Nikolić: Vlada namjerno urušava odnos Crne Gore i njene dijaspore

"Nećemo dozvoliti da se naša država odriče svojih građana, ma gdje oni živjeli. Crna Gora je dom svih nas", istakao je poslanik DPS-a

6345 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predložene izmjene Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom predstavljaju najnoviji udar na naše iseljenike, i sve crnogorske građane koji žive izvan granica naše zemlje, smatra član Predsjedništva i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore.

"Kada sam 2018. godine amandmanskim djelovanjem predložio da se fiksna budžetska izdvajanja za rad Uprave za dijasporu dodatno uvećaju sa 0,06 odsto na 0,07 procenata, što je u toj godini bilo 85 hiljada eura više za sufinansiranje projekata i jačanje saradnje sa iseljenicima, ideja je naišla na punu podršku Vlade Duška Markovića, naše dijaspore i crnogorskog Parlamenta", naveo je on u svom saopštenju.

Nikolić dodaje da danas imamo novu, "mračnu realnost".

"Naime, najavom o ukidanju obaveznog budžetskog izdvajanja od 0,07 odsto za namjenu očuvanja i jačanja saradnje sa dijasporom, Vlada svjesno želi da stvori uslove za marginalizaciju i urušavanje tog važnog aspekta državne politike. Riječ je o lošoj namjeri prema crnogorskim iseljenicima, koju je Vlada iskazala već na početku mandata, kada je kroz Zakon o prebivalištu željela da se direktno obračuna sa svima onima koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu", kazao je Nikolić.

Dodao je i da kako su tada stali u zaštitu Ustavom zagarantovanih prava, tako će i danas zaustaviti novi atak vlade na dijasporu.

"Nećemo dozvoliti da se naša država odriče svojih građana, ma gdje oni živjeli. Crna Gora je dom svih nas", istakao je poslanik DPS-a.

Bonus video: