Vlada da povuče odluku o mom protjerivanju

Nastavljam sa obavljanjem dužnosti iz Beograda dokle god je procijenjeno da je to u najboljem interesu Srbije. ”Otvoreni Balkan” je plemenita inicijativa i korak naprijed u regionalnim odnosima

16265 pregleda 48 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Posjeta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Srbiji može biti prekretnica i novo poglavlje u mnogo boljim odnosima između dvije države, smatra Vladimir Božović, koji iz Beograda i dalje obavlja funkciju ambasadora Srbije u Crnoj Gori, iako ga crnogorska vlast osporava.

On za “Vijesti” kaže da saradnja između Srbije i Crne Gore mora biti na višem nivou i izražava nadu da će “nedemokratska i nediplomatska odluka” prethodne Vlade o njegovom protjerivanju biti povučena.

Božović je odlukom Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore 28. novembra 2020. proglašen nepoželjnom osobom, nakon što je nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “slobodnom voljom crnogorskog naroda”. MVP je saopštilo da se Božović kontinuirano miješao u unutrašnje stvari Crne Gore. Srbija je reagovala protjerivanjem crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, ali je, nakon preporuke iz EU, tu odluku povukla.

Da li se nakon posjete premijera Zdravka Krivokapića Srbiji, očekuje napredak u odnosima između dvije države s obzirom na sve što se desilo u prethodnom periodu uključujući Vaš status i odbijanje Srbije da izruči Svetozara Marovića?

Osim što su za Srbiju prijateljski, bratski odnosi sa Crnom Gorom od najvećeg su mogućeg značaja, takav odnos bi zaista trebalo da predstavlja prirodno stanje stvari. Saradnja između Srbije i Crne Gore mora biti na većem nivou, kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i vjerujem kako će topla dobrodošlica koju je premijer Krivokapić imao u Beogradu doprinijeti tome bez obzira na neka pitanja koja su i dalje ostala otvorena. Zaista vjerujem kako ovo može biti prekretnica i jedno novo poglavlje u mnogo boljim odnosima sa Vladom Crne Gore.

Kako komentarišete istrajavanje nove Vlade na odluci o Vašem protjerivanju?

Svi znaju moj stav povodom toga, čuli ste i šta su premijerka (Ana) Brnabić i premijer Krivokapić izjavili, a od ranije je i poznat stav predsjednika (Aleksandar) Vučića

Još jednom izražavam nadu da će ta nedemokratska i nediplomatska odluka prethodne vlade biti povučena, a ruka Srbije pružena povlačenjem odluke o reciprocitetu, tj. ukidanju gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Beogradu, prihvaćena. Do tada nastavljam da obavljanjem dužnosti u ovim otežanim uslovima iz Beograda dokle god je procijenjeno da je to u najboljem interesu Srbije.

Kako komentarišete izjavu premijera Crne Gore da će Vlada prihvatiti bilo kog ambasadora kojega predloži Srbija?

To je retorika premijera i ministra vanjskih poslova koja se u kontinuitetu ponavlja i koju slušamo od decembra 2020. Ovdje nije pitanje da li će gospodin Krivokapić i Crna Gora prihvatiti svaki predlog Srbije za ambasadora u Crnoj Gori. Ključno pitanje je da li će i kada Vlada koju vodi gospodin Krivokapić ukinuti anticivilizacijsku i diskriminatorsku odluku tehničke DPS vlade donijetu 26. 11. 2020 kojom se ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori protjeruje i proglašava za nepoželjnu osobu, ili će nastaviti da se služe gore pomenutom retorikom.

Zbog čega, prema Vašem mišljenju, Vlada Crne Gore odbija inicijativu “Otvoreni Balkan”?

”Otvoreni Balkan” je jedna plemenita inicijativa i korak naprijed u regionalnim odnosima, ali i projekat koji donosi benefite nesagledivih razmjera za sve države regiona. Od ogromnog ekonomskog potencijala, olakšanog protoka ljudi, robe i kapitala, radnih dozvola, pa sve do međusobnog zbližavanja i doprinosa regionalnom miru. Zaista ne postoji nikakav rizik i niti jedan racionalan argument protiv. Opšte je poznato da Crna Gora kao i svi ima otvoren poziv i iskreno pruženu ruku da se pridruži inicijativi, drago mi je da vidim da je premijer Krivokapić prisustvovao razgovorima i da ima pozitivan stav o tome i nadam se da će se na kraju donijeti odluku na svačiju korist. Naravno oni su suverena zemlja i konačna odluka u potpunosti ostaje na Vladi Crne Gore.

Kako ocjenjujete inicijativu “Otvoreni Balkan” i ulogu predsjednika Vučića u njoj?

Kao što sam napomenuo, zaista je riječ o jednoj revolucionarnoj, istorijskoj inicijativi koja bi balkanskom području donijela pregršt benefita. Predsjednik Vučić je još jednom pokazao hrabrost i političku odgovornost i umjesto skupljanja jeftinih političkih poena nazadnom retorikom, odlučio se za potez koji će olakšati život i donijeti prosperitet narodu kako u Srbiji tako i u čitavom regionu. Ideja koja je u potpunosti utemeljena na evropskim vrijednostima i četiri principa slobode kojima Srbija teži dodatno dobija na vrijednosti poznavajući tešku i konfliktnu istoriju koja je nažalost iza nas.

Upravo je u tome vizija predsjednika Vučića koji istorijske prepreke prevazilazi povezivanjem ekonomija, građenjem mostova, puteva i odnosa… sve nas to okreće jedne prema drugima i uslovljava naš uspjeh napretkom komšija, čime okrećemo novi list u regionalnim odnosima i donosimo prijeko potreban mir našoj djeci i budućim pokoljenjima.

Bonus video: