U teoriji, svi brinu za građane

Većina partija na lokalnim izborima u tri opštine obećava kvalitetniji život bez kriminala i korupcije, zaustavljanje iseljavanja, ali bez preciziranja kako će to ostvariti

22031 pregleda 16 komentar(a)
Mnogo ambicioznih planova i obećanja, Foto: Luka Zeković
Mnogo ambicioznih planova i obećanja, Foto: Luka Zeković

Većina partija koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u tri opštine, obećava građanima bolji standard, kvalitetniji i “čistiji” život, povlastice preduzetnicima, efiikasniju administraciju, bolju socijalnu politiku i zdravstvo, kao i zaustavljanje iseljavanja.

Kako će doći do toga i šta to konkretno podrazumijeva, većina njih ne precizira.

Za izbore u tri opštine prijavljena je 21 izborna lista, partijska ili koaliciona. Cetinjani će birati između osam, Mojkovčani između šest, a Petnjičani između sedam izbornih lista... U tim opštinama trenutno je na vlasti Demokratska partija socijalista, koja je na državnom nivou prošle godine izgubila vlast, a zatim u Nikšiću na lokalnim izborima u martu ove godine.

Na izborima u Cetinju učestvovaće Demokrate, DPS, Građanski pokret URA, grupa građana “dr Dragan Hajduković”, zatim koalicija Socijaldemokrata i Liberalne partije, Socijaldemokratska partija (SDP), Socijalistička narodna partija (SNP) i Stara garda LSCG.

Cetinje
Cetinjefoto: Prijestonica Cetinje

U trci za vlast u Mojkovcu su Demokrate, URA, Ujedinjena Crna Gora, grupa građana “Ne damo Mojkovac”, dok će u koaliciji nastupiti DPS, SD i LP. Na tim opštinskim izborima nastupiće i koalicija Nove, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene, Radničke partije i SNP-a.

Mojkovac
Mojkovacfoto: Shutterstock

U Petnjici će građani birati između Bošnjačke stranke, Demokrata, DPS-a, SD-a, SDP-a, SNP-a i Stranke pravde i pomirenja.

Iz partija, koje su na vlasti na državnom nivou, a koje su odgovorile na pitanja “Vijesti”, kažu da ove opštine imaju potencijal za razvoj i da bi bilo drugačije da je dosadašnja vlast bila drugačija.

”Poznato je da u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju DPS i njihovi koalicioni partneri nisu učinili gotovo ništa kako bi poboljšali standard građana, te su kao simbol vršenja njihove vlasti ostali nepostojeća fabrika čokolade na Cetinju i priča o višemilionskim ulaganjima u sjeverne opštine, koje građani nisu osjetili”, piše u odgovoru “Vijestima” iz SNP-a.

SNP
foto: Miloš Rudović

Zbog toga će se oni, kako dodaju, fokusirati na socioekonomske potrebe građana i ukazivati na neophodnost sprovođenja onih projekata vitalnih za opstanak stanovništva Cetinja, Mojkovca i Petnjice.

Iz Građanskog pokreta URA tvrde da je “mnogo godina protraćeno, jer je volja za evropskom Crnom Gorom bila tek deklarativna, a teret takve politike živimo i danas”. Navode da će njihova lokalna politika pratiti državnu. Podsjećaju da je njihov cilj - Crna Gora lišena organizovanog kriminala i korupcije, ekološka Crna Gora, ravnopravna država svih njenih građana.

GP URA
foto: GP URA

”Cetinje i Mojkovac su primjer gradova koji su, da je njima upravljala drugačija politika, mogli da budu gradovi iz kojih ljudi ne bi danas masovno odlazili”, rekli su iz GP URA.

Iz Ujedinjene Crne Gore, koja samostalno nastupa u Mojkovcu, tvrde da je ključna stvar odgovornost - za svaki potez, odluku. Svaki segment života u Mojkovcu bi morao biti unaprijeđen a fokus će, navode, staviti na lokalne privrednike i poljoprivrednike i osnažiti njihovu autonomiju.

Ujedinjena Crna Gora
foto: Ujedinjena Crna Gora

Dosadašnjoj lokalnoj vlasti zamjeraju to što “nije uradila ništa da zaustavi migraciju” iz tog grada, kao i zapuštenu infrastrukturu i zapostavljeno vodosnabdijevanje na seoskom području.

Iz najveće opozicione partije, DPS-a, koji vrši vlast u opštinama gdje su izbori, za “Vijesti” kažu da su pripremili sadržajan izborni program koji smo spremni da realizujemo nakon pobjede na izborima.

Za Cetinje izdvajaju projekte kao što je karijerni centar za mlade, obnavljanje Cetinjskog bijenala, formiranje agencije za gazdovanje parkovima i Lipskom pećinom.

DPS, DPS logo
foto: DPS

Planiraju i da, između ostalog, urede stazu od Cetinjskog manastira do Orlovog krša, izgrade podzemne garaže na Studentskom trgu, saniraju Ljetnju pozornicu, izgrade zgradu za zaposlene u prijestonici i javnim preduzećima lokalne samouprave, dodijele Sindikatu policije, prosvjete i zdravlja plac za izgradnju stanova za zaposlene, nastavak izgradnje regionalnog puta Njeguši - Krstac - Radanovići - Kotor.

”Nastavićemo radove na rekonstrukciji gradske mreže vodovodnog sistema Cetinja i ruralnog područja, uvestu donaciju za svako rođeno dijete od 500 eura, rekonstruisati put do Lipske pećine, nastaviti probijanje puta do Dobrskog sela, realizovati započete aktivnosti u parkovima 13. jul i Njegošev park, započeti izgradnju sale za košarku i rukomet sa preko 2.500 mjesta za sjedjenje na Obilića poljani”, najavili su iz DPS-a.

Iz SDP-a poručuju da im je cilj promjena načina upravljanja Cetinjem. U programskoj platformi “Svim srcem za Cetinje” navodi se da će se, između ostalog, zalagati za uspostavljanje saradnje gradske uprave i vlasnika malih i srednjih preduzeća, da će riješiti problem vodosnabdijevanja i divljih deponija na gradskom i seoskom području, kao i na prostoru nacionalnih parkova.

SDP
foto: SDP

SDP najavljuje i da će kreirati jedinstvenu turističku promociju Cetinja, poseban Program podrške licima u stanju socijalne potrebe, sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju, majkama sa troje i više djece, samohranim majkama, starateljskim porodicama...

Obećavaju i jednokratnu naknadu za svako novorođeno dijete u iznosu od 800 eura, besplatan prevoz za radnike i studente i da će subvencionirati troškove boravka djece u predškolskim ustanovama do nivoa od 50 odsto za drugo dijete i besplatnog boravka za treće dijete...

Subvencije poljoprivrednicima, pomoć mladima

Iz programa za Petnjicu DPS izdvaja pružanje finansijske i stručne pomoći mladim bračnim parovima koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i subvencije za nabavku sjemena žita, sitne mehanizacije i opreme, pomoć za izgradnju kuće meda.

Najavljuju u ustanovljenje likovne kolonije i opremanje galerije, novu programsku šemu za Dane dijaspore.

”Nastavićemo sa zalaganjem za otvaranje vrtića u Petnjici, obnovićemo inicijativu za otvaranje Doma zdravlja i stvoriti pretpostavke za osnivanje biznis zone”, kažu iz DPS-a.

U Mojkovcu planiraju da izgrade žičare sa šestosjedom i ski-stazu od 9,5 kilometara, izgrade trafo-stanicu u naselju Žarski, zatim vodovod i lokalni put Cmiljača - Žarski.

Najavljuju i završetak puteva Mojkovac - Vragodo i Vragodo - Vrioci - Žarski katun, izgradnju mosta na Tari, fekalne kanalizacije biznis zona, stambene zgrade pored Opštine Mojkovac, tržnog centra, vodovoda Ridnica i Donja Štitarica, zatim rekonstrukciju gradskog trga i pijace.

Bonus video: