Lopičić: Cetinje mora postati turistička, a ne izletnička destinacija

"Pored kulturno-istorijskog nasljeđa kao moguće najeksploativnijeg turističkog resursa, razvijenost saobraćajne infrastrukture, nivo opremljenosti turističkih lokaliteta, geografski položaj i stepen razvijenosti turističkih kapaciteta kriterijumi su čijom se valorizacijom može obezbijediti autentičnost same destinacije", navodi se u njenom saopštenju

3025 pregleda 12 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Cetinje mora postati turistička a ne izletnička destinacija i što prije se mora napraviti strategija, program razvoja turističkih aktivnosti u smjeru realizacije raznovrsnih događaja koji će imati za cilj ne samo da privuku turiste već da ih animiraju tj. ubijede da produže svoj boravak, saopštila je kandidatkinja za odbornicu na listi “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje” Jelena Lopičić.

Lopičić ističe da je autentičnost neophodna na turističkom tržištu, te da je konkurencija velika, tehnološki napredak intenzivan, a da je okruženje dinamično. Ona smatra da je destinacijski brend ključan element za prepoznatljivost na turističkom tržištu, "da se kolokvijalno izrazim to je "ono nešto" što će Cetinju dati prepoznatljivost i posebnost".

"Cetinje je najmanja evropska prijestonica, ili kako su neki putopisci, koji su u prošlosti posjetili Cetinje, naveli ‘’minijaturna prijestonica’’. To je autentičnost koja nam je data sama po sebi i koju još uvijek nismo iskoristili u dijelu marketinškog predstavljanja Prijestonice i multiplikativne usmene propagande. Pored kulturno-istorijskog nasljeđa kao moguće najeksploativnijeg turističkog resursa, razvijenost saobraćajne infrastrukture, nivo opremljenosti turističkih lokaliteta, geografski položaj i stepen razvijenosti turističkih kapaciteta kriterijumi su čijom se valorizacijom može obezbijediti autentičnost same destinacije", navodi se u njenom saopštenju.

Lopičić navodi i da je pričati o razvoju turizma u Prijestonici apsurdno ukoliko "uzmemo u obzir činjenicu da ne postoji jedan od osnovnih elemenata turističke ponude - adekvatan hotel".

"Suvišno je ponavljati priču o propalom turističkom projektu, izgradnji “Lokande”, koji dosadašnja vlast nije bila u stanju da realizuje. Prijestonica itekako može da pomogne, privuče i stimuliše potencijalne investitore, ne samo radom na promociji turističke destinacije, nego da im konkretnim potezima olakša poslovanje, recimo nuđenjem opštinskog zemljišta po simboličnoj cijeni zakupa ili smanjenjem dažbina", saopštila je ona.

Lopičić smatra da je izgradnja novih smještajnih kapaciteta neophodna za turistički razvoj Cetinja kako bi turisti produžili svoj boravak i ostvarivali noćenja umjesto zadržavanja u gradu na svega par sati.

Podsjetila je da je opštinski odbor SDP-a u toku kampanje za prošle lokalne izbore "imao konkretan plan za oživljavanje turizma čija je realizacija podrazumijevala kreiranje jedinstvene turističke promocije Cetinja u saradnji sa svim turističkim subjektima koji posluju u našem gradu", i da moramo biti svjesni činjenice da upravo razvojem turizma oživljavamo uništenu cetinjsku ekonomiju.

"Platforma SDP i građani “Svim srcem za Cetinje” će se nakon izbora fokusirati prvenstveno na valorizaciji svih potencijala grada, zatim kvalitetnoj umreženosti svih turističkih subjekata, realizaciji konkretnih turističkih ideja i naravno ulaganju finansijskih sredstava u cilju razvoja lokalnog turizma. Postoji samo jedan ispravan način na koji se može boriti za Cetinje. Srcem", navodi se u saopštenju kandidatkinje za odbornicu na listi “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje”

Bonus video: