Radulović: Cetinje predstavlja temelj kulturnog i istorijskog identiteta Crne Gore

"Podsjetivši da se na Cetinju nalaze Njegoševa Biljarda i dvor kralja Nikole, on je naveo da se za njega vežu i počeci pismenosti zbog prve državne štamparije u Obodu"

4716 pregleda 6 komentar(a)
Radulović, Foto: Mfa.gov.me
Radulović, Foto: Mfa.gov.me

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović čestitao je gradonačelniku Cetinja Aleksandru Kašćelanu i građankama i građanima 13. novembar, Dan Prijestonice Cetinje.

"Šef crnogorske diplomatije istakao je da Cetinje predstavlja temelj kulturnog i istorijskog identiteta Crne Gore, te da je kao jedan od gradova bivše Jugoslavije koji su dobili priznanje Orden narodnog heroja za zasluge njegovih stanovnika tokom Narodnooslobodilačke borbe, bilo izvor slobodarskog duha i u najtežim trenucima naše istorije", piše u saopštenju MVP.

Radulović je naveo da je grad podno Lovćena riznica bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa i da zato ima nemjerljiv značaj za Crnu Goru.

"Podsjetivši da se na Cetinju nalaze Njegoševa Biljarda i dvor kralja Nikole, on je naveo da se za njega vežu i počeci pismenosti zbog prve državne štamparije u Obodu. Šef crnogorske diplomatije je u svojoj čestitci kazao da Narodni muzej i Kraljevsko pozorište Zetski dom, u kome je prvi put igrana “Balkanska carica” knjaza Nikole, i danas svjedoče da je duša crnogorske kulture upravo na Cetinju. Takođe, rekavši da je Cetinjsko bijenale bilo smotra kulture koja je ovom gradu i Crnoj Gori donijela bogatstvo umjetničkog stvaralaštva i dah svjetske kulture, on je ukazao na značaj revitalizacije ove ideje".

On je, kako navode, rekavši da je svjedočeći uspostavljanju bilateralnih međudržavnih odnosa i otvaranju prvih poslanstava Cetinje bilo sjedište diplomatske aktivnosti u prošlosti podsjetio da zahvaljujući i estetici objekata za potrebe ambasada evropskih zemalja, Cetinje i danas krasi specifična arhitektura.

Zbog svih ovih obilježja, kako je naveo, Prijestonica koja danas slavi Dan oslobođenja bila je, ali je i danas, evropski grad.

Bonus video: