Perić: Uputnije razmisliti i ne gubiti dignitet

Analitičar Srđan Perić ocijenio da zri uvjerenje u Crnoj Gori da ipak ne definišemo svjetske odnose, upitan da prokomentariše izjavu Nebojše Medojevića da “uspavani komunista” Džo Bajden nije partner DF-a...

22806 pregleda 17 komentar(a)
Perić, Foto: nema
Perić, Foto: nema

Politika bi trebalo da je racionalna djelatnost i valjalo bi realno sagledavati stvari, pa i kada ste nezadovoljni nekom situacijom ili nečijim stavom, uputnije je razmisliti o tome šta učiniti kako biste poboljšali svoju poziciju, a da pritom ne izgubite ni sebe ni svoj dignitet.

To je ocijenio jedan od osnivača organizacije “Kod”, analitičar i bivši poslanik Srđan Perić, odgovarajući na pitanje kakvu poruku šalje posljednja izjava predsjednika Pokreta za promjene (PzP), jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) i kandidata te političke grupacije za potpredsjednika Vlade Nebojše Medojevića upućena Americi.

”Nemamo mi tu snagu da oblikujemo kartu granica moći u svijetu i zaista ne vjerujem da svjetski lideri ustaju sa prvom mišlju šta li mi imamo da kažemo o globalnim odnosima”, kazao je Perić za “Vijesti”.

Nakon što je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar Televiziji “Vijesti” kazao da je DF više usredsređen na etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu, te da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona, zbog čega za sada nisu američki partneri, Medojević je poručio da ni “uspavani komunista (Džo) Bajden nije naš partner”.

”SAD više nijesu parametar za demokratiju. Globalna duboka država je pokrala izbore u SAD i dovela ovog uspavanog lika da glumi predsjednika”, naveo je Medojević na svom Fejsbuk profilu.

Napisao je i da je za njega predsjednik pravih SAD Donald Tramp - “patriota, demokrata, vizionar”.

”Mi znamo da smo na izborima u Ambasadi SAD izgubili. Ali i Eskobar bi trebalo da zna da smo na izborima u suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori pobijedili. Bez prevara i krađa. Programom, ideologijom i liderima”.

Perić je ocijenio da političari izlažu svoje stavove bazično iz dva razloga - ili da povlađuju očekivanjima svojih birača, ili da pomjeraju zajednicu naprijed.

”Svako sam bira svoj način komunikacije. Međutim, ono što je pitanje za svakog političara da li on vremenom nadograđuje svoju ideološku postavku i čini li realno povoljnijom svoju stratešku poziciju za ispunjenje ciljeva za koje se zalaže. Po zajednicu je najvažnije da li ona od tih ciljeva ima neke koristi”.

Kazao je i da misli “da zri uvjerenje u Crnoj Gori da mi ipak ne definišemo svjetske odnose i da bi naš primarni zadatak trebalo da bude put ka ostvarenju naših interesa, uz uvažavanje i saveznika, ali i onih koji misle drugačije”.

Perić je naveo da je domaća politička scena opterećena time što se savezništva ne formiraju na vrijednostima, već se vrijednosti oblikuju prema potrebama saveznika - a koji se nerijetko biraju isključivo zbog pozicije na političkom spektru.

”I da ne ostanem nedorečen, SAD doživljavam kao dobronamjernog saveznika i uvjeren sam da su nam vrijednosti za koje se kao zajednice zalažemo zajedničke - između ostalog, to su sloboda govora, nezavisnost sudstva, garantovanje ljudskih prava, otvorene institucije i uvođenje načela odgovornosti, posebno u javnoj sferi. Pogledajte istraživanja koja se rade u Crnoj Gori i vidjećete da ogromna većina građana želi da upravo ovi principi budu temelj funkcionisanja našeg društva”.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da običan aktivizam i opoziciona politika sa jedne strane, a politika vlasti sa druge strane zahtijevaju različite nivoe odgovornosti.

”Učešće u vlasti zahtijeva i učešće u međunarodnoj odgovornosti. Trenutno, izjave koje ne doprinose stabilizaciji prilika i stvaranju atmosfere povjerenja ne ohrabruju, ali se nadam da je to ipak samo jedna prolazna faza našeg ukupnog političkog sazrijevanja i da ih ne treba doživljavati kao neku fatalnu stvar”.

Istakao je da mnogi još uvijek pokušavaju da posvađaju građane i Vladu, ali i građane i međunarodnu zajednicu.

”To se do sada nije pokazalo kao dobro i donosilo je svoje probleme. Vrijeme je za zrelost, ozbiljnost i stabilnost. Smatram da je projekat ‘Evropa sad’ daleko važniji od neartikulisanih poruka pojedinih političara i da treba svi zajedno da usmjere sve svoje snage ka realizaciji ovog kapitalnog projekta za standard svih građana”.

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović, istakao je da su SAD “naš strateški partner”, te da je partnerstvo ojačano savezništvom u okviru NATO saveza, gdje je Crna Gora mala, ali veoma stabilna i pouzdana članica, što nedvosmisleno potvrđuju izjave najviših američkih i NATO zvaničnika upućenih novoj vlasti.

”Rečeno predstavlja politiku Demokrata i naš čvrst stav, strateško civilizacijsko opredjeljenje, jer mi Crnu Goru vidimo kao stabilnu, uspješnu, evropsku, građansku i prozapadnu priču, a sve ostalo je stvar drugih političkih subjekata i pojedinaca i izbora građana”.

Bonus video: