Vuksanović Stanković: Nijesu ispunjeni uslovi za odlaganje izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici

Ona je kazala da ukoliko partije žele da se prekine sa lošom praksom čestih izbora, SDP poziva na politički razgovor i dogovor svih partija

21911 pregleda 37 komentar(a)
Vuksanović Stanković i Zeković, Foto: Željka Vučinić
Vuksanović Stanković i Zeković, Foto: Željka Vučinić

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da se odluka o objedinjavanju lokalnih izbora može donijeti samo ako za to postoji opšti politički dogovor i ako se sprovede u skladu sa pravilnom zakonskom procedurom.

Ona je na konferenciji za medije istakla da za odlaganje izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici nije ispunjen nijedan od ta dva uslova:

"Ne postoji saglasnost, ne postoji opšti konsenzus, i ne postoji zakonski osnov. Sve drugo je samovolja, pravno nasilje nategnute skupštinske većine", rekla je Vuksanović Stanković.

Istakla je da se ne može izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi i prostom većinom regulisati to pitanje.

"To je neustavno i nezakonito", navela je poslanica SDP, navodeći da je očito za to razlog, strah skoro svih članova trojne koalicije na vlasti od izborne volje građana koji glasaju u te tri opštine.

Ona je kazala da ukoliko partije žele da se prekine sa lošom praksom čestih izbora, SDP poziva na politički razgovor i dogovor svih partija.

"Sve ostalo je puki marketing bez pravnog pokrića", rekla je Vuksanović Stanković.

Potpredsjednik SDP Bojan Zekovic je rekao da izmjene zakona koje su u proceduri nemaju za cilj usaglašavanje termina lokalnih izbora u jednom danu, što se vidi iz sadržaja predloženog teksta.

Zakon, kako je rekao, ne tretira izbore u Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Gusinju, Tuzima, kao ni pitanje usklađivanja termina izbora u opštinama u kojima mandat bude skraćen zbog bilo kog razloga.

Osnovni cilj zakona je, kako je kazao, da vecćna pokuša da pobjegne od mišljenja građana.

Odgovarajući na pitanje, šta ako većina usvoji zakon, a predsjednik Crne Gore Milo Đukanović upodobi svoju odluku, Vuksanović Stanković je rekla da se ovim predlogom zakona ne mogu odgoditi već raspisani izbori.

"Jedino ko ima mogućnost da odgodi izbore je predsjednik države. Da li postoji javni interes da to uradi, to je na procjeni predsjednika jer mu to pripada u skladu sa ustavnim ovlašćenjima", rekla je Vuksanović Stanković.

Bonus video: