Niko ne smije da ruši Vladu sa DPS-om

”Nijedna stranka ili koalicija parlamentarne većine ne može sebi da dozvoli luksuz da ruši vladu glasovima DPS-a. Ne treba biti mnogo pismen da bi se shvatila ta politička jednačina i posljedice koje bi akter takvog poteza pretrpio na sljedećim parlamentarnim izborima”, kaže Željko Pantelić

41620 pregleda 81 komentar(a)
Vlast tako blizu a tako daleko: Lideri DF-a, Foto: Savo Prelević
Vlast tako blizu a tako daleko: Lideri DF-a, Foto: Savo Prelević

U pokušaju rješavanja krize vlasti, nijedna partija se ne usuđuje da rješenje traži rušenjem Vlade sa Demokratskom partijom socijalista, kaže za “Vijesti” analitičar i novinar Željko Pantelić.

On navodi da se Crna Gora nalazi pred dvije raskrsnice - na jednoj se rješava sudbina Vlade a na drugoj države.

”U prvom ukrštanju nijedna stranka ili koalicija parlamentarne većine ne može sebi da dozvoli luksuz da ruši vladu glasovima DPS-a. Ne treba biti mnogo pismen da bi se shvatila ta politička jednačina i posljedice koje bi akter takvog poteza pretrpio na sljedećim parlamentarnim izborima. Upravo zbog toga se niko ne usuđuje, čak ni Demokratski front (DF), da pokrene pitanje povjerenja vladi u Skupštini. Evidentno je da su lideri DF-a sve nervozniji i nestrpljiviji, jer su sve više na Tantalovim mukama”, kazao je “Vijestima” Pantelić.

Sve nervozniji i nestrpljiviji: Željko Pantelić
Sve nervozniji i nestrpljiviji: Željko Pantelićfoto: Screenshot/Youtube

Lideri DF-a su u ponedeljak na sastanku sa kolegama iz parlamentarne većine predložili formiranje nove vlade i oročili partije da se izjasne do petka u podne. Predlog je sličio onom iz jula, kada su saopštili da premijer Zdravko Krivokapić nema njihovo povjerenje i da treba tražiti novog mandatara i praviti novu vladu.

Pantelić je ocijenio da je DF-u “vlast tako blizu a stalno im se izmiče i pored neubjedljivih rezultata i problematičnog načina vođenja Vlade”. “Čini mi se kao da je između DF i URA neka vrsta “game of chicken”, u kojoj dvije strane jure jedna ka drugoj s ciljem da svojom hrabrošću ili ludošću primoraju drugu da sleti s puta kako bi izbjegla čeoni sudar od koga bi svi stradali. Dok Demokrate stoje po strani i gledaju ko će izaći iz igre kao pobjednik da mu se pridruže”, kazao je Pantelić.

Predsjednik CIVIS-a Srđan Pavićević vjeruje da su svi za nastavak razgovora i da nije isključeno da se razgovara i o drugim modalitetima izlaska iz krize: “Nije samo ovo što su oni (DF) rekli. Mi smo im vrlo jasno saopštili, da njihove predloge smatramo legitimnim, ali da to ne znači da se sa njihovim modelima slažemo. Moguće da ćemo mi izaći sa nekim modelima, koji će možda biti superiorniji i kvalitetniji nego što su njihovi. Na njima je da to prihvate ili ne prihvate, da razgovaramo i razmijenimo snagu argumenata o nekim eventualnim modalitetima”, kazao je Pavićević “Vijestima”.

Pavićević
Pavićevićfoto: Luka Zeković

Iz Demokratske Crne Gore juče su kazali da su podsjetili da “alternativni model rješenja” treba da predlože “oni koji su odbili rekonstrukciju kao plan Demokrata za izlazak iz političke krize”.

”Neka se preostali konstituenti parlamentarne većine, ZBCG i GP URA, usaglase i predlože koncept: kakvu vladu žele, koliko resora, koliko potpredsjednika, kakav model vlade i slično. Neka se oni dogovore i predlože usaglašen model rješenja, a onda će se izjasniti Demokratska Crna Gora, pri čemu garantujemo da ćemo kao i uvijek biti poštenog pristupa i konstruktivni, vodeći se isključivo interesima građana i države Crne Gore”, saopšteno je iz te partije.

Demokrate ponavljaju da se neće izjašnjavati o pojedinačnim modelima, već o onome što je usaglašeni model parlamentarne većine: “Očuvanje izborne volje građana i sprečavanje vanrednih parlamentarnih izbora, te održavanje izbora tek 2024. godine jesu nešto što smatramo prioritetom u interesu društva koje je već preumorno od permanentnih političkih svađa, tenzija, kampanja, i kojem prije svega drugog treba period mira i stabilnosti kako bi se sprovele sve neophodne reforme i bez distrakcija posvetilo razvoju ovog društva. Na tom putu uskopartijskim interesima nema mjesta, a sigurni smo da to građani Crne Gore prepoznaju”, navode.

Građanski pokret URA će, kako je saopšteno “Vijestima”, najvjerovatnije do petka održati kolegijum i zauzeti stav u vezi sa aktuelnom situacijom.

Predsjednik Socijalističke naroden partije (SNP) Vladimir Joković je juče kazao da im je bliži predlog DF-a za izbor nove vlade, nego predlog za nove izbore. On je za RTCG rekao da je pitanje parlamentarnih izbora posljednja opcija za sve partije parlamentarne većine i da to ne bi riješilo ništa.

Nova tura razgovora o razrješenju krize vlasti traju od početka septembra. Od 41 poslanika parlamentarne većine, 38 je bilo za to da Vlada treba da bude rekonstruisana ulaskom političara, uključujući i DF, dok su tri poslanika URA insistirala na postojećem ekspertskom konceptu.

“Nevolja evropskih formacija je što moraju stalno da vagaju između dva velika zla”

Na raskrsnici na kojoj se nalazi država je i cijelo društvo, kaže Željko Pantelić: “Generalno gledano, imamo tri velike grupacije. Prva je pseudoevropska, druga je evropska sa različitim nijansama, a treća je populistička. Između pseudoevropskih i populističkih snaga nema velike razlike. Metaforički rečeno, sa pseudoevropskim snagama na vlasti Crna Gora bi bila slična Orbanovoj Mađarskoj ili Poljskoj Kačinjskog, sa populistima na čelu bila bi džepno izdanje aktuelne Srbije”.

On je kazao da je problem Crne Gore što te dvije grupacije predstavljaju većinu u biračkom tijelu, dok je “muka” pseudoevroejaca i populista u tome da proevropske snage odlučuje ko će biti na vlasti jer su jezičak na vagi u trojnoj podjeli biračkog tijela.

”Nevolja evropskih formacija je što moraju stalno da vagaju između dva velika zla koje je od njih manje”, kazao je Pantelić.

Bonus video: