Berane: Odbornici DPS napustili sjednicu nakon što je saopšteno da ne prisustvije odbornik DNP, SO bez kvoruma

Šefice odborničkih klubova Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović i Nove srpske demokrat (NSD) Vida Ivanović su kazale da su se na dnevnom redu sjednice nalazile vrlo važne tačke o kojima je trebalo raspravljati

5996 pregleda 4 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Opština Berane
Opština Berane, Foto: Opština Berane

Petnaesta redovna sjednica Skupštine Opštine (SO) Berane, prekinuta je i odložena, nakon što je predsjednik SO Novica Obradović konstatovao da ne postoji kvorum za punopravan rad i odlučivanje jer je bilo prisutno 17, a odsutno 18 odbornika.

Nakon što je saopšteno da sjednici ne prisustvuje jedan odbornik Demokratske narodne partije (DNP), odbornici opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su napustili zasijedanje lokalnog parlamenta, pa je skupština ostala bez kvoruma.

Tim povodom zajedničkim saopštenjem oglasile su se šefice odborničkih klubova Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović i Nove srpske demokrat (NSD) Vida Ivanović.

One su kazale da su se na dnevnom redu današnje sjednice nalazile vrlo važne tačke o kojima je trebalo raspravljati, između ostalog Predlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnim davanjima na teritoriji Opštine Berane, kojom je bila predviđena jednokratna naknada za svako novorođeno i drugorođeno dijete na teritoriji grada.

"Kao šefovi odborničkih klubova SNP-a i NSD-a koje čine koaliciju "Zdravo Berane" nijesmo bile obaviještene ni na koji način da odbornik DNP-a neće prisustvovati sjednici. Neposredno prije sjednice održan je klub odbornika Koalicije "Zdravo Berane" i Demokratske Crne Gore, kao i kolegijum šefova klubova, gdje takođe nije bilo pisanog obavještenja o izostanku odbornika sa današnjeg zasijedanja. O tome nije obaviještena ni Služba Skupštine Opštine Berane", kazale su Paunović i Ivanović.

One su dodale da nijesu bile upoznate sa razlozima nedolaska odbornika DNP-a na današnje zasijedanje, ali smatraju da se današnja blokada rada lokalnog parlamenta desila iz ucjenjivačkih razloga i ostvarivanja ličnih i partijskih interesa.

"Nećemo dozvoliti da iznad interesa građana Berana budu uskopartijski i lični interesi. Izvjesno je da se ovakvi potezi preduzimaju pred predstojeće lokalne izbore u Beranama, koji će se održati u prvom kvartalu naredne godine. Ovakvi potezi ne mogu da naškode interesima građana Berana, niti u Beranama mogu vratiti DPS na vlast, već dovoljno govore o onima koji su na takve poteze spremni. Iz bilo kakvih razloga ili interesa partija koje se tiču zapošljavanja ne smije se blokirati rad lokalnog parlamenta, niti se bilo ko od konstituenata vlasti do sada ponašao na takav način. Ako je do sada i bilo problema, oni su rješavani i do blokade parlamenta nikada do sada nije dolazilo na ovakav način", istakle su šefice Odborničkih klubova SNP-a i NSD-a.

Ivanović je podsjetila da je DNP na izbore 2018. godine izašla u okviru koalicije "Zdravo Berane", na listi DF-a.

"Međutim, prije nekoliko godina oni su formirali poseban odbornički klub u odnosu na klub DF-a. Odbornički klub NSD-a se ograđuje od postupaka odbornika DNP-a. Niti smo učestvovali niti podržavamo bojkot skupštine, niti ćemo ubuduće podržati pa ma o kome da se radi. Građani Berana nijesu birali lične i partijske interese već opšte, za dobro svih stanovnika Berana. Ponavljam da ni na kakve ucjene klub odbornika NSD-a neće pristati. Žao mi je što čelnici DNP-a na državnom nivou nijesu reagovali na bojkot Skupštine u Beranama", naglasila je Ivanović.

Paunović je najavila da će vladajuća koalicija buduće političko djelovanje koncipirati na način što neće pristati na ucjene bilo kakve vrste, po cijenu daljeg neodržavanja skupštine do kraja ovog mandata.

"Imamo zakonske mogućnosti da na drugi način omogućimo normalno funkcionisanje grada i preostalo vrijeme mandata radimo u interesu građana. Građanima garantujemo da ni na koji način neće osjetiti posljedice ovakvog neodgovornog ponašanja pojedinih političkih partija, niti pojedinaca u okviru tih partija", zaključila je Paunović.

Bonus video: