Za napade i ubistvo novinara maksimalne kazne

Za ubistvo osoba koje rade posao od javnog značaja propisana je kazna od najmanje 19 godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora, navodi se u predlogu. Ubistvo osobe koja radi posao od javnog značaja time se tretira kao teško ubistvo

11489 pregleda 4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

U Skupštinsku proceduru dostavljen je preciziran predlog izmjene Krivičnog zakona, kojim se pooštravaju kazne za prijetnje, napade i ubistvo novinara.

U samom predlogu ne pominje se termin "novinari", već se oni tretiraju kao osobe koje rade posao od javnog značaja.

Zato se predlogom precizira da se “poslom od javnog značaja smatra obavljanje profesije ili dužnosti koja je povezana sa povećani rizikom za bezbjednost lica koje ga obavlja u oblasti javnog informisanja”.

Predlog je dostavio poslanik Marko Milačić, nedavno ga je jednoglasno podržao skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu. Nakon sjednice održane su dodatne konsultacije Ministarstva pravde i devet medijskih organizacija koje su inicijatori izmjena, a kako bi se precizirale pojedine odredbe.

Tim Predlogom, koji je danas objavljen na sajtu Skupštine, za ubistvo osoba koje rade posao od javnog značaja propisana je kazna od najmanje 19 godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora. Ubistvo osobe koja radi posao od javnog značaja time se tretira kao teško ubistvo.

Za nanošenje teških tjelesnih povreda predložena kazna je od godine do 15 godina, dok je do sada i za napade na novinare važila kazna od šest mjeseci do 12 godina.

Za ugrožavanje sigurnosti osoba koje rade posao od javnog značaja propisuje se, u predlogu, kazna od tri do pet godina. Po sadašnjem KZ za ugrožavanje sigurnosti je novčana kazna minimalna, a maksimalna je godinu dana zatvora.

Predlogom je predviđeno i pooštravanje kazni za neovlašćeno rasturanje štampe i emitovanje programa.

U obrazloženju izmjena zakona podsjeća se na veliki broj slučajeva napada na novinare, činjenicu da se država nalazi na 104 mjestu na ljestvici sloboda, kao i da je bezbjednost novinara i sloboda da obavljaju posao jedna od ključnih uslova demokratije.

Inicijativu za izmjenu KZ pokrenulo je nekoliko organizacija - Akcija za ljudska prava, Sindikat medija Crne Gore, Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i “35mm”.

Marko Milačić zastupa predlog jer samo poslanici i Vlada mogu biti formalin predlagači zakona i njihovih izmjena.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković biće izvjestilac Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na plenarnoj sjednici - kada se bude raspravljao o predlogu izmjena.

Bonus video: