Žele da spriječe raseljavanje

Iz Demokrata tvrde da njihovi programi za Cetinje, Mojkovac i Petnjicu nisu politikantska obećanja

7175 pregleda 7 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Zapošljavanje, stimulisanje nataliteta, rješavanje infrastrukturnih problema, izgradnja stanova i sprečavanje raseljavanja, ključne su stavke predizbornih programa Demokratske Crne Gore za Cetinje, Mojkovac i Petnjicu.

Lokalni izbori u tim opštinama zakazani su za 5. decembar.

Iz Demokratske Crne Gore za “Vijesti” su kazali da njihovi programi nisu politikantska obećanja koja će se zaboraviti čim prođu izbori, “već je riječ o strateškim planovima, veoma konkretnim i izvodljivim, koji će krenuti da se realizuju već od 6. decembra”.

Za Cetinje su planirali izgradnju stanova za mlade, zapošljavanje, infrastrukturne projekte i transformisanje lokalne uprave u profesionalan, stručan, moderan servis svih građana, po evropskom modelu uprave.

Najavljuju raščišćavanje i opremanje zone na prostoru bivšeg Oboda, različite vrste podsticajnih mjera za dolazak investitora i stvaranje uslova za realizaciju više malih investicija.

Mladi bračni parovi moći će, kako su rekli, da dobiju stanove po cijeni najviše do 50 odsto tržišne i imaće dodatno subvencioniranje kredita na prvo, drugo i svako naredno rođeno dijete.

U okviru ovog projekta su i naknade za novorođenčad i nezaposlene porodilje od 500 eura.

Najavljuju i rješavanje dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja, izgradnju sistema za prečišćavanje i odvod atmosferskih voda, reciklažnog centra, nove sportske dvorane, dječje bolnica, obnavljanje hotela “Lokanda”, uređenje Ljetne pozornice, staze do Orlovog krša...

U Petnjici im je, kažu, glavni cilj zaustavljanje raseljavanja, pa će raditi na stvaranju radnih mjesta u realnom sektoru i pomoći mlade bračne parove pri zaposlenju, stimulisaće natalitet jednokratnim vaučerima od 500 eura za svako novorođenče, a o svemu tome će se brinuti Savjet za lokalnu populacionu politiku koji će formirati.

”Dosta je Petnjica punila svijet, neka opet puni svoje domove”, poručuju Demokrate.

Najavljuju i da će organizovati javni prevoz, izgraditi nove autobusku stanicu, park sa pametnim klupama i besplatnim internetom, granični prelaz Petnjica – Tutin, postrojenja za proizvodnju, preradu i distribuciju mesa i mesnih prerađevina, formiranje otkupne stanice za voće i povrće...

Za Mojkovac kažu da im je osnova programa oporavak tog, što bi se na prvom mjestu realizovalo kroz neuporedivo kvalitetnije angažovanje lokalne samouprave.

Planiraju veća izdvajanja za kapitalne investicije i lokalnu infrastrukturu, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih lokalnih puteva...

”Međutim, posebno je važno napomenuti da je nama cilj suštinsko oslobođenje ljudi. Višedecenijski odnosi ucjena, pritisaka, prijetnji, moraju postati prošlost”, poručili su.

Demokrate su juče dostavila odgovore na pitanja koja su juče bila upućena. Vijesti su juče objavile izjave iz DPS-a, SNP-a, GP URA, SDP-a i Ujedinjene Crne Gore: Oni su kazali da građani u tri opštine poslije izbora mogu očekivati bolji standard, kvalitetniji i “čistiji” život, povlastice preduzetnicima, efikasniju administraciju, bolju socijalnu politiku i zdravstvo, kao i zaustavljanje iseljavanja...

B. Ma.

SPP: Gradnja ključnih saobraćajnica i graničnih prelaza

Iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) za “Vijesti” kažu da su ključne stavke njihovog programa za Petnjicu - izgradnja ključnih saobraćajnica i graničnih prelaza, rješavanje problema napajanje električnom energijom i uređenje korita rijeke Popče. Plan im je, kako kažu, otvaranje graničnog prelaza - Haništa u sklopu budućeg magistralnog puta Bioča - Lagatore – Tutin i izgradnja puta Bioča - Kalica – Rožaje.

Time će, kažu, Opštini omogućiti kvalitetnije saobraćajno povezivanje sa gradovima u Sjevernom Sandžaku, preusmjeriti dio regionalnog saobraćaja što će dovesti do veće cirkulacije ljudi i robe, a samim tim i ekonomski napredak Opštine.

Bonus video: