Abazović - Grlić Radman: Njegovati kulturu sjećanja kako bismo zajednički mogli graditi mirnu i stabilnu budućnost

Abazović je istakao da su Crna Gora i Hrvatska primjer uspješne regionalne saradnje, i da je njeno osnaživanje i unaprijeđenje važan zadatak u narednom periodu.

5915 pregleda 5 komentar(a)
Abazović i Grlić Radman, Foto: mvep.hr
Abazović i Grlić Radman, Foto: mvep.hr

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji boravi u radnoj posjeti Hrvatskoj, sastao se sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićom Radmanom.

"U razgovoru je obostrano naglašena želja i važnost produbljivanja i jačanja bilateralnih odnosa i rješavanja svih otvorenih pitanja. Postoji suglasje da je potrebno nastaviti njegovati kulturu sjećanja kako bismo zajednički mogli graditi mirnu i stabilnu budućnost, a veliki iskorak je već učinjen zajedničkim obilježavanjem 30 godina od uspostavljanja zloglasnog logora Morinj početkom oktobra ove godine", navodi se u saopštenju Ministrstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Dodaje se da su sagovornici razgovarali i o procesu proširenja Evropske unije.

"Ministar Grlić Radman ponovio je podršku Republike Hrvatske evropskoj perspektivi svih država jugoistočne Evrope. Naglasio je snažnu i nedvosmislenu podršku pristupnim pregovorima Crne Gore i spremnost Hrvatske da nastavi pružati podršku i pomoć na tom putu", navodi se u saopštenju.

Abazović je istakao da su Crna Gora i Hrvatska primjer uspješne regionalne saradnje, i da je njeno osnaživanje i unaprijeđenje važan zadatak u narednom periodu.

Današnjem sastanku prisusutvovali su predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrian Vuksanović, i razgovarano je i o podršci nacionalnim manjinama u obje zemlje.

"Grlić Radman ukazao je na neke od projekata od ključne važnosti za očuvanje identiteta Hrvata Boke Kotorske, posebno istakavši potrebu pronalaženja održivog i trajnog rješenja za prostore za rad Hrvatskog nacionalnog vijeća u Donjoj Lastvi, kao i drugih hrvatskih kulturnih institucija u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju .

Bonus video: