Radulović: Regionalna saradnja temelj crnogorske spoljne politike

Crna Gora ulaže kontinuirane napore u unaprjeđenje regionalne saradnje, kako bilateralno, tako i u okviru više od 30 regionalnih organizacija i inicijativa u kojima aktivno učestvuje, istakao je ministar

2753 pregleda 0 komentar(a)
Radulović na sastanku u Briselu, Foto: MVP
Radulović na sastanku u Briselu, Foto: MVP

Regionalna saradnja temelj je crnogorske spoljne politike i put do poboljšanja političkog i socijalnog pomirenja regiona, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom posjete Briselu i Brižu.

"Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi nam je veoma važan. Podrška njegovih učesnica koje su članice vjetar je u leđa državama aspirantima, dok se u okvirima regionalne saradnje dokazao u smislu poboljšanja dijaloga, podsticanja političkog i socijalnog pomirenja regiona", rekao je Radulović na neformalnom sastanku šefova diplomatija učesnica SEECP u Briselu, gdje je učestvovao na poziv grčkog kolege Nikosa Dendijasa.

Radulović je, kako je saopšteno iz MVP-a, na događaju koji je bio je prilika za predstavljanje prioriteta predsjedavanja Grčke, te razmjenu mišljenja o daljim koracima na planu započetih regionalnih projekata, kazao da su se saradnja i solidarnost pokazale kao jedini način prevazilaženja posljedica zdravstvene krize, te da su upravo institucije i članice EU bile te koje su blagovremeno uputile pomoć našoj zemlji.

Šef crnogorske diplomatije pohvalio je do sada realizovane aktivnosti i prioritete koje je Grčka kao predsjedavajuća definisala, naglasivši da su oni u potpunosti kompatibilni sa ciljevima Vlade Crne Gore. U tom kontekstu, naglasio je da Crna Gora pozdravlja namjeru da naglasak bude na razmjeni najboljih praksi vezanih za funkcionisanje demokratskih institucija i vladavinu prava, istakavši da je Crna Gora, kao naredna predsjedavajuća (jul 2022-jul 2023) dio Trojka formata SEECP-a, od kojeg se očekuje da asistira aktuelnom predsjedavanju u koordinaciji i obezbjeđivanju kontinuiteta političkih i projektnih ciljeva i rezultata.

Na toj liniji, kako je saopšteno, Radulović je dodao da regionalna saradnja predstavlja temelj crnogorske spoljne politike i da Crna Gora ulaže kontinuirane napore u njeno unaprjeđenje, kako bilateralno, tako i u okviru više od 30 regionalnih organizacija i inicijativa u kojima aktivno učestvuje.

Boravak u Belgiji bio je takođe prilika, kako je saopšteno, da ministar Radulović na poziv bivše visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku, a sada rektorke „Koledža Evropa“ Federike Mogerini, učestvuje na panelu „Diskusija o budućnosti Evrope – Perspektive i doprinos zapadnog Balkana“ u Brižu.

Đorđe Radulović Belgija
foto: MVP

Iz MVP-a navode da je događaj, organizovan u jednoj od najistaknutijih i najstarijih akademskih institucija u oblasti evropskih studija, predstavljao priliku za širu i inkluzivnu debatu o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, kao i o budućem razvoju EU čiji je, kako je istakao Radulović, Zapadni Balkan važan dio.

U kontekstu evropske agende, kazao je da je njegovo uključivanje u Konferenciju o budućnosti Evrope zapravo dio teme politike proširenja, "baš kao što je na neki način to i Nova metodologija čijim je usvajanjem Crna Gora pokazala da istinski želi reforme". Istovremeno, ministar je naglasio posvećenost Vlade beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da je prioritet Crne Gore dobijanje Izvještaja o ispunjavanju privremenih mjerila (IBAR), kako bismo ušli u sljedeću fazu pregovora, a to je proces nastavka zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

„Nijedan čovjek nije izolovano ostrvo, a kamoli države. Zato je moja zemlja nedvosmisleno opredijeljena za regionalnu suradnju i upravo iz tog razloga danas mogu reći da nisam ovdje samo da predstavim Crnu Goru, već i cijelu regiju“, poručio je šef crnogorske diplomatije u Belgiji.

Bonus video: