Zečević čuva skupštinsku većinu sa dvije funkcije

Radoš Zečević (Nova) predsjednik Zakonodavnog odbora i izvršni direktor Montenegrobonusa, ostavku navodno ne podnosi jer Državna izborna komisija ne može da predloži njegovog nasljednika. ASK prošle godine ovom poslaniku utvrdio sukob interesa jer je bio funkcioner u preduzeću “Veruša”

37629 pregleda 36 komentar(a)
Kršenje Zakona o sprečavanju korupcije po drugi put: Radoš Zečević, Foto: Vijesti
Kršenje Zakona o sprečavanju korupcije po drugi put: Radoš Zečević, Foto: Vijesti

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Radoš Zečević mjesecima uporedo obavlja dvije javne funkcije koje su nespojive - funkciju poslanika u Skupštini i izvršnog direktora preduzeća Montenegro bonus. Po zakonu on je imao mjesec da napusti poslaničko mjesto a razlog zašto to nije učinio je činjenica da bi vladajuća većina ostala već većine u Skupštini, jer Državna izborna komisija ne može da ga zamjeni pošto nema predsjednika, rečeno je “Vijestima” iz više izvora.

Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne uprave ne može obavljati funkciju poslanika i odbornika.

Takođe se navodi da javni funkcioner ne može biti predsjednik, ovlašćeni zastupnik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa, niti izvršni direktor ili član menadžmenta u privrednom društvu. Predviđeno je da je “lice koje bude izabrano, imenovano ili postavljeno na javnu funkciju u smislu ovog zakona, dužno da, u roku od 30 dana od dana izbora, imenovanja, odnosno postavljenja, podnese ostavku na dužnost ili funkciju”.

Zečević, koji je i predsjednik skupštinskog Zakonodavnog odbora, za direktora državnog preduzeća koje se bavi trgovinom naftnim derivatima - Montenegro bonus, imenovan je krajem jula.

Agencije za sprečavanje korupcije je prošle godine utvrdila da je Zečević bio u sukobu interesa jer je tada pored poslaničke funkcije bio ovlašćeno lice preduzeća “Veruša” d.o.o.

Iako je kao javni funkcioner dužan da dostavi sve promjene funkcija nakon prestanka ili nakon stupanja na novu dužnost, Zečević je jedini imovinski karton predao u februaru ove godine.

Ukoliko bi sada podnio ostavku na poslaničku funkciju, popuna upražnjenog poslaničkog mjesta ne bi mogla da se izvede bez učešća Državne izborne komisije (DIK), koja trenutno ne funkcioniše, što znači da bi vladajuća većina u Skupštini Crne Gore ostala bez jednog poslanika.

Državna izborna komisija je bez čelnog čovjeka od 17. juna kada je bivši predsjednik Aleksa Ivanović razriješen na sjednici Skupštine na predlog Administrativnog odbora, a zbog odbijanja Državne izborne komisije da 28. decembra 2020. godine verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa poslaničke liste “Crno na bijelo”.

Izbor novog predsjednika DIK-a je u skupštinskoj proceduri i najvjerovatnije će, nakon konsultacija sa šefovima poslaničkih klubova i predloga Administrativnog odbora, biti izabran u toku aktuelne redovne sjednice parlamenta.

Po proceduri, Skupština konstatuje na sjednici ostavku i upućuje pismo Državnoj izbornoj komisiji za popunu poslaničkog mjesta. DIK zatim dostavlja obavještenje koji je poslanik sljedeći na toj izbornoj listi čiji mandat treba verifikovati.

S obzirom na to da DIK nema predsjednika, kako je objašnjeno “Vijestima” iz te institucije, ni ta formalnost oko popune upražnjenog poslaničkog mjesta ne bi mogla da se realizuje, s obzirom na to da se sjednice ne održavaju i da ovaj akt koji bi išao prema Skupštini mora da potpiše predsjednik DIK-a. Jer on nema zamjenika koji bi ga mijenjao u slučaju spriječenosti.

Zečević je, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije bio u obavezi da u roku od 30 dana podnese ostavku na jednu od dvije funkcije.

S obzirom da to nije učinio, Agencija za sprečavanje korupcije može da sprovodi postupak i može ga kazniti prekršajno, ali to, kako je pojašnjeno iz DIK-a, ne znači da mu prestaje mandat”.

Mjesečno zarađuje skoro 3.500 eura?

Plata
Platafoto: Printscreen

Zečevićeva poslanička plata u oktobru ove godine iznosila je 1.431 euro. Na sajtu Instituta alternativa javnapreduzeca.mojnovac.me piše da u Zečevićevom imovinskom kartonu nije navedena njegova zarada, a da plata izvršnog direktora iznosi 1.989 eura.

Sajt IA je ažuriran 30. septembra ove godine.

Zečević: Naravno da znam da sam u konfliktu interesa, podnijeću ostavku na mjesto poslanika

Zečević je kazao da naravno zna da je u konfliktu interesa i da će svakako, čim se steknu uslovi, podnijeti ostavku na mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore.

"Vjerujem da znate da ne postoji funkcionalna Državna izborna komisija koja treba da verifikuje ostavku i da imenuje sljedećeg kandidata sa liste na moje mjesto. Informisan sam da će jedna od tačaka dnevnog reda sljedećeg zasijedanja Skupštine biti i izbor predsjednika Državne izborne komisije, čime se stiču uslovi da ispunim ovo što sam vam rekao", kazao je Zečević.

Istakao je da skupštinska većina ne bi postojala, da je podnio ostavku u momentu imenovanja za izvršnog direktora Montenegro bonusa.

"To je jedini razlog što sam svjesno u prekršaju",istakao je Zečević.

Bonus video: