Razgovori za vrćenje ukrug

Predstavnici parlamentarne većine do petka treba da odgovore DF-u da li su spremni za razgovor o nekoj novoj vladi. Dogovora o sporazumu, premijeru.. oročeno na 30 dana

10913 pregleda 10 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Luka Zeković
Sa sastanka, Foto: Luka Zeković

Jučerašnji sastanak partija parlamentarne većine održan juče nije imao rezultate i na neki način je predstavljao korak ukrug, jer je predlog Demokratskog fronta sličio onom iz jula, kada su saopštili da premijer Zdravko Krivokapić nema njihovo povjerenje i da treba tražiti novog mandatara i praviti novu Vladu.

To proizlazi iz izjava učesnika razgovora koje je inicirao DF i nezvaničnih informacija Vijesti.

Predstavnici Fronta nijesu izašli sa konkretnim predlogom, već samo idejom o tome da bi trebalo formirati novu Vladu i da nakon stava ostalih partija treba razgovarati o detaljima. Zato predstavnici većine do petka u podne treba da odgovore, a postizanje dogovora oko koalicionog sporazuma, novog premijera i sastava nove Vlade, oročeno je na 30 dana.

DF je u početkom jula objavio bojkot Skupštine i uskraćivanje povjerenja premijeru i predsjedniku parlamenta. Nakon kritične noći pred ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju i sastanka kod premijera, oni su promijenili kurs i stali iza Vlade, te omekšali odnos prema Demokratama. Kada su, prema neformalnim informacijama, saznali da lidera Fronta nema u predlogu za dogovorenu rekonstrukciju Vlade - koju tada nije podržao GP URA, oni su se vratli na prvobitne pozicije.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić (NOVA) rekao je juče da su saopštili želju da bude postignut dogovor u vezi sa izborom nove vlade: “Konačni dogovor je da u petak do 12 sati dobijemo odgovor od stranaka parlamentarne većine, ko želi da učestvuje u takvim razgovorima”, rekao je Mandić nakon sastanka.

Andrija Mandić
foto: Luka Zeković

Taj politički savez je 1. novembra saopštio da je rekonstrukcija Vlade Crne Gore mrtav politički proces i da DF više neće učestvovati u tim pregovorima.

Mandić je juče kazao da će DF uraditi “najviše što je u njegovoj moći” da dođe do dogovora, jer je to interes građana Crne Gore.

”Odradimo ono što nije uspjela Vlada Zdravka Krivokapića i ispunimo očekivanja i obećanja koja smo dali građanima Crne Gore... Predlažemo da u roku od 30 dana postignemo dogovor oko programa, oko koalicionog sporazuma, dogovora oko novog premijera i sastava nove Vlade koja će građanima isporučiti proizvod koji su tražili na izborima 30. avgusta”, objasnio je Mandić.

On je rekao da je premijer vodio sastanke u pravcu da se ne dođe do dogovora, nego da ostane postojeće stanje.

Razgovori o razrješenju krize vlasti traju od početka septembra i do sada je održan samo jedan krug pregovora, a drugi planiran za 10. oktobar, nije održan.

sastanak parlamentarne većine
foto: Luka Zeković

Od 41 poslanika parlamentarne većine, 38 je bilo za to da Vlada treba da bude rekonstruisana ulaskom političara, uključujući i DF, dok su tri poslanika URA insistirala na postojećem ekspertskom konceptu.

Na pitanje koji je model nove vlade, Mandić je kazao da to treba da bude prvo što će se parlamentarna većina dogovoriti.

Krivokapić je u autorskom tekstu, objavljenom u nedjelju, saopštio da je zvanično započeo proces rekonstrukcije Vlade, nakon što je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i povećanje svih zarada za 17 odsto, najveći konstituent parlamentarne većine odgovorio pres konferencijom, sa ključnom porukom: “Pokrećemo izbor nove Vlade”. On je podsjetio da je nešto ranije, najveći konstituent parlamentarne opozicije, na plan povećanja svih plata u Crnoj Gori, odgovorio da se nadaju da će se vanredni parlamentarni izbori desiti što prije.

sastanak parlamentarne većine
foto: Luka Zeković

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Momo Koprivica, kazao je da je Demokratska Crna Gora saopštila jasan stav da oni koji su odbili rekonstrukciju, kao kompromisno i izbalansirano rješenje, treba da predlože alternativni model rješenja.

”Nećemo se izjašnjavati o pojedinačnim modelima, već o onome što je usaglašeni model od strane činilaca parlamentarne većine koji su odbili ili odustali od rekonstrukcije”.

On je saopštio da su jasno predočili da su im očuvanje izborne volje građana i sprečavanje vanrednih parlamentarnih izbora, te održavanje izbora tek 2024. godine primarni zahtjevi, jer im političke računice i politički odnosi nijesu, niti će ikad biti iznad interesa građana.

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić saopštio je nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine da svi treba da se vrate dijalogu.

Marko Milačić
foto: Luka Zeković

Ostale partije učesnice razgovora nisu se javno oglašavale.

Vijestima je u GP URA rečeno da su njihovi predstavnici ponovili ranije navode da treba ostati pri sporazumu pobjedničke koalicije, integraciji države u EU i njenom građanskom konceptu.

Bonus video: