Kordić: Svi resori prepoznali obaveze i znaju šta mora i može da se odradi po preporukama izvještaja EK

Na konstitutivnoj sjednici Pregovaračke grupe ocijenjeno je da, u svjetlu opredijeljenosti Vlade da do kraja mandata uloži sve napore da Crna Gora bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU), uloga svih aktera u procesu pristupanja treba da bude proaktivna i snažna

2681 pregleda 1 komentar(a)
Sjednica Pregovaračke grupe, Foto: Vlada Crne Gore
Sjednica Pregovaračke grupe, Foto: Vlada Crne Gore

Novi momenat u pristupnim pregovorima zahtijeva angažovanje i proaktivnost svih institucija, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na konstitutivnoj sjednici Pregovaračke grupe.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, rekla da su svi resori prepoznali svoje obaveze i znaju šta mora i može da se odradi po preporukama posljednjeg izvještaja Evropske komisije (EK).

„Svi naši napori će biti usmjereni u tom pravcu“, poručila je Kordić.

Na konstitutivnoj sjednici Pregovaračke grupe ocijenjeno je da, u svjetlu opredijeljenosti Vlade da do kraja mandata uloži sve napore da Crna Gora bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU), uloga svih aktera u procesu pristupanja treba da bude proaktivna i snažna.

Sa sjednice, kojom je predsjedavala Kordić, a na kojoj su učestvovali novoimenovani pregovarači, poručeno je da je pregovaračka grupa jezgro koje će dinamičnim usmjeravanjem, praćenjem realizacije obaveza i podsticanjem međusektorske saradnje u najvažnijim pitanjima iz procesa, u potpunosti doprinijeti kvalitetu i dinamici procesa evropske integracije.

Kordić je istakla da će ključni zadatak Pregovaračke grupe biti efikasno praćenje realizacije Akcionog plana adresiranja preporuka iz izvještaja EK.

Kako je kazala, Akcioni plan će služiti kao mehanizam za praćenje realizacije aktivnosti i obaveza sa ciljem ubrzanja ispunjenja ključnih preporuka EK iz posljednjeg izvještaja o Crnoj Gori za ovu godinu.

„Novi momenat u pristupnim pregovorima zahtijeva angažovanje i proaktivnost svih institucija“, rekla je Kordić.

Ona je ukazala na značaj primjene revidirane metodologije pristupanja kao bitnog elementa za ubrzanje dinamike ispunjavanja obaveza, ali i jačanja političke volje u EU.

Kordić je istakla da Kancelarija za evropske integracije radi na izradi mapa puta za sva pregovaračka poglavlja, koje će biti okosnica rada novih radnih grupa, s ciljem ispunjenja svih obaveza iz procesa pristupanja do 2024. godine.

„Članovi Pregovaračke grupe su iskazali maksimalnu posvećenost obavezama iz pregovora i iznijeli uvjerenje da će njihov zajednički rad doprinijeti ubrzanju procesa pristupanja EU“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: