Kordić: Upečatljiva uloga Skupštine u procesu integracija

„Kordić je ocijenila da je neophodno da Vlada i Skupština zajednički rade na unapređenju mehanizama za usklađivanje zakona sa pravnom tekovinom EU, kao i da na ekspertskom nivou produbljuju saradnju u cilju bolje usklađenosti zakonskih rješenja sa standardima EU“, navodi se u saopštenju

4589 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Vlada i Skupština treba zajednički da rade na unapređenju mehanizama za usklađivanje zakona sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), kazala je glavna pregovaračica Crne Gore sa EU, Zorka Kordić.

Ona je, kako je saopšteno iz Skupštine, danas razgovarala sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem.

Kordić je kazala da je zadovoljna dinamikom aktivnosti Skupštine u otvaranju prema građanima, što se, prema njenim riječima, moglo vidjeti i iz Izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore.

Prema njenim riječima, uloga Skupštine u procesu evropske integracije je izuzetno upečatljiva i od ključnog značaja za dinamiku pregovora sa EU.

Ona je istakla važnost obezbjeđivanja povoljnog ambijenta za politički dijalog oko ključnih imenovanja u pravosuđu i značaj rada Skupštine kad je u pitanju reforma izbornog zakonodavstva.

„Kordić je ocijenila da je neophodno da Vlada i Skupština zajednički rade na unapređenju mehanizama za usklađivanje zakona sa pravnom tekovinom EU, kao i da na ekspertskom nivou produbljuju saradnju u cilju bolje usklađenosti zakonskih rješenja sa standardima EU“, navodi se u saopštenju.

Kordić je dodala da rezultate koje je postigla Skupština na polju transparentnosti treba afirmisati kao dodatnu vrijednost u procesu pregovora sa EU.

Bečić je naveo da se prioriteti aktuelnog skupštinskog saziva podudaraju sa nalazima iz godišnjeg izvještaja EK o Crnoj Gori.

„A tiču se jačanja kontrolne i nadzorne funkcije parlamenta, stvaranja preduslova za sprovođenje reformi u oblasti pravosuđa, okončanja procesa sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva, afirmisanja kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja“, dodaje se u saopštenju.

On je istakao da će crnogorski Parlament nastaviti da implementira preporuke koje su produkt projekta Skupštine građana, koji je organizovan u saradnju sa Evropskim parlamentom i prvi put održan u državi koja nije članica EU.

Bečić je istakao aktivnosti koje je Skupština sprovela, a koji su u značajnoj mjeri doprinijeli približavanju rada parlamenta građanima, čineći podatke dostupnijim, ali i kroz direktan prenos sjednica radnih tijela parlamentarnu aktivnost otvorenijom za građane.

On je naveo i aktivnosti na poboljšanju uslova za rad medija i nevladinih organizacija, unapređenje rodne ravnopravnosti, pozicije osoba sa invaliditetom i jačanja pozicija manjina.

Kako je saopšteno, Bečić i Kordić su se saglasili da je na putu ka EU potrebno ostvariti dijalog koji će rezultirati produktivnim rješenjima.

Bonus video: