Kordić i Muler: Podrška Austrije namjeri Crne Gore da postane prva sljedeća članica EU

U saopštenju se navodi i da je Kordić "prenijela očekivanje da će Vlada u reformskim naporima kao i do sada imati podršku Austrije i njenih eksperata, čije je iskustvo kao predstavnika jedne od starijih država članica EU, vrlo dragocjeno"

1810 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Nastavak kvalitetne bilateralne diplomatske i stručne saradnje Crne Gore i Austrije je neupitan, kao i podrška Austrije namjeri Crne Gore da postane prva sljedeća članica Evropske unije (EU), poručeno je na sastanku glavne pregovaračice, Zorke Kordić i ambasadora Austrije u Crnoj Gori, Karla Mihaela Mulera.

To je saopšteno iz Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade.

U saopštenju se dodaje da je Kordić čestitala Muleru na nedavnom imenovanju na mjesto ambasadora Austrije u Crnoj Gori "istakavši tradicionalno prijateljske i dobre odnose dvije države i upoznala sagovornika sa trenutnim stanjem pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, uz kratak osvrt na preporuke iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori".

"Napredak u oblasti vladavine prava je apsolutni prioritet pregovaračkog procesa, u čemu Vlada očekuje značajnu podršku i konstruktivan doprinos Skupštine Crne Gore. Osim vladavine prava, neizostavan je i rad na ekonomskom oporavku od posljedica krize izazvane koronavirusom, u čemu će svakako Program ekonomskih reformi i program "Evropa sad" imati vodeću ulogu", kazala je glavna pregovaračica.

U saopštenju se navodi i da je Kordić "prenijela očekivanje da će Vlada u reformskim naporima kao i do sada imati podršku Austrije i njenih eksperata, čije je iskustvo kao predstavnika jedne od starijih država članica EU, vrlo dragocjeno".

U saopštenju piše i da je "Muler pohvalio dosadašnja postignuća Crne Gore na puta ka Evropskoj uniji istakavši da joj sa razlogom pripada mjesto predvodnika u integracionom procesu na Zapadnom Balkanu".

"Od Crne Gore uvijek dolaze dobri i ohrabrujući signali i primjeri kada je evropska integracija u pitanju, što potvrđuje posvećenost tom procesu svih grana vlasti, ali i podršku samih građana. Proces pristupanja EU predstavlja transformativni proces za Crnu Goru, koji za cilj nema samo članstvo Crne Gore u Uniji već i opštu dobrobit za cjelokupno društvo. Austrija, kao država geografski i politički bliska Zapadnom Balkanu, nastavlja da podržava evropsku perspektivu ovog regiona, te se u tom pogledu sigurno može očekivati i nastavak uspješne saradnje sa Crnom Gorom", rekao je Muler.

.

Bonus video: