Ujedinjena CG: Terenska provjera je jedini način da se dobije čist i pouzdan birački spisak

"Takva akcija je i višestruko korisna za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) jer bi se mogla pokazati kao odličan preduslov za borbu protiv organizovanog kriminala i nelegalnog boravka velikog broja pojedinaca i grupa u Crnoj Gori", ocijenila je Bešović
104 pregleda 0 komentar(a)
Branka Bešović, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Branka Bešović, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ažurirano: 05.11.2017. 13:34h

Trenska provjera je jedini pouzdani način da se dobije čist i pouzdan birački spisak, ocijenila je Ujedinjena Crna Gora (UCG).

"S obzirom da i dalje imamo najveći broj policajaca u odnosu na broj stanovnika, jedino adekvatno rješenje je terenska provjera prebivališta za svakog birača u Crnoj Gori", kazala je članica Predsjedništva UCG, Branka Bešović.

To se, smatra ona, ne može uraditi u kratkom periodu ali je jedino pouzdan način da se konačno dobije čist i pouzdan birački spisak.

"Takva akcija je i višestruko korisna za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) jer bi se mogla pokazati kao odličan preduslov za borbu protiv organizovanog kriminala i nelegalnog boravka velikog broja pojedinaca i grupa u Crnoj Gori", ocijenila je Bešović.

Ona je naglasila da to mora biti zakonska obaveza MUP-u ali je, kako je kazala, jasno da toj ideji Demokratska partija socijalista pruža kontinuirani otpor pod izgovorom da je tako nešto fizički nemoguć posao.

"Naravno da se radi o neistini koju je lako dokazati, a terenski sprovedena akcija provjere pomogla bi i drugim državnim organima jer bismo prvi put imali sređenu sliku stanja na terenu. Taj posao je vrlo i lako izvodljiv s obzirom da imamo samo nešto više od 600 hiljada stanovnika", kazala je Bešović.

Ona smatra da pouzdan birački spisak podrazumijeva i postupanje Ministarstva zdravlja u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i to do kraja i bez izuzetka.

"Konstatovanje činjenice smrti od zdravstvenih radnika ma gdje i pod kojim uslovom se smrt dogodila na teritoriji države omogućava i uklanjanje iz biračkog spiska svih preminulih osoba, a tako bi se spriječila i zloupotreba socijalnih davanja i penzijskih primanja mimo zakona", kazala je Bešović.

Prema njenim riječima, UCG je već izrazila ozbiljnu sumnju o sprobodjenju preporuke ODHIR-a kojom se "navodno traži da bude suspendovano pravo političkim subjektima i NVO koje prepoznaje zakon da u realnom vremenu ili po zahtjevu kontrolišu odnosno posjeduju izvode iz biračkog spiska".

"To je moguće i dobro rješenje za budućnost ali pod uslovom da se onemogući prethodno parlamentarnoj većini da na nezakonit način bude ekskluzivni i privilegovsni korisnik takve mogućnosti dobijanje i izvoda i svih informacija o biračima od neprofesionalnih pojedinaca iz institucija koje raspolažu bazama podataka", kazala je Bešović.

Bonus video: