Bečić i Vag: Dodatno unaprijediti dobre odnose Skupštine i Misije OEBS-a

Vag je čestitala Bečiću na posvećenosti povećanju transparentnosti i otvorenosti Skupštine, a samim tim i unaprijeđenju funkcionisanja demokratskog sistema.

9377 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Skupština i OEBS partneri su na mnogim značajnim projektima koji su imali za cilj jačanje demokratizacije crnogorskog društva i izbornih procesa u zemlji, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, tokom susreta sa novoimenovanom šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori ambasadorkom Dominik Vag.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je izrazio uvjerenje da će Vag tokom svog mandata doprinijeti dodatnom unapređenju jako dobrih odnosa između Skupštine Crne Gore i Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kao i da će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Bečić je, kako se navodi, predstavio realizovane aktivnosti i projekte, sa posebnim akcentom na one koje je crnogorski parlament realizovao u saradnji sa Misijom OEBS-a, naglasivši da je jedan od produkata te plodne saradnje privođenje kraju digitalizacije zakonodavnog procesa, kao i doprinos otvorenosti i transparentnosti Skupštine, pri čemu su zahvaljujući razumijevanju i donacijama OEBS-a, stvorene određene pretpostavke za opremanje skupštinskih prostorija savremenom opremom i robotizovanim kamerama, što je omogućilo da se po prvi put u istoriji sjednice radnih tijela Skupštine prenose uživo.

Dominik Vag, Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

"Uradili smo mnogo na jačanju kontrolne i nadzorne uloge Parlamenta. U ovom sazivu održan je rekordan broj kontrolnih saslušanja. Uveden je institut Ministarski sat, koji predstavlja posebnu sjednicu na kojoj nadležni ministar odgovara na pitanja poslanika u vezi sa određenom temom. Na dnevnom redu Skupštine nalaze se i akti koje je predložila opozicija, čime se osnažuje pozicija opozicionih poslanika u parlamentu. Na čelnim pozicijama 15 skupštinskih radnih tijela, nalaze se predstavnici iz 10 različitih političkih partija, što dodatno jača kontrolnu ulogu Skupštine", kazao je Bečić.

Vag je, navodi se u saopštenju, čestitala Bečiću na posvećenosti povećanju transparentnosti i otvorenosti Skupštine, a samim tim i unaprijeđenju funkcionisanja demokratskog sistema.

"Ambasadorka Vag je pohvalila snažnu saradnju i kazala da Misija ostaje posvećena nastavku pružanja stručne i tehničke podrške poslanicima, stručnoj službi Skupštine i Parlamentarnom institutu. Ona je od Bečića tražila ocjenu o zastupljenosti manjina u Parlamentu, kao i o narednim koracima u sprovođenju izborne reforme, uz podršku OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), te podsjetila na podršku koju OEBS pruža kada je u pitanju bezbjednost i stabilnost regiona u cjelini i inkluzivnoj i živoj crnogorskoj demokratiji", navodi se u saopštenju.

Dominik Vag, Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

Bečić je, kako se dodaje, kazao da je posljednjim izmjenama Poslovnika zagarantovano da jedno potpredsjedničko mjesto bude za predstavnike manjinskih partija, istakavši da smatra da je za stabilizaciju političkih prilika i smanjenje društvene polarizacije u Crnoj Gori dobro da manjiske partije budu dio vlasti.

On je naglasio da je u aktuelnom sazivu omogućeno da se klub poslanika manjinskih partija može obrazovati sa najmanje dva poslanika, dok je prethodno bilo potrebno tri.

"Predsjednik crnogorskog Parlamenta naveo je da je jedna od njegovih prvih inicijativa bila formiranje Odbora za sveobuhvatnu izbbornu reformu, te da ohrabruje nastavak rada tog radnog tijela, ističući da će u tom dijelu biti dragocjena podrška Misije OEBS-a i ODIHR-a, te da je Skupština Crne Gore otvorena da intenzivira aktivnosti na tom polju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: