Pajović: SDP će formirati Gradsku igračkoteku i omladinski centar, čime će doprinijeti boljoj socijalizaciji u Cetinju

Kako navodi, program obuhvata obezbjeđivanje jednokratne naknade za svako novorođeno dijete u iznosu od 800 eura i subvencioniranje troškova boravka đece u predškolskim ustanovama do nivoa od 50 odsto za drugo dijete i besplatnog boravka za treće dijete

2412 pregleda 10 komentar(a)
Foto: SDP Cetinje
Foto: SDP Cetinje

Platforma “Svim srcem za Cetinje“ u svom programu za lokalne izbore 2021. ima niz ideja koje su posvećene mališanima, tinejdžerima i studentima, kazao je Petko Pajović, jedan od kandidata za odbornika liste Socijaldemokratske partije (SDP).

"Danas, 20. novembra se obilježava međunarodni Dan djeteta. Generalna skupština UN je 20. novembra 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a Konvenciju o pravima djeteta 1989. godine. Konvencija, sadrži niz dječijih prava, uključujući i pravo na život, na zdravlje, na obrazovanje i igru, na porodični život, na zaštitu od nasilja i podstiče promovisanje uvažavanja stavova djeteta", kazao je Pajović.

Kako navodi, program obuhvata obezbjeđivanje jednokratne naknade za svako novorođeno dijete u iznosu od 800 eura i subvencioniranje troškova boravka đece u predškolskim ustanovama do nivoa od 50 odsto za drugo dijete i besplatnog boravka za treće dijete.

"Svim prvacima kao i đeci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, tokom cijelog osnovnog obrazovanja osiguraćemo školski pribor i odlaske na školske ekskurzije a što se tiče studenata, obezbjedićemo besplatan prevoz do njihovih fakulteta u drugim gradovima. Formiranje Gradske igračkoteke za najmlađe koja će biti besplatna i dostupna svima kao i formiranje Gradskog omladinskog centra koji će biti mjesto okupljanja, razonode i edukacije mladih kao i razvoja njihove društvene angažovanosti doprinijeće boljoj socijalizaciji i ponudi kvalitetnih sadržaja", navodi Pajović.

Smatra da su ovi javni sadržaji neophodni za grad kako bi mladi imali opremljene prostore gdje bi kvalitetno provodili svoje vrijeme uz edukaciju i igru, daleko od „uticaja ulice“.

"Svi planovi imaju za cilj da se mladima obezbijedi pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima kao konzumentima i kao kreatorima istih, kao i da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka koje su vezane za razvoj naše zajednice. Efikasna gradska uprava koju će činiti stučni ljudi sa platforme „ Svim srcem za Cetinje“ će snažno podržati obrazovne ustanove u nabavci dodatnih nastavnih pomagala i tehničke opreme", kazao je Pajović.

Ističe da mladi i njihovo obrazovanje predstavljaju budućnost države, te da samim tim njihova podrška ide i za organizovanje ljetnjih škola za đake iz cijele Crne Gore koje bi se održavale na Cetinju, a koje bi imale za cilj da mladi osim konkretnih znanja (strani jezici, ekologija) stiču svijest i o kulturno-istorijskom blagu Crne Gore i razvijaju osjećaj pripradnosti svojoj državi.

"U ime Foruma mladih Cetinje, čestitamo međunarodni Dan djeteta uz poruku – Svim srcem za budućnost mladih", zaključio je Pajović.

Bonus video: