Stanić: Sa fašizmom i mržnjom prema drugome i drugačijem se moramo svakog dana boriti

Dodao je da danas, "kad su obrisi fašizma nerijetki na crnogorskim ulicama, kad se skrnave spomenici narodnim herojima i lome ploče posvećene ustanku, kad se beatifikuju ubice i predlažu imena ulica po saradnicima okupatora, moramo jače nego ikad reći da to ne može proći"

4459 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Borba u Crnoj Gori mora dobiti novi zamah i energiju, jer ne smijemo dozvoliti da u zemlji desetina hiljada palih boraca protiv fašizma i nacizma imamo one koji otvoreno glorifikuju nazadne ideologije i pozivaju na “finalno rješenje” za određene narode, vjerske ili etničke zajednice, kazao je šef Medijskog tima i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

On navodi da je obilježavanje Dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije prilika da se iznova podsjetimo najmračnijeg perioda čovječanstva koji je u Evropi, ali i u našim krajevima ostavio krvavi pečat.

"Iako su mnogi mislili da je sa ideologijama ‘krvi i tla‘ gotovo i da će se o njima čitati samo u istorijskim udžbenicima, nedavna iskustva nas uče i opominju – sa fašizmom i mržnjom prema drugome i drugačijem se moramo svakog dana boriti", rekao je Stanić.

On ističe da se istorijska revizija Drugog svjetskog rata i uloge pojedinih učesnika ne smije dešavati, a da je mi, građani Crne Gore, mirno posmatramo.

Dodao je da danas, "kad su obrisi fašizma nerijetki na crnogorskim ulicama, kad se skrnave spomenici narodnim herojima i lome ploče posvećene ustanku, kad se beatifikuju ubice i predlažu imena ulica po saradnicima okupatora, moramo jače nego ikad reći da to ne može proći".

Stanić je podsjetio da su na početku pogroma koji se desio 1938. kada su u toku "Kristalne noći" napadnuti vjerski, privatni i poslovni objekti jevrejske zajednice u Njemačkoj, je zvanično počeo obračun sa tom zajednicom u cijeloj Evropi, "što će na kraju dovesti skoro do nestanka Jevreja na našem kontinentu i smrti više od šest miliona nedužnih ljudi".

"Zbog toga će SDP u vremenu novih izazova, hrabro stati ispred onih koji žele Crnu Goru na nasljeđu Ljuba Čupića, Save Kovačevića i Rifata Burdževića, na nasljeđu pet Danica iz Novog i crnogorskih brigada, na nasljeđu heroja Neretve i Sutjeske", izjavljuje Stanić.

Samo takva, antifašistička, progresivna i multietnička Crna Gora, ističe on, može biti udoban dom za sve sugrađane, te i da su svi ostali putevi opasne istorijske stranputice na koje su znali otići i puno veći narodi i države od naše.

Bonus video: