Jokić: Spremamo izmjene seta zakona koji će okončati krivolov i regulisati lov u Crnoj Gori

"Koliko je loše stanje u toj oblasti pokazuje i slučaj od prije par dana, kada je u Nacionalnom parku (NP) Biogradska gora ubijen jelen"

2124 pregleda 3 komentar(a)
Jokić, Foto: GP URA
Jokić, Foto: GP URA

,Naš poslanički klub u Skupštini Crne Gore radi na izmjeni seta zakona koje ćemo predložiti uskoro, kako bi se zaustavio bujajući krivolov u Crnoj Gori”, saopštila je Ljiljana Jokić, kandidatkinja za odbornicu Građanskog pokreta URA u Mojkovcu.

Kako je kazala, koliko je loše stanje u toj oblasti pokazuje i slučaj od prije par dana, kada je u Nacionalnom parku (NP) Biogradska gora ubijen jelen.

,,Ne tako davno dogodilo se i masakriranje srna, ubisto sove ušare, mečke... Spisak je podugačak i u narednom periodu ćemo preduzeti konkretne akcije kako bismo zaustavili nastavak ovih zločina”.

Jokić objašnjava da rade na izmjenama i dopunama zakona koji se odnose na lov.

,,Trenutno je najveća kazna za nezakoniti lov tri godine, i to je nešto što se definitivno mora promijeniti. Smatramo da je to jako mala kazna i predložićemo rigorozne kazne za krivolovce. Krivolov je jedna od najozbiljnijih prijetnji za opstanak zaštićenih životinjskih vrsta u Crnoj Gori. To pitanje nije dovoljno dobro regulisano, a i u onom dijelu koje jeste - implementacija izostaje. Zaštićene životinjske vrste to zaista moraju i biti, a svi počinioci tih surovih djela moraju biti kažnjeni”.

Napominje i da će ubrzo napraviti sastanak sa stručnjacima iz te oblasti kako bi zajedno pronašli najbolje načine i mehanizme kojima bi se stalo na kraj krivolovu, ali i bolje regulisalo pitanje lova u Crnoj Gori.

Bonus video: