Poslanici će morati da presijeku

Budimir Šćepanović obavijestio Aleksu Bečića da na dvije sjednice nisu postigli saglasnost o tome kad sudija Drašković ispunjava uslove za starosnu penziju, kaže Boris Bogdanović

7033 pregleda 1 komentar(a)
Ne žuri mu se: Dragoljub Drašković, Foto: Filip Roganović
Ne žuri mu se: Dragoljub Drašković, Foto: Filip Roganović

U rješavanje blokade rada Ustavnog suda (US), nastale zbog odbijanja sudije Dragoljuba Draškovića da ode u starosnu penziju, umiješaće se Skupština Crne Gore za koju je ovo presedan, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Rješenje će se vjerovatno tražiti na konsultativnom saslušanju nadležnog Ustavnog odbora, možda hitnim predlogom izmjena Zakona o US ili eventualno nekim novim načinom, rekli su poslanici, članovi resornog odbora.

Parlament je nadležan za izbor sudija i budžet Ustavnog suda, a do sada je taj sud “smjenu generacija” rješavao kako propisuju Ustav i Zakon o US. Predsjednik te ustavno sudske instance je obavještavao Skupštinu da sudija stiče uslove za starosnu penziju i automatski je raspisivan konkurs za njegovog nasljednika. Predsjednik US Budimir Šćepanović je međutim napravio presedan:

”Pismom od 01. novembra 2021. predsjednik US Budimir Šćepanović, obavijestio je predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića o skandaloznoj činjenici da taj Sud, na sjednicama od 30. septembra 2021. i 01. novembra 2021, nije postigao saglasnost o tome kad sudija Drašković ispunjava uslove za starosnu penziju”, navodi se u odgovoru šefa Kluba poslanika Demokrata i člana Ustavnog odbora Borisa Bogdanovića.

On kaže da se u pismu ne objašnjavaju razlozi zbog kojih su pojedine sudije iskazale, kako kaže, različiti stav po ovom pitanju. Kao ni razloge, dodaje Bogdanović, zbog kojih Sud Skupštinu nije obavijestio u zakonskom roku - šest mjeseci prije sticanja uslova za penziju sudije.

”U nadležnosti je radnog tijela Skupštine (Ustavnog odbora), da u najskorije vrijeme održi sjednicu na kojoj će utvrditi konkretne aktivnosti i način razrješavanja ovog pitanja, i obezbjeđenju kadrovskih uslova da Ustavni sud može obavljati svoje funkcije”, kaže Bogdanović.

Prema nezvaničnim informacijama predsjednica Simonida Kordić (Demokratski front) vjerovatno će za narednu sedmicu zakazati sjednicu na kojoj će se razgovarati i o načinu rješavanja problema.

”Vijesti” su ranije objavile da su sudije Miodrag Iličković i Miodrag Gogić odbile da glasaju na sjednicama US o penzionisanju kolege, uz obrazloženje da treba poštovati Ustav i zakon i da ne žele da učestvuju u odlukama koje mogu biti pravno osporavane jer je kolegi istekao mandat. Time je rad suda blokiran jer je za odluku potrebno četiri glasa, što je nemoguće jer trenutno ima pet sudija - dvoje je početkom godine otišlo u penziju. Drašković iako u sukobu interesa na sjednici je bio protiv da se parlamentu dostavi informacija.

Ustavni sud u punom sastavu nije od februara ove godine
Ustavni sud u punom sastavu nije od februara ove godinefoto: Savo Prelević

To potvrđuje i Bogdanović u odgovorima za “Vijesti”, podsjećajući da je Ustavom propisano da predsjedniku i sudiji US prestaje funkcija prije isteka mandata, između ostalog, i kada ispuni uslove za starosnu penziju, te da nastupanje razloga za prestanak funkcije utvrđuje sud na sjednici i o tome obavještava Skupštinu.

”Zakonom o Ustavnom sudu precizirano je da o ispunjenju uslova za starosnu penziju sudije, US obavještava predlagača koji je tog sudiju predložio, šest mjeseci prije ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Ustavom i zakonom utvrđenu obavezu Ustavni sud nije ispoštovao kada je u pitanju utvrđivanje ispunjenja uslova za starosnu penziju sudije Dragoljuba Draškovića. ...Više od samog načina izjašnjavanja sudija, poražavajuća je činjenica da je u konkretnom predmetu, glasajući o sebi samom, suprotno zakonu, učestvovao i sudija koji se nalazio u klasičnom sukobu interesa”, navodi on.

Kandidatkinja za sudiju US na konkursu za dva upražnjena mjesta Snežana Jonica (jedno vrijeme vodila i Odbor za pravosuđe Skupštine) predložila je nedavno u razgovoru za “Vijesti” da se izmjeni Zakon o US tako što bi parlament u ovakvim prilikama konstovao prestanak funkcije sudiji: “Treba dodati i deblokirajući mehanizam za sve buduće situacije u slučaju da predsjednik US ne može ili neće da postupi po ovoj normi, tako što će se propisati da će predlagač (u aktuelnom slučaju Ustavni odbor) sam konstatovati vrijeme prestanka mandata, odnosno ispunjenja uslova za starosnu penziju sudije, u roku od 15 dana od dana kada je istekao rok u kojem je predsjednik Ustavnog suda dužan da dostavi obavještenje”.

Članica Ustavnog odbora Suada Zoronjić (GP URA) kaže da poslanici treba izborom dvoje sudija da deblokiraju US. “U tom dijelu potpuno sam saglasna sa gospođom Jonicom, da naš predlog treba što prije da se nađe na dnevnom redu na skupštinskom zasjedanju. Posebno imajući u vidu da još jedan sudija stiče uslov za penziju uskoro. Paradoks je to što US iako je bio dužan da šest mjeseci prije sticanja uslova sudije za penziju, obavijesti UO, oni to nisu učinili”, kaže poslanica.

Ona ponavlja obavezu parlamenta da dijalogom nađe način za konsenzus i dvotrećinsku većinu za izbor sudija. “To je jedini način da reformama u pravosuđu, imenovanjem sudija, zatvorimo poglavlja 23 i 24, slijedimo evropski put i integrišemo se u EU”, dodaje.

Poslanik opozicione Liberalne partije Andrija Popović kaže da se deblokada mora riješiti dijalogom. “Bilo kakva hitna izmjena Zakona mora biti u skladu sa Ustavom, u ovoj situaciji ne postoje pravne prečice”, navodi on.

Članovi Ustavnog odbora iz DPS-a Danijel Živković i Miodrag Vuković nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Zamjenica člana Ustavnog odbora Branka Bošnjak (Pokret za promjene) podsjeća da su i sudije US dobijale stanove i kredite od bivše Vlade.

“Marionete poraženog režima, protivzakonito namirene stanovima i kreditima, suočene da gube većinu u US pokušavaju da izigravanjem zakona produže, silu na sramotu, rok trajanja marionetske većine tako što se prave “mrtvi” i ne obavještavaju Skupštinu da je još jedan od njih, sudija Dragoljub Drašković sazreo za penziju i da treba raspisati konkurs za izbor novog. Drsko se ignoriše i eksplicitan upit Ustavnog odbora. Zato smatram da Ustavni odbor treba hitno da se sastane i donese odluku o kontrolnom saslušanju predsjednika suda Budimira Šćepanovića, koji se uredno odaziva na koktele koje organizuje Skupština, ali ne i na zahtjeve za davanje informacije o njegovoj propuštenoj zakonskoj obavezi”, kaže poslanica.

Ona podržava predlog izmjene zakona, ali vjeruje da je kontrolno saslušanje brži put.

Šef Kluba poslanika SNP-a i član odbora Dragan Ivanović kazao je da očekuju obavještenje predsjednika US o nastaloj situaciji. “Tek tada će Odbor zauzeti svoj stav i preduzeti sve druge mjere u cilju prevazilaženja nastalog problema. Očekujem da će ubrzo biti zakazana sjednica na kojoj će biti zauzet stav o ovom problemu”, navodi Ivanović.

U decembru su zakazani lokalni izbori u tri opštine pa bi US mogao biti u situaciji da odlučuje o žalbama u vezi sa izborima, što će biti problematično jer Gogić i Iličković ne žele da sjede u vijeću ili plenumu sa Draškovićem, potvrđeno je “Vijestima”.

To znači i da će čekati ustavne žalbe i inicijative pred tim sudom jer u parlamentu nema dvotrećinske ili tropetinske većine za izbor dvoje sudija, iako je konkurs u toku. Na njega se prijavilo devet kandidata, koji su svi, kako kaže Suada Zoronjić, ispunili formalne uslove.

Bogdanović: Sudija se nije izuzeo iz glasanja, a bio je dužan da to učini

”Na sjednici Ustavnog suda od 01. novembra 2021. godine troje sudija je izrazilo stav da će sudija Dragoljub Drašković ispuniti uslov za starosnu penziju 01. januara 2022, dok je dvoje sudija izrazilo stav da je ispunio uslov za starosnu penziju 01. oktobra 2021.

Direktnim kršenjem Zakona propuštanjem da obavijesti Skupštinu, Ustavni sud je blokirao mogućnost da se u okviru istog javnog poziva izvrši izbor i trećeg sudije Ustavnog suda, kako bi Ustavni sud nastavio rad u punom sastavu.

Takođe, Zakonom o Ustavnom sudu propisano je da će se sudija, odnosno predsjednik US izuzeti iz rasprave i odlučivanja u određenom predmetu ako je sam učesnik u postupku. Međutim, evidentno je da je sudija Drašković glasao u predmetu u kome je US odlučivao o nastupanju razloga za prestanak njegove funkcije sudije”, kaže Boris Bogdanović.

Zakonom o radu, koji se osporava u dijelu javnosti ali i pred US, predviđeno je da muškarci stiču uslove za penziju sa 66 a žene sa 64 godine.

Bonus video: