Radulović: Crna Gora kontinuirano promoviše i primjenjuje evropske vrijednosti

Radulović je, kako su naveli iz MVP, kazao da Crna Gora, kao i region kome pripada, nema dugu demokratsku tradiciju, i istakao da proces tranzicije i konsolidacije država Zapadnog Balkana još uvijek traje

1984 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora kontinuirano promoviše i primjenjuje evropske vrijednosti, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, nastavljajući unutrašnje reforme, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je danas razgovarao sa generalnim sekretarom Zajednice demokratija Tomasom Garetom, u Viljnusu.

Prilikom susreta ocijenjeno je da ovogodišnja Konferencija “Budućnost demokratije” na kojoj učestvuje na poziv ministra vanjskih poslova Litvanije Gabreijelius Landsbergis, predstavlja dobru platformu za razmjenu mišljenja o stanju demokratije u svijetu.

Radulović je, kako su naveli iz MVP, kazao da Crna Gora, kao i region kome pripada, nema dugu demokratsku tradiciju, i istakao da proces tranzicije i konsolidacije država Zapadnog Balkana još uvijek traje.

Radulović je, kako se navodi, naglasio je da svojim učešćem Crna Gora potvrđuje posvećenost njenim osnovnim postulatima, vladavini prava i ljudskim pravima.

On je, kako su rekli iz MVP, naglasio napore koje društvo ulaže u pravcu učvršćivanja ovih tekovina.

Garet je, kako se navodi, istakao da je Zajednica demokratija spremna da sarađuje sa Crnom Gorom na promociji i širenju demokratskih ideja.

On je uputio poziv Crnoj Gori da u narednom periodu postane članica Upravnog odbora Zajednice, i na taj način dodatno doprinese radu organizacije.

Radulović je rekao da o privrženosti Crne Gore demokratskim vrijednostima, odnosno naporima u cilju ubrzanja puta Crne Gore ka Evropskoj uniji, svjedoče ključni principi spoljnopolitičkog djelovanja - savezništvo u okviru NATO alijanse, evropska integracija i regionalna saradnja.

“U tom kontekstu, Crna Gora kontinuirano promoviše i primjenjuje evropske vrijednosti, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, nastavljajući unutrašnje reforme u cilju dostizanja njenih standarda”, kazao je on.

Radulović je, kako se navodi, rekao da Vlada želi što veću participaciju civilnog društva u ukupnom političkom životu, čime se, kako je dodao, otvara prostor novim idejama i zbog čega će se zasigurno otvoriti mogućnosti za zajednički doprinos snaženju ukupnog demokratskog ambijenta u državi.

Bonus video: