URA Bar: Prijeti izlivanje rijeke Rikavac zbog nemara građana i nadležnih institucija

"Nažalost, ponovo smo prinuđeni da ovim putem apelujemo na nadležne opštinske službe da u što kraćem roku očiste korito rijeke Rikavac i na taj način spriječe da, u slučaju obilnijih padavina, nagomilan otpad, rastinje i šiblje dovede do stvaranja brana, a samim tim i do izlivanja rijeke"

4609 pregleda 3 komentar(a)
Korito rjeke Rikavac nije čišćeno više godina: Plastične kante, flaše i kese, Foto: URA Bar
Korito rjeke Rikavac nije čišćeno više godina: Plastične kante, flaše i kese, Foto: URA Bar

Opštinski odbor (OO) Građanskog pokreta URA Bar saopštio je danas da prijeti izlivanje rijeke Rikavac, zbog kako su kazali, nemara građana i nadležnih institucija

"Iako se misli da smo svi skloni kolektivnoj amneziji ili lakom zaboravljanju, sigurni smo da građani Bara dobro pamte prošlogodišnje nevrijeme i velike padavine u našem gradu, koje su imale za posledicu poplave i izlivanje rijeke Željeznice pa samim tim i ogromnu štetu koju smo svi pretrpjeli", ističe se u saopštenju URA BAR koje potpisuje Ivana Martinić.

Iz barske URE su dodali da su "u septembru 2020. godine otpočeli sa slanjem dopisa, obavještenja i zahtjeva prema "nadležnim institucijama" upozoravajući na vrlo evidentnu opasnost i moguću štetu zbog nelegalno podignutog mosta u samom koritu rijeke Željeznice, još uvjek nepoznatog investitora, koji je predstavljao fizičku prepreku prirodnom toku rijeke".

"Da je priroda moćna a voda nezaustavljiva i da ruši sve na svom putu do mora, bez obzira na to što su "nadležne institucije" (počev od Opštine Bar, preko Komunalne policije i Urbanističko građevinske inspekcije u Baru, odnosno tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma), prebacivali odgovornost jedni na druge, negirali svoju nadležnost, tačnije "pravili se mrtvi". Uvjerili su se ubrzo građani Bara, jer su zbog plavljenja rijeke Željeznice pretrpjeli znatnu materijalnu štetu, kako kao vlasnici parcela, kuća ili lokala u blizini rijeke, tako i kao stanovnici Opštine Bar jer su ostali bez dijela šetališta, čiju popravku smo svi mi platili", navodi se u saopštenju URA Bar.

Iz te partije su rekli da i ove godine nadležni u Opštini Bar nespremno dočekuju sezonu obilnih kiša.

"Naime, radi se o rijeci Rikavac, koja protiče kroz naselje Polje. Korito rjeke Rikavac nije čišćeno više godina, plastične kante, flaše i kese nahvatale su se na višegodišnje rastinje u koritu i na obalama, a nijesu rijetke ni značajne količine otpada većeg razmjera i divljih smetlišta. Sve to zajedno sa korjenjem čak i višegodišnjeg drveća u velikoj mjeri onemogućavaju nesmetan tok kako same rijeke tako i prilaz obali i rijeci. Nažalost, ponovo smo prinuđeni da ovim putem apelujemo na nadležne opštinske službe da u što kraćem roku očiste korito rijeke Rikavac i na taj način spriječe da, u slučaju obilnijih padavina, nagomilan otpad, rastinje i šiblje dovede do stvaranja brana, a samim tim i do izlivanja rijeke. To bi osim ogromne štete za okolno stanovništvo, moglo da dovede i do zagađenja mora i životne sredine", piše u saopštenju barske URE.

Rijeka Rikavac
foto: URA Bar

Oni su kazali i da su blagovremeno, prije očekivanih padavina, o ovome obavijestili Komunalnu policiju i Opštinu Bar, te da su osim usmeno i pisanim putem dostavili zahtjev za hitnu rekciju i čišćenje korita rijeke Rikavac.

"Nadamo se da će nadlažni reagovati u što kraćem roku, da su do sada naučili lekciju i shvatili kakvu štetu donosi nerad, neznanje ili odlaganje ovakvih poslova, kao i da neće ponovo doći do od nemilih događaja I situacije koja se desila sa rijekom Željeznicom. Takođe OO URA Bar poziva građane, dobrovoljce i mještane naselja Polje da uzmu učešće u čišćenju obalnog područja u vodotoku rijeke Rikavac i apeluje na sve stanovnike Bara da odlažu smeće na za to predviđena mjesta. Svi moramo doprinjeti očuvanju životne sredine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: