"društvena energija se nepotrebno rasipa na učestale izborne procese"

Zakonodavni odbor u četvrtak o Zakonu o lokalnoj samoupravi

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi dostavili su poslanici Momo Koprivica, Slaven Radunović, Branko Radulović, Dragan Ivanović i Miloš Konatar

2428 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zakonodavni odbor razmatraće u četvrtak dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori budu održani u 16 opština i Golubovcima istog dana naredne godine.

Predloženim dopunama je predviđeno da lokalni izbori iduće godine budu održani u Mojkovcu, Petnjici, Cetinju, Ulcinju, Beranama, Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožaju, Žabljaku i Šavniku.

Izbori bi istog dana bili održani i u Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada.

Odbornicima u skupštinama opština Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana produžava se mandat do izbora koji će biti održani naredne godine.

"Predsjednik Crne Gore, Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u skupštinama Mojkovca, Petnjice i Cetinja, od 14. septembra ove godine, dužan je uskladiti sa odredbom ovog zakona, narednog dana od njegovog stupanja na snagu", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da se u Crnoj Gori društvena energija nepotrebno rasipa na učestale izborne procese.

"Takav način održavanja lokalnih izbora je krajnje neracionalan, neekonomičan i društveno u mnogo čemu neprihvatljiv", kaže se u obrazloženju dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Poslanici parlamentarne većine ističu da bi od decembra ove do juna naredne godine bila održana najmanje četiri odvojena izborna procesa.

"Zato predlažemo da se iduće godine istovremeno održe redovni lokalni izbori za odbornike u skupštinama 17 jedinica lokalne samouprave"m navodi se u obrazloženju.

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi dostavili su poslanici Momo Koprivica, Slaven Radunović, Branko Radulović, Dragan Ivanović i Miloš Konatar.

Skupština će se o dopunama Zakona iszjasniti na sjednici parlamenta koja počinje u petak.