Mrvaljević: Funkcionalnost lokalne administracije na niskom nivou, oblikovaćemo javnu upravu prema evropskim principima

"Lokalnu upravu opterećuju haos u institucijama i netransparentnost u radu. Loša sistematizacija radnih mjesta, upodobljena partijskim željama DPS-a, a ne stvarnim potrebama. Nedostatak podrške prilikom zapošljavanja lica sa invaliditetom u organima lokalne uprave"

3545 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Demokrate Cetinje
Foto: Demokrate Cetinje

Neefikasno postupanje organa lokalne samouprave, neefikasni mehanizmi odgovornosti i neproduktivan proces rada u sistemu lokalne uprave glavna su obilježja tridesetogodišnje vladavine DPS i njenih starih i novih satelita, kada je u pitanju organizacija i rukovođenje u Prijestonici, kazao je nosilac liste Demokrata na Cetinju Danilo Mrvaljević.

Mrvaljević je poručio da je funkcionalnost lokalne administracije na niskom nivou, što uzrokuje velike troškove za građane i privredu, a da je politika partijskog zapošljavanja dovela do nemogućnosti zapošljavanja stručnog kadra, ali i do negativne selekcije kadra koja dalje urušava sliku o javnom sektoru u očima građana.

"Lokalnu upravu opterećuju haos u institucijama i netransparentnost u radu. Loša sistematizacija radnih mjesta, upodobljena partijskim željama DPS-a, a ne stvarnim potrebama. Nedostatak podrške prilikom zapošljavanja lica sa invaliditetom u organima lokalne uprave. Lokalni ekonomski razvoj se ne planira na strateški način. Ne postoji Kancelarija za mlade, koja bi se u kontinuitetu bavila kreiranjem i sprovođenjem omladinske politike. Godinama i decenijama nije urađeno ništa po pitanju rješavanja stambenih pitanja zaposlenih...", kazao je Mrvaljević.

On je kazao da sveobuhvatnim, ozbiljno, temeljno i stručno priprepljenim Programom Demokrata za Prijestonicu u dijelu organizacije lokalne uprave planiraju oblikovanje javne uprave prema principima evropskog modela uprave.

"U tom smislu upravne strukture, postupci i upravna kultura počivaće na principima evropskog modela uprave. Demokrate se zalažu za uvođenje uslužno-orjentisanog koncepta rada u lokalnu upravu. Građanin treba da bude kontrolor i pokretač rada lokalne uprave. Demokrate će obezbijediti stručnu, profesionalnu i odgovornu upravu u službi svih građana - upravu koja će snositi odgovornost za sprovođenje propisa i ostvarenje rezultata u radu. Takav sistem će obezbijediti zakonite javne konkurse i motivisati pošten i stručan kadar da se angažuje u javnom sektoru Prijestonice", piše u saopštenju.

Mrvaljević navodi da će stvoriti uslove za uvođenje modela elektronske uprave, zasnovanog na evropskim principima i primjeni moderne informacione tehnologije i zalagati za formiranje efikasnih mjesnih administrativnih uslužnih centara, koji će biti u službi građana i djelovati u odnosu na njihovu inicijativu, i to u propisanom roku.

"Lokalna uprava će počivati na principima maksimalne upravne i fiskalne transparentnosti. Svi upravni akti i izvještaji o upravnim radnjama moraju biti objavljeni na sajtu. Nakon cjelokupnog popisa sačinićemo registar cjelokupne imovine, dugovanja i potraživanja Prijestonice, a poseban akcenat ćemo staviti na nekretnine i javne prostore sa podacima o njihovom statusu i formi korišćenja", rekao je Mrvaljević.

Najavio je novu sistematizaciju radnih mjesta, koja će, kako navodi, biti plod ozbiljne analize i upodobljena stvarnim potrebama lokalne uprave, a ne željama partija i pojedinaca.

!Formiraćemo Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, koja bi obavljala komunikacionu, savjetodavnu funkciju, ali i funkciju u domenu obezbijeđnja podrške finansiranju i strateškom planiranju razvoja. Formiraćemo Kancelariju za mlade u cilju kontinuiranog kreiranja i sprovođenja omladinske politike i pružanja podrške inicijativama i projektima mladih i pronalaženja načina za njihovo finansifanje. Aktivno ćemo raditi na rješavanju stambenih pitanja zaposlenih u Prijestonici i javnim službama, ustanovama i privrednim društvima kojima je onivač Prijestonica", piše u saopštenju.

Mrvaljević je zaključio da će znanje i sposobnost biće osnovni kriterijumi zapošljavanja, a ne partijska knjižica, te da će se zalagati za potpunu i dosljednu depolitizaciju, departizaciju i profesionalizaciju lokalne uprave i javnih službi.

Bonus video: