu Srbiji kao premijer nezavisne države, iz Podgorice je ispraćen sa nadom da će riješiti pitanje platnog prometa između dvije države.

”Do danas to pitanje nije riješeno, niti ga danas bilo ko pominje. Čini se da je poblem Svetozara Marovića puno manji od ovih problema. Srbija neće da ga izruči zato što joj može biti. Crna Gora neće da ga traži zato što postoji neki dogovor između jedne i druge strane, za koji se svi pravimo da ne znamao. I svi znamo da Srbija ima zvanično objašnjenje kad bude htjela da ga upotrijebi - Marović je nekad bio predsjednik državne zajednice u kojoj je bila Srbija, čiji je ona nasljednik i ona ne želi svog predsjednika da izruči nekoj drugoj državi”.

Marović se više od četiri godine nalazi u Beogradu, iako crnogorske vlasti traže njegovo izručenje kako bi odslužio zatvorsku kaznu po presudi za finansijske malverzacije u Budvi...

Brnabićeva je na konferenciji za novinare rekla da “mora da provjeri sa pravosudnim organima o čemu se tu radi”.

Na pitanje da li je Krivokapić iskoristio posjetu Beogradu da od Vučića traži da utiče na DF, Radulović odgovara da je DF sa pričom o izboru nove vlade ispratio Krivokapića u Beograd, stavljajući do znanja nekome ko je eventualno neupućen da Krivokapić nije premijer onog dijela vladajuće koalicije koja prvenstveno vodi računa o interesima Srbije u Crnoj Gori.

”Siguran sam da Krivokapić nije mogao tu da uradi ništa što bi promijenilo njegovu situaciju, i to neće zavisti od njega nego od volje DF-a i instruktaža iz Beograda. Ta pitanja nijesu u našim rukama, dovedeni smo u poziciju gdje naša izvršna vlast otvoreno zavisi od volje stranog faktora, to je naš hendikep s kojim moramo da se nosimo bez obzira na to hoće li nas neko dočekati na aerodromu sa kravatom ili bez nje”.

Na pitanje - šta je bio glavni cilj posjete Krivokapića Srbiji u momentu kada je rekonstrukcija Vlade bila skoro izvjesna, Stojiljković odgovara da ako je u izabranom tajmingu poruka i istina, onda bi vjerovao da se radi o namjeri da se isposluje bar razumijevanje kod onih za koje se vjeruje da odlučujuče utiču na volju i poteze suparnika i osporavatelja u novoj vlasti.

Komentarišući vanrednu pres-konferenciju DF-a u momentu kada je Krivokapić otputovao u Srbiju, Stojiljković je rekao da to liči na podsjećanje ko je pobijedio na konkursu za prvu pratilju ili pouzdanog i provjerenog političkog partnera.

On je ocijenio da je sastanak Krivokapića sa ambasadorima bio “iz istog predmodernog manira pokazivanja mišića i dokaza da i mi konja za trku imamo”.

”Šta bi drugo ‘mudro’ moglo da znači da u posjeti susjedu sa kojim imate mnoge neraščišćene međusobice ugovarate susret sa ambasodirima iz zemalja čije ste kolege mogli da vidite i u Podgorici? Pitam se takođe ko će i u šta odjeven sačekati u Crnoj Gori zvaničnike iz Srbije ako se ovako nastavi”.

Stojiljković kaže da je njegov utisak da je sve ostalo na nivou uzajamnog testiranja i pokazivanja gde je kome mjesto, uključujući i reakciju i domaćina i albanskog premijera Edija Rame na Krivokapićevu konstataciju da će Crna Gora “pravo za EU”, a ne zaobilazno kroz projekat “Otvoreni Balkan”.

Krivokapić je u utorak bio gost na večeri koju je Vučić organizovao povodom regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”. Večeri su prisustvovali Rama i i zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, kao predstavnici država potpisnica inicijative.

Reporter N1 Televizije prenio je da mu je Rama saopštio da Crna Gora neće pristupiti inicijativi “Otvoreni Balkan”, jer, kako je kazao Krivokapić, očekuje da tokom 2022. godine bude primljena u EU.

”Rama je iznio da su trojica lidera mogla čuti od premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je bio sa njima na svečanoj večeri, da Crna Gora neće pristupiti ‘Otvorenom Balkanu’ iz razloga što očekuje da tokom sljedeće godine bude primljena u članstvo u EU. To je izazvalo, mogu da kažem smijeh, ostale dvojice sagovornika premijera Rame, ali čini se da je premijer Albanije ozbiljno mislio i da je premijer Krivokapić zaista iznio takve tvrdnje”, rekao je u uključenju uživo novinar N1 Televizije.

Radulović navodi da je Krivokapić u Beogradu navodno vodio razgovore o nekoj ekonomskoj saradni, a posjetu je završio kao pivatni gost na Vučićevoj večeri koja je upriličena uoči zvaničnog samita članica inicijtive “Otvoreni Balkan”, “što govori o naumu Srbije da i Crnu Goru uvede u tu priču”.

Radulović: Đukanovića 2013. nije dočekao niko sem garde

Predsjednik Milo Đukanović rekao je u petak da je doček crnogorskog premijera u Beogradu veća sramota za domaćina nego za gosta i da njemu to ne bi moglo da se dogodi.

”Onakav čin dočeka visokog državnog gosta iz bilo koje zemlje smatram da je ozbiljan faul koji se poslije pretvorio u samu suštinu svakodnevne politike te zemlje, a to je da napravi problem, pa ga onda euforično pegla, popravlja”, rekao je Đukanović za Gradsku TV.

Zoran Radulović podsjeća da Đukanovića 2013. godine na aerodromu u Beogradu nije dočekao niko osim počasne garde.

”Svečani doček je organizovan tek sjutradan, kad je počela zvanična posjeta, pred palatom Srbije kada ga je dočekao tadašnji premijer Ivica Dačić”.

Brnabićeva je na pitanje kakva je poruka poslata tim što je Nedimović na aerodromu dočekao Krivokapića u farmericama, odgovorila: “Moja je greška, jer je premijera trebalo da dočeka ministar Selaković, ali se zadržao u Atini i nije mogao stići na vrijeme. U posljednjem trenutku smo odlučili da to bude Nedimović. On često prekrši dres kod, to je njegov manir. To nije nešto što je njemu lično posebno važno i čemu pridaje posebnu pažnju. Razumijem diplomatske protokole, ali nekad morate razumjeti i neke individualne, lične preference ljudi”.

Bonus video: