Radulović i Vag: Crna Gora i OEBS dijele viziju izgradnje povjerenja

Napominjući da Misija OEBS-a ima kontinuiranu i odličnu saradnju sa crnogorskim institucijama, a posebno sa Ministarstvom vanjskih poslova, Vag je kazala da Misija ostaje otvorena za sve sugestije koje bi mogle ojačati uticaj aktivnosti koje sprovodi

2798 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Svijet se danas suočava sa složenim izazovima, zato multilateralizam ostaje najbolji način za njihovo rješavanje. Upravo zbog toga potrebna je relevantna, jaka i dobro organizovana Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On se sastao sa novom šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag.

Radulović je rekao da je saradnja sa najvećom svjetskom regionalnom bezbjednosnom organizacijom do sada bila besprekorna i izrazio očekivanje da će imenovanje Vag dati dodatan doprinos njenom daljem jačanju.

"S velikim zadovoljstvom mogu potvrditi da je moja zemlja kao pouzdan partner predana načelima i vrijednostima OEBS-a i da dijelimo viziju izgradnje povjerenja među članicama“, istakao je on.

To činimo, kako je rekao, i stremeći punom ostvarenju vladavine prava, te ciljeva koji čine temelj naše vanjske politike, a to su EU integracija i dobrosusjedski odnosi, zasnovani na pomirenju, međusobnom poštovanju i razumijevanju.

Napominjući da Misija OEBS-a ima kontinuiranu i odličnu saradnju sa crnogorskim institucijama, a posebno sa Ministarstvom vanjskih poslova, Vag je kazala da Misija ostaje otvorena za sve sugestije koje bi mogle ojačati uticaj aktivnosti koje sprovodi.

"Misija će nastaviti da radi u bliskom partnerstvu sa MVP i drugim institucijama kako bi ispunila njihove zahtjeve i tako podržala Crnu Goru u skladu sa obavezama i principima OEBS-a", kazala je Vag.

Radulović je kazao da je učešće na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Beču bila prilika za susret sa generalnom sekretarkom Organizacije Helgom Marijom Šmid.

"Tom prilikom on je izrazio nadu da će fokus interesovanja Organizacije biti na aktuelnoj političkoj situaciji i unutrašnjim pitanjima u Crnoj Gori, naročito kada je riječ o najosjetljivijim procesima koji se tiču izborne reforme i slobode medija. U kontekstu postignutih rezultata, ministar Radulović upoznao je ambasadorku Vag sa rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čiji je dokaz nedavna zaplijena droge kao konkretan uspjeh crnogorskih organa", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: