Radulović: Jasna podrška UK reformskim procesima i ekološkoj opredijeljenosti Crne Gore

Radulović je, imajući u vidu da je prioritet Crne Gore promovisanje evropske i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana, kao i politike "otvorenih vrata", zahvalio na podršci Velike Britanije inicijativi Crne Gore da Zapadni Balkan bude jedna od tema u okviru sledećeg ministarskog sastanka Alijanse

2897 pregleda 1 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Možda Ujedinjeno Kraljevstvo više nije dio Evropske unije, ali ono nikad nije napustilo Evropu. Vidimo jasnu opredijeljenost za nastavkom ekspertske podrške u svim oblastima važnim za naš reformski proces, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u razgovoru sa Vendi Morton, ministarkom Ujedinjenog Kraljevstva za evropsko susjedstvo i Amerike u Forin ofisu.

On je, piše u saopštenju, izrazio zadovoljstvo što nakon online susreta u januaru, ponovo imaju priliku da razmijene mišljenja o ostvarenoj saradnji, ali i budućim aktivnostima u pravcu jačanja međudržavnih odnosa.

"Tokom razgovora je konstatovano da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, a šef crnogorske diplomatije izrazio je očekivanje da će oni biti dodatno unaprijeđeni skorim postavljenjem ambasadora u toj važnoj zemlji. Na toj liniji, ocijenio ovaj susret važnim za nastavak političkog dijaloga i snaženja saradnje, kao i da on potvrđuje posvećenost saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kao jednim od najvažnijih aktera na međunarodnoj političkoj sceni", kazali su iz MVP.

Radulović je, imajući u vidu da je prioritet Crne Gore promovisanje evropske i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana, kao i politike "otvorenih vrata", zahvalio na podršci Velike Britanije inicijativi Crne Gore da Zapadni Balkan bude jedna od tema u okviru sledećeg ministarskog sastanka Alijanse.

"Ministar Radulović pozdravio je sveukupne napore koje Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ulaže u proces organizacije značajnog globalnog događaja - UN Konferencije o klimatskim promjenama (COP26), koja se održava u Glazgovu. Istakavši da Crna Gora pridaje veliki značaj saradnji u oblastima poput zaštite životne sredine, ekologije, borbe protiv klimatskih promjena, on je podsjetio na pismo kojim se iskazuje namjera naše zemlje da se pridruži globalnom savezu država koje podržavaju cilj „30by30“ za zaštitu najmanje 30% svjetskih okeana u morskim zaštićenim područjima do 2030".

Morton je, kako navode iz MVP, istakla da fokus u 21. vijeku mora biti na ekološkim pitanjima, istakavši ulogu mladih i generacija koje dolaze u tom procesu.

"Govoreći o unapređenju ljudskih prava, te pravcu spoljne politike crnogorske Vlade, ona je srdačno zahvalila ministru Raduloviću na ličnom doprinosu tim procesima. Sagovornici su razgovarali o važnosti podrške u multilateralnim tijelima i značaju kandidature Ujedinjenog Kraljevstva za Komisiju UN za međunarodno pravo (ILC) za period 2023-2027. Pozvavši ministra Radulovića da posjeti London, ministarka Morton najavila je da će početkom naredne godine doći u Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: