Đukić: Zgrada u kojoj je održana Skupština ZAVNO Crne Gore i Boke svjedoči nemaru Vlade i resornog Ministarstva

"Ova zgrada je svjedok i drugih značajnih istorijskih događaja tokom Drugog svjetskog rata, u kojima smo zauzeli mjesto među antifašističkim saveznicima i državama tada okupirane Evrope“, kazao je Đukić

2329 pregleda 6 komentar(a)
Foto: SO Kolašin
Foto: SO Kolašin

Čini se da je resorno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Vlada Crne Gore nemaju namjeru da nastave projekat rekonstrukcije zgrade „stare škole“ u Kolašinu i osnivanja državnog muzeja. Taj projekat se nije našao u budžetu za ovu, a kao ga ne bude u budžetu za narednu godinu onda je očigledna namjera prekida institicionalnih i ustavnih obaveza prema Kolašinu i njegovim građanima.

To je kazao predsjendik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić, povodom 15. i 16. novembra, datuma kada je 1943. Godine u objektu „stare škole“ održana Skupštine zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke.

„Istorija nas obavezuje i uči da su veliki događaji i poduhvati u prošlosti stvorili naše institucije i državu. Zato nas i 15. i 16. novembar uvijek podsjećaju na istorijska dostignuća Skupštine (ZAVNO) Crne Gore i Boke održane 1943. godine u zgradi stare škole u Kolašinu. Ova zgrada je svjedok i drugih značajnih istorijskih događaja tokom Drugog svjetskog rata, u kojima smo zauzeli mjesto među antifašističkim saveznicima i državama tada okupirane Evrope“, kazao je Đukić.

Prema njegovim riječima, „danas ta zgrada svjedoči nemaru Vlade i skupštinske većine prema Kolašinu i istoriji Crne Gore“. Iako su lokalna institucije i organizacije, podsjeća Ćukić, inicirale i dogovorile sa prethodnom Vladom rekonstrukciju ovog istorijskog zdanja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta još uvijek ne nastavlja realizaciju tog projekta.

„Podsjećam da je taj objekat istorijski spomenik pod zaštitom zakona i da je pored rekonstrukcije ove zgrade Ministarstvo u njoj predvidjelo formiranje državnog muzeja. Čini se da je to ministarstvo i Vlada nemaju namjeru da nastave projekat rekonstrukcije i osnivanja državnog muzeja, jer se ovaj projekat nije našao u njihovom predlogu budžeta za 2021. Godinu. Ako ga ne bude ni u aktuelnom predlogu za 2022. onda je očigledna namjera prekida institicionalnih i ustavnih obaveza prema Kolašinu i njegovim građanima. Ni nova skupštinska većina nije pokazala brigu za istoriju, antifašističko nasleđe, pa i sami Kolašin. Naime, u godini kada su Skupština Crne Gore i njen predsjednik Aleksa Bečić na dostojan način obilježili 13. jul - Dan državnosti i ustanka i 110 godina parlamentarizma imali smo, istovremeno, nedostojno zanemarivanje jednog od simbola državnosti, antifašizma i parlamentarizma u CG. Iako je u zgradi stare škole u Kolašinu konstituisan peti saziv narodne Skupštine Crne Gore, aktuelni 27. saziv je prelako odbacio istorijsku obavezu da u budžet Vlade bude uvrštena rekonstrukcija ovog zdanja“, kazao je Đukić.

Istorijski paradoks je, tvrdi on, i da Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta zanemaruje obavezu rekonstrukcije zgrade koja je bila i dom upravo prosvjete, nauke, kulture i danas sporta.

„Naime, Ministarstvo i Vlada moraju razmotriti vapaj iz Kolašina da se nađe prostor za sportske klubove iz Kolašina – karate, streljački, šahovski, stonoteniski..., koji su trenutno prinudno smješteni i potpuno ruiniranim prostorijama stare škole. Nadam se da će Vlada razmotriti mogućnost da se zajedničkim naporima i saradnjom sa Opštinom Kolašin rekonstruišu nedovršene prostorije sportske dvorane na Lugu koje su najadekvatnije za sportske kolektive iz Kolašina. Nadam se da je Vlada Crne Gore kapitalnim budžetom predvidjela rekonstrukciju stare škole, kao i izgradnju i adaptaciju prijeko potrebnih sportskih objekata i sadržaja u Kolašinu. Takođe se nadam da skupštinska većina tokom usvajanja budžeta za 2022. neće, kao prethodni put, ignorisati projekte od istorijskog značaja i javnog interesa za građane Kolašina“, očekuje predsjednik SO Kolašin.

Bonus video: