ODIHR spreman da pomogne u izbornoj reformi

Ambasadorka Vag kazala je da će Misija OEBS-a nastaviti sa podrškom u jačanju vladavine prava i borbi protiv organizovanog kriminala

2292 pregleda 4 komentar(a)
Vag i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Vag i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Novoimenovana šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag kazala je da je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) spremna da pomogne Crnoj Gori u sveobuhvatnoj izbornoj reformi i usvajanju njenih glavnih preporuka, u skladu sa međunarodnim standardima i dobrom praksom.

Premijer Zdravko Krivokapić je na sastanku sa Vag kazao da OEBS i Misija OEBS-a u Podgorici ostaju bitan partner u procesu nacionalnih reformi, naročito u nekim od osjetljivijih oblasti, kao što su izborne i sudske reforme i sloboda medija. Vag je rekla da Misija ima snažan odnos sa novinarima po pitanju slobode medija.

Crna Gora je, zahvaljujući evroatlanskom putu, svoju bezbjednost izdigla na značajno viši nivo, a sajber prijetnje trenutno predstavljaju najozbiljniji bezbjednosni izazov, rekao je Krivokapić, kako je saopšteno iz Vlade.

Govoreći o medijima, kazao da se Vlada zalaže za potpunu slobodu medija, ali i da je to cilj do kog se može i mora doći kroz isključivo poštovanje zakona.

Poželjevši dobrodošlicu ambasadorki Vag i puno uspjeha u budućoj saradnji, dosadašnju misiju OEBS-a u Crnoj Gori ocijenio je kao veoma uspješnu.

Naglasio je, kako je saopšteno iz Vlade, da ne postoji niti jedan razlog da se postignuti nivo saradnje i odnosa ne nastavi i ojača.

„Posebno mi je zadovoljstvo zbog usklađivanja naših prioriteta, i kao rezultat toga imamo usvojenu Strategiju saradnje između Crne Gore i OEBS-a za period 2020-2024. U tom svjetlu, zahvalni smo na pomoći i podršci koju dobijamo u oblastima kao što su demokratizacija, ljudska prava, vladavina prava i mediji“, kazao je premijer.

Krivokapić je rekao da su ostvareni izuzetni rezultati u ekonomiji, nakon godine koja je bila "jedna od najtežih u novijoj crnogorskoj istoriji", te da "pravosuđe i dalje ostaje prioritetni izazov" za sve grane vlasti.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Dominik Vag, pohvalila je Vladu za odlične odnose između Misije i svih relevantnih ministarstava u podršci reformskim procesima u Crnoj Gori, saopšteno je iz kabineta premijera. „Spremni smo da nastavimo našu snažnu saradnju i ostaćemo otvoreni za potrebe vaše zemlje. OEBS podržava bezbjednost, stabilnost, inkluzivnost, jaku demokratiju i živ politički dijalog u Crnoj Gori“, kazala je Vag.

Dodala je da će Misija nastaviti sa podrškom u jačanju vladavine prava i borbi protiv organizovanog kriminala.

Bonus video: