IZVJEŠTAJ ISTRAŽNOG SUDIJE

RTCG: Đukanović u dokumentu suda u Palermu

Portal RTCG objavio je izvještaj istražnog sudije u kojem je, osim crnogorskog predsjednika, pomenut i njegov brat Aco, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore

23111 pregleda 73 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pomenut je u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu Alfreda Montalta u predmetu kojim je obuhvaćen bivši albanski naftni tajkun Rezart Tači, prenosi Portal RTCG. Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se zbog mogućeg pranja preko 20 miliona eura.

Portal je objavio izvještaj istražnog sudije u kojem je, osim crnogorskog predsjednika, pomenut i njegov brat Aco, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Izvještaj o istražnim radnjama suda u Palermu, koje je potpisao istražni sudija Alfredo Montalto, sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijelea Kestagallija, gdje se vidi da Tači pominje Đukanovića, u kontekstu intervencije da bi se preko "predsjedničke banke" iz Crne Gore obavila međunarodna isplata, navodi portal.

Na strani 17 italijanskog istražnog izvještaja navodi se kako su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov brat Aco Đukanović, 2006. godine i kasnije, učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Osim na strani 17, transkript Tačijevog razgovora pominje se i na strani 58, gdje se vidi da je pomenut takođe aktuelni predsjednik Crne Gore.

Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samardžiu, u emisiji Zona Zero na Top News TV, ističući da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije „Koza nostra“, dodaje portal.

Samardžiu je za Portal RTCG rekao da se Crna Gora pominje na nekoliko stranica u izvještaju, da je pomenut i Đukanović, ali da je teško dati neke detaljnije komentare u ovom trenutku.

Ispostavilo se da je Rezart Tači, prema tom dokumentu, sarađivao sa osobama koja su pod istragom policije u Italiji, a to su Danijele Kestagalli, Fabio Petrucela i Frančesko Zumo. U junu ove godine, a radi dogovaranja sa Tačijem kako da se sprovedu operacije, Petrucela i Kestagalli došli su u Albaniju preko Crne Gore, što se i navodi u italijanskom sudskom dokumentu.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izvještaj o preliminarnim istražnim radnjama 4.novembra ove godine.

Fabio Petrucela je optužen da je sarađivao sa Kestagalijem, Tačijem i drugim, zasad nepoznatim osobama, za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra, a u vezi pranja 22.340.285 eura. Ovaj iznos je uzet od banke "Banca delo Stato” na ime Frančeska Zuma, a za potrebe mafijaške organizacije. Ta transakcija se, po navodima iz ovog sudskog dokumenta, sastoji od kupovine argentinske obveznice za četiri miliona eura, uz monetizaciju dva povjerenička fonda koja se nalaze u Lihtenštajnu za 18.399.966 eura.

Prema navodima iz italijanskog dokumenta, ovo je urađeno da bi se posljednji iznos novca, preko pomenute banke, odnosno „Banca dello Stato“, prebacio na račun Frančeska Zumoa u „Alfa banci“ (banka drugog reda) u Tirani.

Portal RTCG je, podsjećaju, ranije pisao da je Tači godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovjek u Albaniji. Bio je vlasnik firme „Tači oil“, odnosno lanca benzinskih pumpi u Albaniji.

Jedno vrijeme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vrijeme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.