Usvojene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima

Za izmjene je glasao 41 poslanik, protiv ih je bilo 28, a uzdržanih devet

32536 pregleda 44 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ažurirano: 19.11.2021. 17:50h

Skupština je danas usvojila izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, glasovima opozicije i Građanskog pokreta URA.

Za izmjene je glasao 41 poslanik, protiv ih je bilo 28, a uzdržanih devet.

Predlog izmjena podnijeli su poslanici opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković, Nikola Rakočević i Danijel Živković.

Iz DPS-a su ranije kazali da su tri razloga za podnošenje ovog predloga – prvi je zaštita ustavno-pravnog sistema, drugi zaštita Uprave policije i njihovih funkcionera od političkog uticaja i zaštita evropskog puta Crne Gore.

Izmjenama zakona definiše se izbor direktora policije, s obzirom na to, kako su ocijenili u DPS-u, ranije izmijenjenim članovima Zakona koji se odnose na izbor i razrješenje direktora policije, omogućeno je da “zakonodavna vlast ima direktan politički uticaj na izbor i razrješenje direktora policije”.

Predlog novog zakona o MUP-u predat je u skupštinsku procedure 25. marta 2021. godine, a u postupku donošenja zakona, poslanici vladajuće većine podnijeli su amandmane kojima su izmijenili članove 15 i 16, odnosno uslove za izbor i razrješenje direktora policije.

Predložene su amandmanske izmjene na način da je izbor za direktora policije neophodno usvojeno pozitivno mišljenje Skupštine Crne Gore. Takođe, u odnosu na razrješenje direktora izvršena je izmjena u odnosu na predlog zakona, na način da, ako ne prihvati izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala, Odbor za bezbjednost će zatražiti razrješenje direktora policije, a da je u tom slučaju Vlada dužna da u roku od 30 dana razriješi dužnosti direktora policije.

Iz vlasti su tokom rasprave podsjetili da je odredba, na osnovu koje Odbor može tražiti razrješenje direktora policije, postojala i ranije, dok je na vlasti bio DPS sa partnerima.

Usvojene izmjene i dopune Zakona o sportu

Skupština je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o sportu.

Za je glasalo 75 poslanika, a dva su bila uzdržan.

Izmjenama, kako je ranije objašnjeno iz Vlade koja je predlagač, Crna Gora ispunjava međunarodno preuzete obaveze koje su proistekle ratifikacijom UNESCO Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu i Antidoping konvencije Savjeta Evrope (ETS br. 135).

Predloženim odredbama predviđeno je da se formira Komisija za antidoping, koja će imati svojstvo pravnog lica i biti nezavisna u radu.

Ovo pitanje je aktuelizovano krajem septembra nakon što su resorno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i bivši v.d. direktora Uprave za sport Vasilije Lalošević razmijenili optužbe zbog čega su crnogorski sportisti bili pred isključenjem jer Svjetskoj antidoping agenciji (WADA) nije dostavljen Upitnik za prošlu godinu.

Lalošević je smijenjen, a umjesto njega je izabran Marko Begović.

S obzirom na to da se Odbor za prosvjetu nije sastao, o amandmanima je raspravljano na sjednici, u skladu sa Poslovnikom.

Poslanik i predsjednik Odbora za prosvjetu Damir Šehović (SD) objasnio je da sjednica nije zakazana jer Odbor nije mogao da obezbijedi prisustvo ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) najavila je da će ta partija u narednom periodu podnijeti predlog izmjena Zakona o sportu, kako bi se ispravila nepravda prema Predragu Nikaču, koji je svjetski prvak na Paraolimpijadi o šahu, a nema nacionalnu penziju.

Razriješeni Radonjić i Obradović

Skupština je razriješila dužnosti predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Sretena Radonjića i člana Savjeta Bojana Obrenovića.

Za razrješenje, koje je predložio Amdinistrativni odbor, glasao je 71 poslanik, a jedan je bio uzdržan,

Poslanici su u okviru tačke „izbori i imenovanja“ razriješili i određeni broj članova skuppštinskih odbora i imenovala nove.

Bonus video: