MPNKS: Nejasna odluka Šehovića da prekine sjednicu Odbora

Iz Ministarstva poslaniku SD-a poručili da je prošlost "praksa kulta ličnosti koji je gajen od strane DPS i satelitskih stranaka"

20011 pregleda 35 komentar(a)
Bratić, Foto: Savo Prelević
Bratić, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštilo je večeras da je nejasna odluka predsjednika skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damira Šehovića da prekine današnju sjednicu tog tijela zbog nedolaska resorne ministarke Vesne Bratić.

Tom poslaniku Socijaldemokrata su poručili da je prošlost "praksa kulta ličnosti koji je gajen od strane DPS i satelitskih stranaka".

Šehović je danas kazao da su iz kabineta ministarke jutros obaviješteni da Bratić neće biti u mogućnosti da prisustvuje, jer Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) trenutno radi na budžetu, te da je neophodno da ministarka uzme učešća u tome.

Umjesto ministarke, na sjednicu su došli državna sekretarka Milica Kadović i v.d. direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović.

Iz Ministarstva su danas saopštili da je Bratić u Beogradu sastala sa ministrom omladine i sporta u Vladi Srbije Vanjom Udovičićem, ne navodeći kada se to dogodilo.

"Vijestima" su večeras iz tog resora kazali da je ministarka bila u posjeti Beogradu od četvrtka do nedjelje, odnosno protekle sedmice.

Iz MPNKS su, komentarišući Šehovićevu odluku, kazali da su primorani da se putem saopštenja obrate javnosti jer "nisu bili u mogućnosti" da svoje stavove iznesu na Odboru.

"Na sjednici Odbora koja je bila zakazana za dan 10.11.2021 predstavnici MPNKS i Uprave za sport i mlade je trebalo da odbrane Predlog izmjena i dopuna Zakona o sportu. Uprava za sport i mlade i MPNKS su uspjeli da u periodu od svega nekoliko mjeseci riješe dugogodišnji problem neefikasnosti i nestručnosti pojedinaca koji su upravljali sistemom sporta. Uspjeh je potvrđen od strane međunarodnih partnera, pa su tako prolognirane reperkusije po crnogorski sport. Prekid sjednice samo govori u prilog spremnosti manjinskog dijela članova Odbora da Crna Gora ostane na margini i negativan primjer u oblasti primjene antidoping politika", navodi se u saopštenju.

Iz MPNKS su kazali da im je nejasan razlog Šehovića da sjednicu prekine pod izgovorom da Odboru ne prisustvuje ministarka.

"MPNKS nije prof. dr Vesna Bratić. MPNKS je tim na čijem čelu se nalazi Ministarka, gdje svako zna svoju ulogu i poziciju. Takav Tim je pokazao u periodu iza nas zavidne rezulate", ističu iz tog resora.

Šehoviću su poručili da je prošlost "praksa kulta ličnosti koji je gajen od strane DPS i satelitskih stranaka".

"Da je nakon avgusta 2020. godine novo doba gdje pojedinac nije presonifikacija snage i moći. Da su tamna vremena gdje je moć bila u rukama jednog čovjeka nepovratno otišla na smetlište istorije. Gospodin Šehović je zanemarujući mišljenje većine članova Odbora i potpredsjednika Odbora, samostalno odlučio da sjednicu prekine, pokazujući decenijsku praksu ranije vlasti 'država to sam ja'."

"MPNKS toplo preporučuje gospodinu Šehoviću da izađe iz tridesetogodišnjih kriterijuma, da je doba koje gospodin Šehovic i dalje pokušava da baštini odavno završeno. Što prije to shvati gospodin Šehović će se lakše priključiti nekim boljim danima koje živimo i koji će tek da slijede. Sve dok bude zarobljen u mračnom kavezu prošlosti imaćemo neefikasan državni aparat i korak smo dalje od EU", zaključuju iz MPNKS.

Bonus video: