Krivokapić: Ministarstvo kulture opstruira pretvaranje "Jusovače" u kreativni moderni hab

"Svakog dana suočavamo se sa nepoštovanjem ugovorenog i dogovorenog od strane Vlade Crne Gore i njenih ministarstava, sa ignorantskim stavom koji postaje prepoznatljiv znak tzv. vlasti"

4333 pregleda 4 komentar(a)
Krivokapić, Foto: DPS
Krivokapić, Foto: DPS

Ana Krivokapić, odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada saopštila je danas da "nepoštovanjem ugovorene obaveze, Ministarstvo kulture opstruira pretvaranje "Jusovače" u kreativni moderni hab".

"Svakog dana suočavamo se sa nepoštovanjem ugovorenog i dogovorenog od strane Vlade Crne Gore i njenih ministarstava, sa ignorantskim stavom koji postaje prepoznatljiv znak tzv. vlasti. Ovog puta pred nama je neka vrsta tendencioznog slijepila i gluvoće Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta povodom realizacije projekta rekonstrukcije i revalorizacije prostora nekadašnjeg zatvora "Jusovača"", istakla je Krivokapić.

Ona je dodala da je "pretvaranje "Jusovače" u moderni kreativni centar povjeren na profilisanje mladim umjetnicima Podgorice i Crne Gore", te da je to "poduhvat koji pored civilizacijskog i kulturološkog iskoraka kojem glavni grad, stalno teži, predstavlja i svojevrsni simbolički čin: zloglasna tamnica postaje moderni kreativni hub posvećen mladima i stvaralaštvu".

"U toj namjeri Ministarstvo kulture i Glavni grad potpisali su prošle godine ugovor o finansiranju u vrijednosti od 1,95 miliona eura po kome bi Vlada u toku 2021. godine obezbijedila dvije trećine sredstava, a Glavni grad trećinu tokom 2022. godine. Ali, shodno poništavanju svega što je bilo prije njih, a bez sluha i elementarnog osjećanja za stvarnost, bahato ignorišući sve što nije proisteklo iz njihovih mitova i bajki, budžetom za 2021. za "Jusovaču" oprijedjeljeno svega dvadeset hiljada eura?! Obrazloženja za opstrukciju ovog projekta, naravno, nema", kazala je Krivokapić.

Po njenim riječima, "normalno je da će interesovanje i pitanja javnosti, koja je pozitivno reagovala na ideju o novom licu i namjeni "Jusovače", biti sada usmjerena ka Glavnom gradu, koji je potpuno spreman da izvrši svoj dio obaveza".

"Međutim, valja se obratiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta i pitati ih, direktno i konkretno, koji su razlozi odustajanja od ovog projekta. Imajući u vidu tendenciju retrogradnosti, koju zastupa nova vlast, ne bi nas čudilo da se tama i memla nekadašnje "Jusovače", savršeno uklapaju u imidž ove Vlade, kojoj sve što je progresivno i novo, smeta", zaključila je Krivokapić.