Crna Gora i dalje rekorder po broju službenih automobila: Od taksija do "simbola bahatosti"

Nova vlast je najavljivala da će odlučno raskrstiti sa praksom luksuza i bahatosti njihovih prethodnika. Godinu dana kasnije broj službenih automobila je neznatno smanjen, a funkcioneri i dalje besplatno drumuju u limuzinama

20112 pregleda 43 komentar(a)
Krivokapić je samo prvog radnog dana na posao došao taksijem, Foto: Savo Prelević
Krivokapić je samo prvog radnog dana na posao došao taksijem, Foto: Savo Prelević

U nadahnutim govorima prije i nakon izborne pobjede sadašnjih vlastodržaca jedna od nezaobilaznih stavki je bila obećanje da će raskrstiti sa luksuzom korištenja službenih automobila.

Tim "simbolom bahatosti" bivše vlasti, kako su govorili. Da najavi dolazak novog doba, skrušenosti, premijer Zdravko Krivokapić je na posao došao taksijem. Samo prvi radni dan.

Nakon više od godinu vladanja, nova vlast nije ispunila predizborno obećanje.

Podsjetimo premijer Krivokapić je precizirao da će se značajno smanjiti broj službenih automobila a da će dva najskuplja majbaha biti prodata i tim novcem pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

Limuzine još nijesu prodate – predsjednik države Milo Đukanović odbija da vrati svoju, a nova Vlada je majbah bivšeg premijera Duška Markovića procijenila na 456.933 eura.

Marković
Markovićfoto: Filip Roganović

Najavljene aukcije nijesu uspjele jer Vladina komisija nije završila kompletnu proceduru. A u međuvremenu majbah je iskorišten da se u njemu provoza patrijarh srpski Porfirije prilikom njegove septembarske posjete Crnoj Gori.

Nova vlast je od bivše naslijedila 4.573 službena automobila. Za godinu od preuzimanja vlasti i "reformi" voznog parka sadašnje stanje je 4.273 službena automobila.

Automobila sa registracijama MN i CG na kraju mandata bivše vlasti bilo je 3.311, sada je 3.113, povećao se broj neprimjetnih službenih vozila, onih koji imaju civilne oznake sa 986 na 998.

Da je Vlada planirala da odličnicima mijenja navike, jasno je i uvidom u budžet. Naime, prošla Vlada je u budžetu za 2020. na rashode na gorivo planirala 10 miliona eura, nova se budžetom za 2021. opredijelila za 7,8 miliona eura.

Monitor je više puta pisao da je Crna Gora regionalni, ali i evropski lider po broju službenih automobila po glavi funkcionera. Tu se ništa nije bitnije promijenilo. Nama i dalje kao bajke zvuče informacije da razvijene višemilionske evropske zemlje imaju ispod 100 službenih automobila.

Pored neispunjenog obećanja, problematičan je i nastavak stare prakse korištenja službenih automobila u neslužbene svrhe. Krajem prošle godine javnost je saznala da je u kasnim večernjim satima službeno vozilo Ministarstva odbrane udarilo u stub javne rasvjete.

Na Bogetićima, 8. aprila, tokom antivladinog protesta i blokade magistrale prema Podgorici, službeno vozilo prošlo je kroz okupljene građane i u prisustvu službenika policije podiglo na haubu dvije osobe koje su nakon toga pale na asfalt. Prilikom incidenta nije bilo teže povrijeđenih, a u samom vozilu je bila kćerka premijera Krivokapića.

Bogetići incident
foto: Screenshot

U nedjelju 2. maja oko 20 sati u Podgorici je došlo do saobraćajnog udesa u kojem je učestvovalo Vladino vozilo a u kome je bio sekretar Vlade Nikola Kandić. Policija nije precizirala kako je do udesa došlo, da li je zamjenik generalnog bio vozač ili suvozač, niti da li je bio pozitivan na alkotest. Pojedini mediji objavili su da je Vladino vozilo prošlo kroz crveno svjetlo na semaforu i upaljenim rotacionim svjetlom, te udarilo u automobil koji se zatekao u raskrsnici. Na pitanje kako je došlo do udesa službenog automobila uveče, za vrijeme nedelje i vaskršnjih praznika iz Vlade su odgovorili da sekretar ima pravo stalno da koristi službeno vozilo, zbog prirode posla!

Vladin 'mercedes' koji je učestvovao u udes
Vladin "mercedes" koji je učestvovao u udesfoto: Privatna arhiva

Brojne kontraverze koje su pratile ovaj slučaj podstaklo je i saopoštenje MUP-a u kome navode da su na Vladinom mercedesu koji je učestvovao u saobraćnoj nesreći tri puta mijenjane tablice.

Iz DPS-a, čija je posljednja Vlada za svoj četvorogodišnji mandat uvećala vozni park za čak 852 vozila, nasljednicima vlasti su zamjerali da mijenjaju tablice na vozilima i skidaju službene ne bi li mogli da državna vozila koriste u privatne svrhe.

Pitali su iz DPS-a premijera Krivokapića po kojem osnovu njegovi ukućani koriste službena vozila Vlade tokom privatnih posjeta inostranstvu. I u novoj vladajućoj većini prilikom čestih čarki poteže se pitanje službenih automobila.

Tako su Demokrate u julu, u nekoj od međusobnih optužbi, pozvali funkcionere Demokratskog fronta da vrate službene automobile i više od 200 funkcija koje su dobili od "mrske, izdajničke Vlade".

"Ako ste zaista principijelni, kažite vašim brojnim funkcionerima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da vrate službene automobile, da odbiju troškove telefona, da odbiju dnevnice, da ne refundiraju troškove puta, da ne refundiraju troškove goriva’", poručile su Demokrate kolegama iz DF-a.

Istakli su i da njihov lider Aleksa Bečić "kao predsjednik Skupštine, pored toga što nije uzeo nijednu dnevnicu, ne koristi ni pravo na službeni telefon. Takođe, nije nijednom koristio državne vile na primorju koje pominjete na šta ima pravo".

Srećom svađe se brzo utišaju, a pravo na luksuz ostaje. Kada je nakon izborne pobjede Monitor pravio sličan članak iz vladajućih partija su najavili da će nakon što se utvrdi višak službenih automobila oni biti prodati na tenderu i novac vraćen u budžet. Sličnu volju je imala prošla Vlada Duška Markovića.

Oni su u okviru trećeg paketa mjera zbog pandemije, u julu prošle godine, najavili smanjenje voznog parka u javnoj administraciji, broja osoba koje imaju pravo na službeno vozilo i prodaju dijela voznog parka. Ne ispuni se ni jedno ni drugo obećanje. Tako - do neke nove vlasti.

Spisak službenih vozila

Prema podacima MUP-a, koje je Monitor dobio, u svojini države registrovano je 4.273 vozila (autobus 75, kombi 42, motocikl 186, traktor, priključno, radno 382, specijalno putničko 187, specijalno teretno 118, teretno 470, putničko 2.813).

Prošle godine bilo je 4.573, a 2019 – 4.380 vozila.

Iz MUP-a napominju da ,,službenu evidenciju korišćenja vozila vodi svaki organ koji ih koristi, koji ima podatke ko koristi vozilo, o zaduženju i razduženju vozila, utrošku goriva i drugo’’.

MUP evidenciju vodi po starim imenima ministarstava i ona glasi ovako: Ministarstvo ekonomije 5; Ministarstvo finansija 13; Ministarstvo javne uprave 6; Ministarstvo kulture 3; Ministarstvo odbrane 77; Ministarstvo održivog razvoja i turizma 26; Ministarstvo poljoprivrede 71; Ministarstvo pravde 7; Ministarstvo prosvjete 11; Ministarstvo rada i socijalnog staranja 5; Ministarstvo saobraćaja i pomorstva 19; Ministarstvo sporta 5; Ministarstvo unutrašnjih poslova 270; Ministarstvo vanjskih poslova 9; Ministarstvo zdravlja 6. Od opština najbrojniji je vozni park Glavnog grada 139, slijedi Budva sa 33 službena vozila, Tivat 30, Pljevlja 23, Bijelo Polje 22, Nikšić, Berane i Ulcinj po 21, Prijestonica Cetinje 20, Opština Plužine 12, Mojkovac i Žabljak po 10, Šavnik 7, Petnjica, Plav i Andrijevica po 6, Rožaje 4, Danilovgrad 3 i Opština Plužine jedan službeni automobil. Ostali: Putevi 28; Skupština 27; Poreska uprava 17; Pošta 205; Agencija za nacionalnu bezbjednost 107; Centralna banka 11; Državni protokol 9; Glavni grad 139; Institut za javno zdravlje 15; Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu 12; JP Nacionalni parkovi 20; JP RTCG 34; Nacionalna turistička organizacija 5; Univerzitet CG 24; Uprava carina 54; Uprava javnih radova 7; Uprava policije 375; Uprava pomorske sigurnosti 17; Uprava za bezbjednost hrane 30; Uprava za imovinu 17; Uprava za inspekcijske poslove 94; Uprava za izvršenje krivičnih sankcija 35; Uprava za kadrove 3; Uprava za nekretnine 8; Uprava za saobraćaj 13; Uprava za šume 46; Ustavni sud 9; Vlada 19 i drugi.

Bonus video: