Sekulović: Posvećenost borbi protiv organizovanog kriminala

"Takođe, borba protiv trgovine ljudima jedan je od prioriteta OEBS-a“, kazala je Vag, ističući da je Misija spremna da nastavi s pružanjem podrške Crnoj Gori u ostvarivanju ciljeva nacionalne politike

3224 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović istakao je posvećenost resora unutrašnjih poslova borbi protiv organizovanog kriminala i kazao da je ponosan što međunarodni partneri prepoznaju ozbiljnost u pristupu ovom izazovu, koja je kako kaže vidljiva u posljednjih godinu dana.

On je danas primio u posjetu šeficu Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag.

Sekulović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom MUP-a i Misije OEBS-a u Crnoj Gori i zahvalio na pomoći u reformskim procesima koji se sprovode, naročito na planu obuka, promocije policijskog zanimanja i većeg učešća žena.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, ne manje značajna je i podrška na planu sajber bezbjednosti, trgovine ljudima, nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem.

"Izuzetno cijenimo i konstruktivan angažman Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koji doprinosi jačanju povjerenja u izborni proces i unapređenju kapaciteta organa za sproođenje izbora u Crnoj Gori", istakao je Sekulović.

Vag je pohvalila ovogodišnje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i kazala da će Misija nastaviti da podržava Crnu Goru u obezbjeđivanju potrebnih obuka, stručnog znanja i tehničke opreme, a sve u cilju jačanja policije u zemlji.

Ona je dodala da je Misija aktivno angažovana na podršci Crnoj Gori u borbi protiv nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem, u kontekstu mape puta za Zapadni Balkan.

"Takođe, borba protiv trgovine ljudima jedan je od prioriteta OEBS-a“, kazala je Vag, ističući da je Misija spremna da nastavi s pružanjem podrške Crnoj Gori u ostvarivanju ciljeva nacionalne politike.

Sekulović i Vag su razgovarali i o sajber bezbjednosti, borbi protiv transnacionalnog kriminala i pranju novca.

Sekulović je pohvalio konkretne rezultate kampanje „Za više žena u policiji“ koju je podržala Misija i koja je zabilježila porast broja žena upisanih na Policijsku akademiju. Ove godine, 40 posto upisanih akademaca su žene.

Sekulović je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da bude pouzdan partner Misiji OEBS-a, uz punu otvorenost za jačanje saradnje, kao i nove inicijative, koje imaju za cilj jačanje demokratskih kapaciteta institucije na čijem je čelu.

Bonus video: