DPS Komisija: Nova vlast zanemaruje penzionere, lišava ih svih modaliteta pomoći

"Crna Gora i njena Vlada bile su prepoznate u regionu i šire po strategijama i mjerama za poboljšanje životnog standarda korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja"

2111 pregleda 36 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

DPS Komisija za brigu i unapređenje kvaliteta života starije populacije saopštila je danas da nova vlast zanemaruje penzionere, te da ih lišava svih modaliteta pomoći.

"U kontekstu ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja naše zemlje, izuzetno važno mjesto pripada i korpusu socijalne politike. Nezavisno od dostignutog stepena razvijenosti u periodu tranzicije, određeni slojevi društva i specifične socijalne grupe, objektivno se nalaze na pragu ili u zoni siromaštva. U tom pogledu, ni Crna Gora nije izuzetak. Međutim, ono što posebno karakteriše kretanja i odnose na ovom planu, u posljednih petnaestak mjeseci, odnosi se na neprihvatljive, nazadne i retrogradne politike aktuelnog vladajućeg režima. Umjesto da i u ovoj, kao i u svim drugim oblastima, nastave sa sprovođenjem ranije usvojenih, na demokratskoj osnovi, normativnih akata i njihovim mogućim unaprijeđenjem - Vlada i resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja opredijelili su se za urušavanje temeljnih vrijednosti socijalne politike", ističe se u saopštenju DPS Komisije.

Oni su dodali da "takva politika, koja počiva na platformi uništavanja svega dostignutog afirmiše krajnji apsurd da sve počinje od nove vlasti, izazvala je teške posljedice u sferi zapošljavanja, zdravstva, kadrovske i naravno socijalne politike".

"Crna Gora i njena Vlada bile su prepoznate u regionu i šire po strategijama i mjerama za poboljšanje životnog standarda korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Nužno je istaknuti dostignuća prethodnih vlada, i ukupno države, na očuvanju i unaprijeđenju društvenog i materijalnog položaja penzionerske populacije, što se najbolje ogleda kroz dugogodišnju realizaciju socijalnog programa. U tome svakako prednjače subvencioniranje odmora i oporavka penzionera, sufinansiranje stambene izgradnje, zatim nabavke zimnice, rad klubova penzionera, dodjelu jednokratnih pomoći. Takođe, sklopljeno je više stotina ugovora o poslovnoj saradnji sa bankama, mikrokreditnim finansijskim institucijama i drugim subjektima za nabavku roba i usluga pod povoljnim uslovima", piše u saopštenju.

Iz DPS Komsije su rekli da su "za realizaciju mjera i aktivnosti koje su u nadležnosti Fonda PIO Crne Gore iz budžeta Fonda u posljednje četiri godine, zaključno sa 2020. godinom, izdvojena sredstva u visini od 10,19 miliona eura".

"Budžetom Fonda za 2021. godinu u tu svrhu planirana su sredstva u visini od 4.320.600 eura, što čini 0,95% od ukupno planiranog Budžeta. Praveći paralelu sa tekućom godinom, kada je došlo do promjena na čelu Fonda, kao i sastavu Upravnog odbora, ova vrsta davanja maltene je zaustavljena iz političkih razloga, kao vid kažnjavanja penzionerske organizacije, a indirektno i naših penzionera, lišavajući ih svih modaliteta pomoći. Posebno je indikativno zaustavljanje stambene izgradnje za socijalno najugroženije korisnike penzija, koju aktivnost je Fond PIO sprovodio u saradnji sa Savezom udruženja penzionera, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i jedinicama lokalne samouprave. Za ove namjene u periodu 2017-2020 godine, izdvojeno je 4,97 mil. eura ili godišnje po oko 1,24 mil. eura. Rezultat navedenih aktivnosti jeste 510 izgrađenih i useljenih stambenih jedinica, kao i oko deset planiranih projekata, čija je realizacija zaustavljena", kazali su iz DPS Komisije.

Oni navode i da se "nova vlast ne bavi najbrojnijom populacijom, čemu ide u prilog činjenica da najavljeni "Maršalov plan" prepoznaje sve kategorije stanovništva, osim penzionere".

"Iz svega iznijetog, više je nego jasno da ako postojeća garnitura nastavi sa ovakvom krajnje neprihvatljivom politikom u socijalnoj sferi, odnosno ukoliko ne dođe do snažnog zaokreta koji bi neminovno morao biti utemeljen na agendi DPS-a i proevropskih snaga, realno je očekivati da može doći ne samo do povećanja negativnih tendencija, nego i do sloma ukupnog sistema socijalne politike. Za nužne promjene politike vladajuće garniture, neophodno je organizovanije i efikasnije angažovanje ne samo opozicionih stranaka, nego i ostalih društvenih struktura. U prvom redu Saveza udruženja penzionera Crne Gore ali i civilnog sektora, jer se jedino na taj način može zaustaviti negativan trend u ovoj oblasti i dalje siromašenje sve većeg broja penzionera. Na temelju svih dosadašnjih analiza, za očekivati je izražavanje nezadovoljstva u susret najavljenoj reformi sistema penzijskog i invalidskog osiguranja", zaključuje se u saopštenju DPS Komisija za brigu i unapređenje kvaliteta života starije populacije.

Bonus video: