Krivokapić: Standardi Savjeta Evrope ključna vodilja u izgradnji demokratskog društva

Mijatović je, kako se navodi, pohvalila postignuća Crne Gore u pogledu donošenja značajnih zakona, ali je podsjetila na važnost što kvalitetnije implementacije pravnih propisa

4541 pregleda 0 komentar(a)
Krivokapić i Mijatović, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Mijatović, Foto: Vlada Crne Gore

Standardi Savjeta Evrope su ključna vodilja u izgradnji demokratskog društva, poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, dodajući da je usvajanje tih vrijednosti siguran put do napretka u evropskim integracijama.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je u Strazburu razgovarao sa komesarkom Savjeta Evrope za ljudska prava, Dunjom Mijatović.

Krivokapić je kazao da Crna Gora, nakon 30. avgusta prošle godine, radi na izgradnji demokratskog društva, kroz jačanje instititucija i saradnje sa svim zainteresovanim subjektima, jer se, kako je rekao, jedino na taj način može govoriti o društvenoj inkluzivnosti.

“U tom kontekstu, standardi Savjeta Evrope su ključna vodilja, uzme li se u obzir da je usvajanje tih vrijednosti siguran put do napretka u evropskim integracijama”, kazao Krivokapić.

Mijatović je, kako se navodi, pohvalila postignuća Crne Gore u pogledu donošenja značajnih zakona, ali je podsjetila na važnost što kvalitetnije implementacije pravnih propisa.

“Na sastanku je bilo riječi o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti, sa posebnim akcentom na Istanbulsku konvenciju koja tretira pitanje nasilja nad ženama”, kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu Krivokapić je, kako se navodi, kazao da u Crnoj Gori postoje određeni izazovi u dostizanju pune implementacije Konvencije, i informisao o preduzetim aktivnostima koje se tiču jačanja institucionalnog okvira i unapređenja legislative.

„U cilju jačeg stepena zaštite od svih oblika diskriminacije Vlada radi na jačanju postojećeg zakonskog okvira, kroz predlog izmjena Zakona o zabrani diskriminacije, u saradnji sa inostranim ekspertima”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da Vlada nastavlja sa dijalogom sa predstavnicima manjinskih nacionalnih savjeta, u cilju podizanja nivoa kvaliteta zaštite prava manjinskih naroda.

Krivokapić je podsjetio da su formirane radne grupe za pregovaračka poglavlja 23 i 24, kao i da je osnažena pregovaračka struktura kroz imenovanje pregovarača za sve klastere u pregovaračkom procesu.

Navodi se da su Krivokapić i Mijatović su razmijenili mišljenje o slobodi medija i ukazali na važnost zaštite novinarske profesije kroz unapređenje zakonskih rješenja i zaštitu novinara i urednika.

Mijatović je, kako se navodi, istakla da je Crna Gora puno postigla na polju zaštite ljudskih prava, ali se osvrnula i na nerazriješene slučajeve napada na novinare.

Iz Vlade su kazali da je Krivokapić podsjetio da su se, od trenutka stupanja na dužnost nove Vlade, desila četiri slučaja napada na novinare i da su sva četiri slučaja razriješena, uz podsjećanje da su neriješeni slučajevi nasljeđeni iz ranijeg perioda.

Krivokapić je ponovio odlučnost Vlade da nastavi da unapređuje slobodu izražavanja i slobodu medija, jer, kako je rekao, one čine osnovu svakog demokratskog društva.

Na sastanku je, kako se navodi, ponovljena odlučnost i opredijeljenost za nastavak saradnje Crne Gore i Savjeta Evrope na planu pune zaštite i afirmacije ljudskih prava i sloboda.

Bonus video: