Milačić: Nije vrijeme za usko-partijske interese, "Evropa sad" obavezuje parlamentarnu većinu da da puni doprinos

"Ministrastvo finansija je detaljno analiziralo kako nadomjestiti nedostajuća sredstva iz kojih će se finansirati sistem zdravstvene zaštite. Reforma poreskih prihoda je ključna pretpostavka održivosti predloženih mjera. Prihodi budžeta od doprinosa za zdravstveno oiguranje biće nadomješteni drugim javnim prihodima", kazao je Milačić

10514 pregleda 28 komentar(a)
Milačić, Foto: Savo Prelević
Milačić, Foto: Savo Prelević

Program „Evropa sad“ koji na održiv način garantuje značajno povećanje standarda građana i širi potencijal za ekonomski oporavak Crne Gore obavezuje parlamentarnu većinu da zbog građana na stranu stavimo sve što nas dijeli i damo puni doprinos da građani već od februara osjete značajan boljitak, kazao je poslanik u Skupštini i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

On smatra da je u relativno malom sistemu, kao što je crnogorski, ovakav plan održiv i da ima velike šanse da uspije, naročito ukoliko svi konstituenti vlasti daju doprinos u njegovoj pripremi i realizaciji.

"Ministrastvo finansija je detaljno analiziralo kako nadomjestiti nedostajuća sredstva iz kojih će se finansirati sistem zdravstvene zaštite. Reforma poreskih prihoda je ključna pretpostavka održivosti predloženih mjera. Prihodi budžeta od doprinosa za zdravstveno oiguranje biće nadomješteni drugim javnim prihodima. Povećanjem akciza na određene proizvode, suzbijanje sive ekonomije, markiranje naftnih derivata, regulisanje, oporezivanje igara na sreću, izmjene Zakona o dobiti pravnih lica uz smanjenje poreskog opterećenja rada i podizanje nivoa odgovornosti, kao i sveobuhvatne poreske discipline su realne mogućnosti za ostvarivanje prihoda do kojih će se doći i koji će susptituisati ukidanje doprinosa za zdravstvo", kazao je Milačić.

Objašnjava da je ovakav vid finansiranja sistema zdravstvene zaštite poznat kao Beveridžov sistem, da je primijenjen u Velikoj Britaniji decenijama unazad i da je dao pozitivne rezultate na poboljšanje opšteg zdravlja kroz kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu, povećanje zaposlenosti, podizanje produktivnosti i cjelokupne privredne aktivnosti, što je značajno uticalo na podizanje standarda stanovništva.

Milačić je rekao da je uvjeren će ova reforma unaprijediti sistem finansiranja zdravstene zaštite i da će njen uticaj na vođenje cjelokupne socijalne politike biti djelotvoran i pozitivan, te da se dosadašnji model finasiranja, takozvani Bizmarkov model koji je zastupljen u mnogim zemljama zapadne hemisfere, pokazao se lošim jer zahtijeva snažniju ekonomiju nego što je naša.

"Ekonomiju koja može izdržati gubitke zdravstenog sistema i koja će raznim donacijama omogućiti njegovu održivost i kvalitet koji očekuju zdravsteni osiguranici".

Milačič zaključuje da je zbog svega navedenog “Evropa sad” u okvirima parlamentarne većine mora biti shvaćena kao kapitalni projekat svih.

"Jer su nas građani birali kako bi obezbijedili bolje uslove za život. Nije, stoga, vrijeme za usko-partijske interese, već za široki društveno-politički konsenzus koji treba da obezbijedi pravu atmosferu za realizaciju ovog i drugih kapitalnih projekata nove vlasti. Svi treba da znaju da ko opstruira program “Evropa sad” – radi protiv građana Crne Gore", poručio je Milačić.

Bonus video: